Ljubljana Drugi dan najpomembnejega srečanja ljubiteljev lahtne kapljice, Slovenski festival vin, je zaznamovalo strokovno ocenjevanje festivalskih vinskih vzorcev. Med 33 prijavljenimi vzorci so izbrali tri najbolja bela in tri najbolja rdeča vina.Letos je bilo na Festivalu prvič organizirano strokovno ocenjevanje vin. Dr. Mojmir Wondra, predsednik strokovne irije, meni, da je pri nas ocenjevanj vin, predvsem strokovnih, e vedno premalo.
Prijavljenih je bilo skoraj 10 odstotkov vseh vinskih vzorcev kar je za ocenjevanje, ki je organizirano prvič, lep doseek. Med 23 belimi vinskimi vzorci so prvo mesto dodelili vzorcu Chardonnay 2001 iz Protnarjeve hie Joannes, drugo mesto vzorcu Chardonnay 2003 kmetije Prinčič in tretje mesto vzorcu Steyer Mark Cuvee 2001, Steyer vina. Med 10 rdečimi vini pa so prvo mesto dodelili Cabernetu Sauvignon 1997, Vipava 1894, drugo mesto je zasedel junoameriki vzorec Merlot 2003, Allied Domecq Agencies iz Čila in tretje mesto Kale 2001, Skovin Ad iz Makedonije.
Dr. Wondra strokovnemu ocenjevanju napoveduje lepo prihodnost: Prepričan sem, da bo naslednje leto prijavljenih e več vrhunskih vzorcev. elimo si, da bi vsak razstavljavec prijavil vsaj en vinski vzorec. Organizator je napovedal tudi strokovno ocenjevanje penečih in predikatnih vin, ki pa ni bilo izpeljano zaradi premajhnega tevila prijavljenih vzorcev. Iz istega vzroka ni bil določen festivalski ampijon. Najboljih deset vin po mnenju strokovne irije je bilo predstavljeno na vodeni degustaciji.
Poleg predavanj z vodenimi degustacijami so se obiskovalci drugega dne lahko udeleili tudi dveh predstavitev monografij. Dr. Janez Bogataj je predstavil delo Vina Slovenije, dr. Marin Berovič pa monografijo o Stanku Čurinu in jubilejne kolekcije vin. Na dobrodelni drabi so se obiskovalci ponovno potegovali za unikatne slike na etiketah steklenic vrhunskih vin.
Za jutrinji, zadnji dan prireditve je organizator prav tako pripravil zanimiv izobraevalni program. Med drugim bo enolog Gregor Bandel predstavil posebnosti vinske kleti Gorika Brda in slovenski kozji siri, predstavljen bo pristop k spajanju vina in hrane ter degustacija rebule in oljčnega olja. Podrobneje informacije, program in prijave na www.slovenskifestivalvin.si.
Infos d. o. o., Ljubljana