ZGODBA O BELUŠIH, IZBRANEM VINU, VRHUNSKI KULINARIKI IN LJUDEH, KI ZNAJO VSE TO CENITI

Sommelierji bodo vino k špargljem izbirali tudi letos.
Lani je Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino v mesecu marcu 2004 z razpisom povabil k sodelovanju vinarje in slovenske pridelovalce špargljev. Po prispelih prijavah se je začela zgodba o beluših, izbranem vinu, vrhunski kulinariki in ljudeh, ki znajo vse to ceniti. Na sedežu zavoda v Mariboru se je 29. marca 2004 zbrala strokovna komisija, ki jo je sestavljalo 12 eminentnih vinskih svetovalcev z diplomo sommelier druge stopnje iz različnih krajev cele slovenije. Blindirano – anonimnimo ocenjevanje je potekalo v profesionalni degustacijski sobi, kjer so imeli sommelierji idealne pogoje za delo.Komisija je izbrala 3 vina, ki so ustrezali razpisnim pogojem.
Izbrana vina, ki so se po strokovnih ocenah komisije leta 2004 najbolje podala k jedem iz belušev:

kakovostno vino ZGP, zvrst
iz kleti Steyer Vina iz Apač pri Gornji Radgoni

kakovostno vino ZGP, zvrst
iz Protnerjeve hiše Joannes
iz Vodol pri Mariboru

kakovostno vino ZGP, zvrst
iz kleti MiroVino
iz Koga v Jeruzalemsko Ormoških goricah

Sodelovali so šparglji iz ekološke pridelave in so bili pridelani na
ekološki kmetiji Radikon v Lendavi. Vina in špargle je bilo mogoče kupiti pri pridelovalcih, distributerjih vina in v gostinskih lokalih po vsej Sloveniji.