Strokovna žirija razglasila najboljše na 7. Slovenskem festivalu vin

Ljubljana – Drugi dan najpomembnejšega srečanja ljubiteljev žlahtne kapljice, Slovenski festival vin, je zaznamovalo strokovno ocenjevanje festivalskih vinskih vzorcev. Med 33 prijavljenimi vzorci so izbrali tri najboljša bela in tri najboljša rdeča vina.Letos je bilo na Festivalu prvič organizirano strokovno ocenjevanje vin. Dr. Mojmir Wondra, predsednik strokovne žirije, meni, da je pri nas ocenjevanj vin, predvsem strokovnih, še vedno premalo.

Prijavljenih je bilo skoraj 10 odstotkov vseh vinskih vzorcev kar je za ocenjevanje, ki je organizirano prvič, lep dosežek. Med 23 belimi vinskimi vzorci so prvo mesto dodelili vzorcu Chardonnay 2001 iz Protnarjeve hiše Joannes, drugo mesto vzorcu Chardonnay 2003 kmetije Prinčič in tretje mesto vzorcu Steyer Mark Cuvee 2001, Steyer vina. Med 10 rdečimi vini pa so prvo mesto dodelili Cabernetu Sauvignon 1997, Vipava 1894, drugo mesto je zasedel južnoameriški vzorec Merlot 2003, Allied Domecq Agencies iz Čila in tretje mesto Kale 2001, Skovin Ad iz Makedonije.

Dr. Wondra strokovnemu ocenjevanju napoveduje lepo prihodnost: “Prepričan sem, da bo naslednje leto prijavljenih še več vrhunskih vzorcev. Želimo si, da bi vsak razstavljavec prijavil vsaj en vinski vzorec.” Organizator je napovedal tudi strokovno ocenjevanje penečih in predikatnih vin, ki pa ni bilo izpeljano zaradi premajhnega števila prijavljenih vzorcev. Iz istega vzroka ni bil določen festivalski šampijon. Najboljših deset vin po mnenju strokovne žirije je bilo predstavljeno na vodeni degustaciji.

Poleg predavanj z vodenimi degustacijami so se obiskovalci drugega dne lahko udeležili tudi dveh predstavitev monografij. Dr. Janez Bogataj je predstavil delo Vina Slovenije, dr. Marin Berovič pa monografijo o Stanku Čurinu in jubilejne kolekcije vin. Na dobrodelni dražbi so se obiskovalci ponovno potegovali za unikatne slike na etiketah steklenic vrhunskih vin.

Za jutrišnji, zadnji dan prireditve je organizator prav tako pripravil zanimiv izobraževalni program. Med drugim bo enolog Gregor Bandel predstavil posebnosti vinske kleti “Goriška Brda” in slovenski kozji siri, predstavljen bo pristop k spajanju vina in hrane ter degustacija rebule in oljčnega olja. Podrobnejše informacije, program in prijave na www.slovenskifestivalvin.si.

Infos d. o. o., Ljubljana