31. ODPRTO DRŽAVNO OCENJEVANJE VIN – 25. do 29. julija

43. mednarodni kmetijsko-živilski sejem
Gornja Radgona – 27. avgust do 2. september 2005
.
Odprto državno ocenjevanje vin, najstarejše od strokovnih ocenjevanj pod okriljem mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma, bo letos v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni od 25. do 29. julija.
Po dobrem odzivu vinogradnikov in vinarjev na lanskoletnem jubilejnem 30. ocenjevanju, organizator v letošnjem letu pričakuje udeležbo okrog 300 pridelovalcev in več kot 600 vzorcev. Največ zanimanja izkazujejo poleg slovenskih vinogradniki iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske.

Mednarodna komisija bo na letošnjem ocenjevanju tradicionalno nagradila najboljša vina z bronastimi, srebrnimi, zlatimi in velikimi zlatimi medaljami. Najbolje ocenjena vina, ki tekmujejo v 18 kategorijah, imajo tudi možnost, da pridobijo naziv šampiona.

Podrobnejše informacije o ocenjevanju vin najdete na spletni strani
www.pomurski-sejem.si/slo-ocenjevanja/program_ocenjevanj.php.

Pomembna novost letošnjega ocenjevanja bo izbira prvakov vinsko-turističnih cest Slovenije. Naslov prvak vinske turistične ceste bodo lahko prejela najvišje ocenjena vina iz tistih vinsko-turističnih cest, ki bodo pos-lale najmanj 15 vzorcev. Pogoj bo še, da koncentracija reducirajočih sladkorjev v vinu ne bo presegala 25 g/l in da bodo najbolje ocenjena vina tudi sicer najmanj prejemniki zlate medalje.
Vinske ceste postajajo v turistični in vinogradniški ponudbi Slovenije in sosednjih dežel vse bolj pomembne. Samo v Sloveniji jih je 21 in so povečini dobro organizirane. Ker se vino tudi ob njihovi pomoči vse bolj po-vezuje s turistično promocijo, pripravlja Pomurski sejem na 43. mednarodnem Kmetijsko-živilskem sejmu od 27. avgusta do 2. septembra v Gornji Radgoni tudi predstavitev te oblike turistično-vinske ponudbe.

Predstavitve turističnih zanimivosti s pokušnjami vin bodo tako pomembno dopolnjevale največjo predstavitev vino-gradništva in vinarstva, ki že tradicionalno poteka v okviru tega sejma.

Poleg ocenjevanja vin najavljajo kakovost 43. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma še naslednja ocenjevanja: 20. maja se je zaključilo ocenjevanje svežega mesa, od 31. maja do 3. junija bo Mednarodno ocen-jevanje mleka in mlečnih izdelkov, 2. junija bo Mednarodno ocenjevanje sadnih sokov in brezalkoholnih pi-jač, od 21. do 24. junija bo Mednarodno ocenjevanje mesnih izdelkov, po julijskem Odprtem državnem ocenjevanju vin pa bo dan pred otvoritvijo Kmetijsko – živilskega sejma, 26. avgusta, Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije.

Svečana podelitev priznanj z Odprtega državnega ocenjevanja vin in drugih ocenjevanj, ki potekajo pod okriljem 43. mednarodnega Kmetijsko-živilskega sejma, bo na sami sejemski prireditvi. Nagrajene izdelke si bo moč od 27. avgusta do 2. septembra ogledati in jih poizkusiti.

Podrobnejše informacije:
Jana Dimec, projektna vodja, telefon: 02/5642 100, telefaks: 02/5642 160
e-pošta: ocenjevanja@pomurski-sejem.si
Odnosi z javnostmi:
Miran Mate, telefon 041 263 107
http: www.pomurski-sejem.si