V Benediktu v Slovenskih goricah so pripravili veliko slovesnost

Žametna črnina iz Lenta tudi v Benediktu.
Prvo ledeno vino na svetu so pridelali prav v Benediktu davnega leta 1859; Benediški viničar je postal podjetnik in predsednik Društva vinogradnikov Zlatko Borak.
Minulo sončno in lepo majsko soboto (14.5.) popoldan in zvečer je bilo sila veselo in slovesno pri Svetih Treh kraljih nad Benediktom. Pravzaprav je tam, v neposredni bližini rojstne hiše Dominika Čolnika (narodni buditelj, slovenski rodoljub in napredni kmetovalec 1830 – 1893), bil pravi praznik na katerem se je zbrala večina občanov Benedikta, ter veliko gostov iz širšega območja Slovenskih goric, ter od drugod. In ker je beseda tekla o vinski trti in vsem povezanim z žlahtno kapljico, skratka o vinogradništvu in vinarstvu, je med drugimi bilo zraven tudi veliko vinskih vitezov, v glavni vlogi pa je bil cepič znamenite vinske trte z mariborskega Lenta, ki že raste v več kot 30 slovenskih občin, ter tudi v Avstraliji, Parizu, Barceloni, na Dunaju…

V organizaciji benediške občine ter Društva vinogradnikov Benedikt, pa je tokrat na sporedu bila še svečana posaditev potomke stare trte – najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, ki že več kot 400 let raste in ťpridelujeŤ vino na mariborskem Lentu, tudi v občini Benedikt. Kot je bilo slišati na sami prireditvi je vse skupaj zraslo na zelniku predsednik Društva vinogradnikov Benedikt, znanega podjetnika Zlatka Boraka, katerega so podprli na občini Benedikt, in 11. marca letos je v štajerski prestolnici odločeno, da cepič modre kavčine – žametne črnine dobi tudi občina Benedikt.
V imenu mariborskega župana Borisa Soviča je listino in cepič, županu občine Benediktu Milanu Gumzarju, izročil mariborski viničar mag. Tone Zafošnik. Cepič, katerega je blagolsovil domači župnik Ivan Zajnkovič, in katerega so poimenovali ťČolnikova trtaŤ pa so zasadili tik ob cerkvi Svetih Treh kraljev, na griču nad Benediktom, torej v bližini domačije omenjenega velikana iz Slovenskih goric.

Na prireditvi, katero je uspešno moderirala Saša Lovrenčič, se je nad Benediktom odvijalo marsikaj zanimivega, med drugim pa smo od mag. Zafošnika tudi slišali, da je prvo ledeno vino na svetu sploh bilo pridelalo ravno pri Čolniku v Benediktu, in sicer davnega leta 1859. Istega leta se je to zgodilo tudi nekje v Nemčiji o čem so takrat mediji veliko poročali o Benediktu pa ni bilo govora. Sicer pa, v okviru prireditve, na kateri so za prvega viničarja Benedikta izbrali omenjenega Zlatka Boraka, za botra pa direktorja Radgonskih goric d.d. Franca Škrobarja in Pomurskega sejma d.d. Janeza Erjavca, so nastopili tudi konjeniki ťRadenske konjeniceŤ.

V kulturnem programu sta sodelovali Kulturno in Turistično društvo Benedikt ter ťZavrški fantjeŤ…, po posaditvi in blagoslovitvi trte pa se je udeležencem pridružil tudi sam Dominik Čolnik (v vlogi humorista Korla), ki se bo pozanimal kako je z njegovimi trtami ipd.

Besedilo: Oste Bakal