Zdravi šparglji in vino na pomladnem jedilnem listu

Akcija ŠPargelj – Zavodu SloVino je uspelo združiti različne panoge za dosego skupnega cilja. Po uspešnem lanskoletnem projektu se v akcijo ŠPargelj vključuje vse več udeležencev.Štiriindvajsetim sommelierjem se je pri izboru vin, ki se idealno družijo z jedmi iz belušev, pridružilo še sedem strokovnjakov in novinarjev. Vsi skupaj so v profesionalni degustacijski sobi, v idealnih pogojih za delo izbirali vina, ki tvorijo harmonijo z jedmi iz špargljev. Izbor je potekal 28. februarja na Zavodu SloVino. Po večurnem zahtevnem strokovnem delu je devetim vinom uspelo prepričati komisijo. Vsem pogojem iz pravilnika je ustrezalo osem vin. Le teh osem se bo na tržišču ponujalo v enaki celostni podobi in opremi steklenic. Vseh osem sodelujočih vinarjev bo svoja izbrana ťŠpargelj vinaŤ napolnilo v prozorne steklenice, ki bodo nosile identično etiketo in bodo zaprte z zamaškom v rumeni barvi.

Sama akcija ŠPargelj je v slovenskem okolju posebna zaradi skoraj neverjetne sinergije, ki jo je uspelo doseči s povezovanjem različnih panog, katere soustvarjajo kakovostno gostinsko ponudbo v naprednih enogastronomskih hišah. Tako bodo s skupnimi močmi ob organizatorju Zavodu za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino nastopali še gostinci, sommelierji, kuharji, vinarji, slovenski pridelovalci špargljev, vinski trgovci, vinsko kulinarični navdušenci in medijske hiše. Vsi navedeni so povezani s skupnim ciljem osveščati potrošnika o zdravilnih sestavinah sveže pripravljenih špargljev in z namenom dviga vinske kulture ter kakovostnega druženja ob jedeh in vinu.

Prvi dan prodaje vin iz letošnje akcije ŠPargelj bo 29. marec. Vina bodo na prodaj pri pridelovalcih in specializiranih vinskih trgovcih. Prva javna predstavitev izbranih vin bo potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ko bodo gostinci tekmovali v pripravi rižote s šparglji in gamberi. Na prireditvi bodo obiskovalci poskušali pripravljene jedi in vina, ki jih je izbrala strokovna komisija.
15. aprila bo na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani na zboru Društva gostinskih delavcev potekalo predavanje, namenjeno gostincem, na temo zdravilnih sestavin slovenskih špargljev in njihove vsestranske uporabe v dietetiki in kulinariki. Predavanju bo sledila strokovna pokušnja vin in jedi iz belušev.
Od prvih dni aprila in vse tja do sredine junija bodo napredne gostilne in restavracije po vsej deželi ponujale lahke pomladanske jedi iz špargljev. S kreativnimi jedmi iz belušev in izbranimi ťŠpargelj viniŤ bodo razvajali svoje goste v pomladnih dneh. Po sezoni zimskih jedi in po bogatih velikonočnih pojedinah bodo takšne lahke in zdrave jedi nadvse dobrodošle.

Vse aktivnosti povezane z akcijo ŠPargelj bodo ažurno objavljene na spletnem portalu www.SloVino.com, kjer bo moč zaslediti tudi vabila na dogodke in aktualne fotografije ter spisek gostincev in ostalih sodelujočih.