Radgončani bodo letos že desetič ‘martinovali’ ob Radgonski kleti

PRIČAKUJEJO NAD 4000 VESELJAKOV OD BLIZU IN DALEČ.

Ponovno bodo okronali naj Martina 2004; Kdo ima najstarejše vinogradniške škarje?

Čeprav v vinskih kleteh oz. v sodnih že nekaj časa vre, ko se sladki mošt nekoliko pozneje kot lani in tudi kot prejšnja leta spreminja v vino, se bo to uradno zgodilo šele v tem in prihodnjem Martinovem tednu, ko bodo po številnih mestih in krajih pripravili tradicionalne Martinove prireditve. In ena takšnih, pravzaprav ena največjih na severovzhodu države, bo tudi v Gornji Radgoni, ki sodi med osrednja slovenska vinogradniško – vinarska območja, in kjer bodo ob Sv. Martinu, dnevu ko se bo mošt tudi “uradno” spremenil v vino, ponovno pripravili enkratno martinovanje.Letos bo to posebej jubilejno, saj bo potekalo že desetič po vrsti, sama prireditev, katero ob pomoči številnih društev, podjetij in ustanov, ki so kakorkoli povezani z vinogadništvom in vinarstvom, pripravljajo TD Radgona, Društva vinogradnikov radgonsko kapelskih goric ter Podjetniško razvojna agencija (PORA) Gornja Radgona, pa bo enako kot tudi doslej potekal na platoju pred šampanjsko kletjo podjetja Radgonske gorice d.d., in sicer to soboto 6. novembra od 10. ure naprej vse tja do poznih večernih ur.

Prireditelji so tudi za jubilejno, 10. martinovanje pripravili zelo zanimiv in pisan scenarij, in če bo še lepo vreme bo prireditev spet izjemno uspešna, na njej pa pričakujejo nad 4.000 obiskovalcev – veseljakov, od blizu in daleč. Na prireditvi, kjer dejansko nikomur ne bo dolgočasno, bosta pozdravna nagovora imela župan radgonske občine Anton Kampuš, in vitez šampanjca Alojz Filipič ter Andreja Zrnič, vinska kraljica Društva vinogradnikov radgonsko – kapelskih goric. V kulturnem programu bodo nastopili radgonski pihalni orkester, pa harmonikarji, folkolristi, saksofonosti…, manjkalo ne bo humorja z Dušanom Zogorcem – Duletom in Samom Tušem – Korlom, ki bosta program tudi vodila, za plesni in glasbeni del zabave pa bo skrbela skupina Nostalgija. Prišla bo Radenska konjenica, turistično vlakec bo peljal po vinorodnih goricah ter ob kleteh in še marsikaj bo zraven.

Ob znamenitem krstu moštva, bodo na 10. martinovanju izbrali tudi veselega Martina 2004, podelili pa bodo tudi nagrade za najstarejše vinogradniške škarje, katero bodo prinesli obiskovalci s sabo. In tako kot se spodobi za omenjeni praznik, na prireditvi ne bo manjkalo mošta, mladega in starega vina, Martionivh gosti in rac, pa številnih drugih specialitet, pečenih kostanjev, turističnih spominkov, srečanja in klepeta s prijatelji in podobno.