Akcija Pargelj – Zavodu SloVino je uspelo zdruiti različne panoge za dosego skupnega cilja. Po uspenem lanskoletnem projektu se v akcijo Pargelj vključuje vse več udeleencev.tiriindvajsetim sommelierjem se je pri izboru vin, ki se idealno druijo z jedmi iz beluev, pridruilo e sedem strokovnjakov in novinarjev. Vsi skupaj so v profesionalni degustacijski sobi, v idealnih pogojih za delo izbirali vina, ki tvorijo harmonijo z jedmi iz pargljev. Izbor je potekal 28. februarja na Zavodu SloVino. Po večurnem zahtevnem strokovnem delu je devetim vinom uspelo prepričati komisijo. Vsem pogojem iz pravilnika je ustrezalo osem vin. Le teh osem se bo na triču ponujalo v enaki celostni podobi in opremi steklenic. Vseh osem sodelujočih vinarjev bo svoja izbrana ťpargelj vinaŤ napolnilo v prozorne steklenice, ki bodo nosile identično etiketo in bodo zaprte z zamakom v rumeni barvi.
Sama akcija Pargelj je v slovenskem okolju posebna zaradi skoraj neverjetne sinergije, ki jo je uspelo doseči s povezovanjem različnih panog, katere soustvarjajo kakovostno gostinsko ponudbo v naprednih enogastronomskih hiah. Tako bodo s skupnimi močmi ob organizatorju Zavodu za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino nastopali e gostinci, sommelierji, kuharji, vinarji, slovenski pridelovalci pargljev, vinski trgovci, vinsko kulinarični navduenci in medijske hie. Vsi navedeni so povezani s skupnim ciljem osvečati potronika o zdravilnih sestavinah svee pripravljenih pargljev in z namenom dviga vinske kulture ter kakovostnega druenja ob jedeh in vinu.
Prvi dan prodaje vin iz letonje akcije Pargelj bo 29. marec. Vina bodo na prodaj pri pridelovalcih in specializiranih vinskih trgovcih. Prva javna predstavitev izbranih vin bo potekala na Gospodarskem razstaviču v Ljubljani, ko bodo gostinci tekmovali v pripravi riote s parglji in gamberi. Na prireditvi bodo obiskovalci poskuali pripravljene jedi in vina, ki jih je izbrala strokovna komisija.
15. aprila bo na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani na zboru Drutva gostinskih delavcev potekalo predavanje, namenjeno gostincem, na temo zdravilnih sestavin slovenskih pargljev in njihove vsestranske uporabe v dietetiki in kulinariki. Predavanju bo sledila strokovna pokunja vin in jedi iz beluev.
Od prvih dni aprila in vse tja do sredine junija bodo napredne gostilne in restavracije po vsej deeli ponujale lahke pomladanske jedi iz pargljev. S kreativnimi jedmi iz beluev in izbranimi ťpargelj viniŤ bodo razvajali svoje goste v pomladnih dneh. Po sezoni zimskih jedi in po bogatih velikonočnih pojedinah bodo takne lahke in zdrave jedi nadvse dobrodole.
Vse aktivnosti povezane z akcijo Pargelj bodo aurno objavljene na spletnem portalu www.SloVino.com, kjer bo moč zaslediti tudi vabila na dogodke in aktualne fotografije ter spisek gostincev in ostalih sodelujočih.