Avtor članka in fotografij: Oste Bakal
V Policah je Svečnica ťtrgalaŤ CHARDONNAY SUHI JAGODNI IZBOR -Tokrat skoraj 50 odstotkov sladkorja potrjuje, da gre za pravi desert.
V sredo 2.2.2005, torej na samo Svečnico, je po izjemno lepem in sončnem, a kljub temu času primerno mrzlemu vremenu, bilo sila zanimivo in veselo na območju radgonsko kapelskih goricah.
Kako tudi ne, ko pa so radgonski vinogradniki, tisti iz podjetja Radgonske gorice d.d., pripravili e zadnje dejanje povezano z lanskim vinskim letnikov. Pripravili so namreč 8. tradicionalno ťSvečnično trgatevŤ, in sicer v svojem vinogradu v Policah nad Gornjo Radgono. In dokler so eni trgali suhe sladke in napol zmrznjene jagode, so nekateri drugi vinogradniki v sosečini e obrezovali trte in jih tako pripravljali za novi vinski letnik. Kot rečeno pa je omenjena Svečnična trgatev, ko so potrgali grozdje s 520 trsov sorte chardonnay, je bila hkrati tudi zadnja, izmed tevilnih posebnih trgatev, v iztekajoči se zimi, na območju Radgonsko kapelskih goric, in najbr sploh v Sloveniji.
Radgonski vinogradniki, ki so v letniku 2004 tudi dejansko imeli izvrsten letnik tako po kvaliteti, kot tudi po kvantiteti, saj so pridelali nad tri milijona litrov vina, so vsem tem dodali e okoli 100 litrov (z nekaj manj kot 50 % sladkorja) izvrstne kapljice, in to predvsem za unikatna poslovna darila in lasne potrebe, katere polnijo v unikatne 0,2 litrske stekleničke, ki imajo obliko sveče. Da gre za izvrstno kapljico pa so se mnogi poslovni partnerji in gosti podjetja Radgonske gorice prepričali takoj po trgatvi, ko so na degustaciji v kleti, poskusili tovrstni pridelek iz let.
Omeniti sicer kae, da bi letos ob svečnični trgatvi bilo pridelka nekoliko več, če radgonskim vinogradnikom, kljub močni začiti z mreami ne bi nekoliko ponagajale srne in ptiči, ki so se kar dobro posladkali in kar dobro prerdečili sladke grozdne jagode. Ob tem pa je grozdje nekoliko odpadalo in so posuene jagode morali pobirati tudi iz trave. In tako je na trsih ostalo le okoli 500 kilogramov grozdja iz katerih so takoj po trgatvi stisnili okoli 100 litrov odličnega vina, ki bo nosilo naziv svečnično vino – suhi jagodni izbor.
In kot nam je dejal direktor Radgonskih goric d.d. Franc korbar, ťTukaj gre dejansko za nekaj največ, kar grozdje lahko ponudi. Mi samo pravilno ravnamo s pridelkom, dobro ga olamo in potem ni bojazni, da spet ne napolnimo vrhunsko kapljico, kjer zaradi nadpovprečno kakovostne vinske kapljice nimajo teav s prodajo. Ob tem pa je to prava prilika, da se srečamo s poslovnimi partnerji in prijatelji in skupaj nazdravimo novemu vinskemu letniku. Sicer pa, če bi samo e en dan zdralo tako mrzlo vreme, kot je bilo konec minulega tedna bi to bila ledena trgatev, a kljub temu smo izjemno zadovoljniŤ. krobar nam je tudi zaupal, da kljub vsem zakonom za omejevanje pitja alkohola, gredo njihova vina dobro v prodajo, saj se tudi oni borijo za kulturno pitje vina, ne pa za napijanje in povzročanje kode. Ne glede na vse pa je, tako krobar, protialkoholna zakonodaja negativno vpliva tudi na poslovanje slovenskih vinogradnikov.
Svečnica
Svečnica oz. praznik Jezusovega darovanja v templju
Praznovanje svečnice (2.2.) je sicer posvečeno prazniku Jezusovega darovanja v templju, in zato potekajo tudi praznične svete mae v vseh treh slovenskih kofijah. Na ta dan redovniki in redovnice sicer praznujejo tudi dan Bogu posvečenega ivljenja, ki ga je uvedel pape Janez Pavel II., posvečene osebe pa so poklicane k refleksiji ter obnovitvi in potrditvi svoje posvetitve. Namen dneva posvečenega ivljenja je izraziti hvalenost za dar redovnitva v posvečenem ivljenju, pribliati Bojemu ljudstvu spoznanje in spotovanje posvečenega ivljenja ter opozoriti na nenadomestljivost poslanstev posvečenih oseb.
Vabljeni k ogledu fotografij v oddelku FOTOGALERIJA s klikom na