Splošna ocena vinskega letnika 2004 VD Podravje

PRAV DOBER
Ocene vseh vin s klikom tukaj:::>
Na Kmetijsko gozdarskem zavodu v Mariboru je 18. maja 2005 potekalo devetintrideseto ocenjevanje vin vinorodne dežele Podravje pod imenom "Vinski letnik 2004".
Vinski letnik je ocenjevanje vin, kjer strokovna ocenjevalna komisija vseh treh vinorodnih dežel (Primorske, Podravja in Posavja) izreče oceno vinskega letnika. Na tem ocenjevanju se vina ne potegujejo za odličja, ampak za strokovno oceno, ki vinogradnikom in vinarjem veliko pove in je lahko vzpodbuda ali opozorilo za naprej.

Kakovost vin posameznega letnika je poleg ostalih dejavnikov v veliki meri odvisna od vremenskih razmer, zato govorimo o različnih letnikih. Zaradi vpliva različnih vremenskih razmer nastopajo značilne razlike v kemijski sestavi grozdnega soka in kakovosti vina med letniki.

Primerjalni podatki posameznih letnikov, ki si sledijo že lepo število let, nam omogočajo, da lahko na tradicionalnem vinogradniško vinarskem posvetu obravnavamo primernost posameznih vinskih sort ter kakovost vin določenega vinorodnega okoliša ali vinorodne dežele.

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu v Mariboru je 18. maja 2005 potekalo devetintrideseto ocenjevanje vin vinorodne dežele Podravje pod imenom "Vinski letnik 2004".

Vina je ocenila 30 – članska, "vseslovenska" strokovna ocenjevalna komisija. Glede na veliko število vzorcev je delo potekalo v dveh komisijah, ki sta jima predsedovala mag. Anton Vodovnik. in mag. Boris Beloglavec.

V preverjanje kakovosti je bilo danih 133 vzorcev vin iz vinorodne dežele Podravje, od tega je bilo 107 vzorcev vin normalne trgatve, 4 penine in 22 vzorcev vin posebne kakovosti. Od vseh vzorcev je bilo 118 vin letnika 2004, 15 vin pa je bilo starejših letnikov (posebne kakovosti in penine).

Najvišje ocenjeno vino normalne trgatve letnika 2004, z oceno 18,68 je traminec, Marjana Poliča iz Svete Ane, med vini posebne kakovosti letnika 2004 pa je najvišjo oceno – 19,71 dosegel laški rizling suhi jagodni izbor, Franca Kolarja iz Makol.

Povprečna ocena vseh ocenjenih vin letnika 2004 je 18,10.

Splošna ocena vinskega letnika 2004 glasi: prav dober.

Najvišjo oceno na ocenjevanju, 19,82 pa je prejel laški rizling suhi jagodni izbor letnik 2003, Vinogradništva Ogrizek iz Zgornjega Gabernika.

Kakovost in strokovna ocena vinskega letnika 2004 bo predstavljena na tradicionalnem, že 34. vinogradniško vinarskem posvetu, ki se bo letos odvijal 21. junija v Ljutomeru. Glavna tema letošnjega posveta bo ťOhranitev vinogradništva in vinarstva v vinorodni deželi PodravjeŤ.

Pripravila: Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo