Radenski vinogradniki so spregovorili o svojem delu in načrtih za prihodnje

Avtor članka in fotografij: Oste Bakal
V društvu imajo že skoraj 200 članic in članov. Čeprav so bili ustanovljeni šele pred dobrim letom dni, ima Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela občina Radenci, že skoraj 200 (natanko 188) članov, kar jih uvršča med najbolj množična in tudi najbolj dejavna društva v radenski občini.
Res je sicer, da z delovanjem še vedno niso popolnoma zadovoljni, kar še posebej velja za dobro polovico neaktivnih članov, pa so v društvu prepričani, da bo vedno več takšnih članov, ki bodo dejavnosti društva dejansko vzeli za svoje in bodo bolj sodelovali.

Vsekakor pa so v društvu, kot smo slišali na rednem občnem zboru, ki je potekal v Gasilskem domu v Radencih, in ki se ga je udeležilo skoraj celotno članstvo ter številni gostje, prepričani kako je bila njegova ustanovitev zadetek v črno. Sami so namreč menili, da je lažje delovati, če je društvo manjše in zato so izstopili iz nekdanjega skupnega Društva vinogradnikov radgonsko – kapelskih goric, ter ustanovili svoje samostojno društvo.
Toda, kot je na zboru povedal tajnik društva dr. Alojz Slavič, to ne pomeni, da ne želijo še naprej sodelovati z vinogradniki iz radgonske in jurijevske občine. Zato je predlagal, da bi ustanovili nekakšno Zvezo društev vinogradnikov upravne enote Gornja Radgona, kjer bi se lahko samo dopolnjevali, zlasti v obsežnejših in večjih akcijah.

Kot je v svojem daljšem poročilu o delu v lanskem letu dejal predsednik omenjenega društva Danilo Rihtarič, so s prvim letom delovanja zadovoljni, saj so plan katerega so si začrtali za leto 2004 tudi realizirali. Vedeli so tudi, da jih kot novonastalo društvo čakajo tudi manjše napake, a so jih sproti skupno odpravljali.
Posebno pozornost so namenjali izobraževanju članov, saj so pripravili številna takšna in drugačna predavanja, pa delavnice in tudi praktične strokovne prikaze opravil v vinogradu ter v kleteh. ťOb tovrstnih kletarskih delavnicah smo seveda vinogradniki spoznali pomanjkljivosti pri sami negi vina tako, da smo lahko napake v vinu odpravili in se tako pripravili na društveno ocenjevane vina katero je bilo uspešno, saj smo na ocenjevanju zbali preko sto vzorcev različnih sort vina, komisija za ocenjevanje je bila povsem nevtralna in menim, da je dobro opravila svoje delo.
V mesecu maju smo s pomočjo TD Klopotec Kapela pripravili sajenje cepiča najstarejše vinske trte, katero pa spremljata cepiča sorte Radgonske ranine, na prireditvi pa smo tudi imenovali viničarja potomke stare trte dr. Alojza SlavičaŤ, je med drugim dejal Rihtarič, ki je zadovoljen tudi s strokovne ekskurzijo, ko so šli v Goriška Brda na praznik vina in češenj, odziv članstva pa je bil več kot odličen, kar pa ne morejo reči, ko gre za strokovna predavanja.

Omenili so radenski vinogradniki tudi težave, ki jim je lani povzročalo neurje s točo, ki je po kapelskih gričih močno oklestila pridelke. Odlično sodelovanje z TD Klopotec Kapela so kronali tudi z nekaterimi drugimi skupnimi prireditvami, kot je postavitev klopotca ter osrednja prireditev Praznik jeseni, s strokovnim predavanjem o integrirani pridelavi grozdja, razstavo traminca, kuhanjem kisle juhe, srečolovom, bogatim kulturnim programom, vožnjo s turističnim vlakcem ipd. ťČlani društva posebej člani UO smo se trudili, da vinogradnikom kakor tudi ljubiteljem vina približamo naša odlična vina, ki so in morajo biti prepoznavna na trgu v Sloveniji in izven naših meja, vendar menim da bo tukaj potrebno še veliko dela posebej na področju trženja in samega izobraževanja vinogradnikovŤ, je dejal predsednik Rihtarič, ki je še posebej pohvalil tajnika dr. Alojza Slaviča, ki da je v letu 2004 naredil največ za samo društvo in sploh vinogradnike iz radenske občine.

Sam dr. Slavič je sicer zadovoljen, da je društvo hitro zaživelo, ni pa popolnoma zadovoljen z dejavnostjo večine članov. Kot je dejal, tudi v bodoče bo potrebno delovati z enakim tempom, tudi pri pridobivanju novih članov, toda okrcal je tiste člane, ki se slabo udeležujejo strokovnih predavanj. ťTudi z najslabšega predavanja se lahko marsikaj pridobi, mi pa smo se trudili, da smo vedno pripravili aktualna predavanja z odličnimi strokovnjaki. Žal pa je udeležba na teh predavanjih bila skromna in bi lahko dejali, da samo četrtina članstva obiskuje tovrstna izobraževanjaŤ, je med drugim dejal dr. Slavič, ki je pohvali sodelovanje z nekaterimi sorodnimi društvi, posebej z TD Klopotec Kapela, enako pa pričakuje izboljšanje sodelovanja tudi z TD Radenci. Izmed številnih gostov je prisotne pozdravil tudi predsednik TD Klopotec Jože Tkalec, ki je pozval nadaljnjemu dobremu sodelovanju, predsednik Društva vinogradnikov radgonsko – kapelskih goric Franc Kupljen pa je ob upanju v dobro sodelovanjem med društvi, spomnil na težave vinogradnikov, ki jih bodo premagovali samo združeni in povezani. Nikakor mu ni jasno, da je cena grozdja in vina v zadnjih letih toliko izgubila na ceni, vse drugo pa se draži. Zato je pozval radenske in vse druge vinogradnike, da se s skupnimi močmi borijo tudi proti trgovcem, ki da pobirajo smetano njihovega dela.

Radenski vinogradniki so sprejeli tudi obsežen program dela za letošnje leto, ki ga predvsem sestavljajo: strokovna predavanja, strokovna ekskurzija, nakup zemljišča pri sedežu TD Klopotec na Kapeli, seminar o vinu, tradicionalne prireditve s praznikom jeseni na čelu, pa razvitje društvenega praporja ipd. Ob koncu občnega zbora, potem ko so medse sprejeli deset novih članov, pa je potekalo tudi strokovno predavanje na temo: Problematika trsne rumenice v naših vinogradih. Ker pa vino in vinogradniki gredo skupaj s pesmijo, niti ne preseneča dejstvo, da so na predlog tajnika društva dr. Alojz Slaviča, za častne člane društva razglasili člane kvarteta ťKapelski fantjeŤ: Antona Kosmajerja, Milana Markoviča, Jožeta Mikla in Ludvika Kneza.