Zelena pletev vinske trte

Benedikt: Vsak dober vinogradnik se zaveda, da samo skrbno delo skozi celo sezono prinese jeseni v klet dober pridelek. Enako se vinogradniki zavedajo, da je za dobro poznavanje dela v vinogradu in kleti potrebno nenehno izobraževanje.In zato ne preseneča, da mnoga vinogradniška društva pogosto organizirajo takšna in drugačna strokovna izobraževanja.

Med posebej dejavna pa sodi tudi Društvo vinogradnikov Benedikt, ki šteje okoli 70 članic in članov, in čigav predsednik je Zlatko Borak. Tokrat je slaba polovica članstva prisluhnila strokovnjaku za vinogradništvo iz KGZ Maribor Romanu Štabucu, ki jih je v vinogradu Silva Prosiča najprej teoretično predstavil pomen zelene pletve vinske trte, potem pa je to pokazal tudi praktično.

Ker je zelena pletev zalo pomembna za razvoj vinske trte in pripravo lesa za naslednje leto ter s tem tudi za dober pridelek, niti ne preseneča, da je omenjeni strokovnjak moral odgovarjati na številna vprašanja prisotnih vinogradnikov.
Sicer pa benediški vinogradniki še naprej ne mislijo počivati in njihove dejavnosti se nenehno nadaljujejo in šrijo.

Besedilo: Oste Bakal