31. ODPRTO DRŽAVNO OCENJEVANJE VIN POD OKRILJEM 43. MEDNARODNEGA KMETIJSKO-ŽIVILSKEGA SEJMA V GORNJI RADGONI

CVET ENOLOGIJE NA 31. ODPRTEM DRŽAVNEM OCENJEVANJU VIN POD OKRILJEM 43. MEDNARODNEGA KMETIJSKO-ŽIVILSKEGA SEJMA V GORNJI RADGONIV prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se je včeraj, 25. julija pričelo 31. odprto državno ocenjevanje vin, ki poteka pod okriljem 43. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma, ki bo od 27. avgusta do 2. septembra v Gornji Radgoni.

Eminentni enologi iz Slovenije in gostujoči enologi iz sosednje Hrvaške in Avstrije bodo do vključno 27. julija ocenili približno 500 vinskih vzorcev, ki jih je na ocenjevanje poslalo več kot 200 vinogradnikov in vinskih kleti iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, ter Srbije in Črne Gore.

Priznane enologe so ob otvoritvi ocenjevanja pozdravili Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma, Vinska kraljica Slovenije, Maja Cigoj in mag. Anton Vodovnik, predsednik ocenjevalnih komisij. Janez Erjavec je poudaril, da je ocenjevanje ponovno privabilo veliko število priznanih pridelovalcev, ki so iz Slovenije in tujine nedvomno poslali svoja najbolj žlahtna vina.

Cvetu slovenske enologije in gostom iz tujine je zaželel dobro razpoloženje pri delu v komisijah ter dobro razpoloženje vin, ki naj si prislužijo zaslužene ocene . Vsem pošiljateljem vinskih vzorcev je zaželel, da bodo priznanja uspešno izkoristili za promocijo svojih vin v Sloveniji in tujini.

Maja Cigoj je v svojem nagovoru povedala, da skrivajo žlahtne kapljice vina tudi mnogotere kapljice znoja vinogradnikov, ki so se jih trudili pridelati. Zato si zaslužijo posebno spoštovanje.

Mag. Anton Vodovnik je člane komisije seznanil s sestavo komisij in z novostmi v pravilniku. Pozval jih je, naj si vzamejo dovolj časa in pozornosti za vsak vzorec, ki ga bodo okušali, saj so pridelovalcem ne glede na končno število medalj pomembne tudi dosežene točke, ki jih usmerjajo pri njihovem bodočem delu.

Novost letošnjega ocenjevanja je izbor prvakov Vinsko – turističnih cest, s čimer Pomurski sejem kot organizator pomembno prispeva k širjenju pomena vinskega turizma.

Letos bo ocenjevanje potekalo v treh komisijah, katerih predsedniki bodo: mag. Anton Vodovnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor (mag. Vodovnik je tudi predsednik predsedstva ocenjevalnih komisij), dr. Miran Vodopivec iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in dr. Mojmir Wondra iz Biotehniške fakultete, Katedre za vinarstvo v Ljubljani. Tajniki komisij so Ernest Novak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, Mirjana Košuta iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in Katarina Merlin, Kmetijsko gozdarski zavod Novo Mesto.

Poleg predsednikov komisij bodo v komisijah ocenjevali: Iztok Klenar, Vinakoper d.o.o. Koper, Jože Ambrožič, Agroind Vipava 1894 Vipava d.d., Darinko Ribolica, Vinska klet ťGoriška BrdaŤ z.o.o. Dobrovo, Zdravko Mastnak, Kmetijska zadruga Krško, Anton Pezdirc, Kmetijska zadruga Metlika, mag. Janez Istenič, Istenič d.o.o. Bizeljsko,
Alojz Filipič, Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona, Cvetka Sakelšek, Jeruzalem Ormož VVS d.d., Tadeja Vodovnik Plevnik, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, Dušan Brejc, Poslovna skupnost za vinogradništvo in vinarstvo Slovenije, Ljubljana, Bojan Kobal, Ptujska klet d.o.o., mag. Jože Protner, Maribor, prof.dr. Slavica Šikovec iz Ljubljane, Jani Gönc iz Ptuja, mag. Tone Zafošnik iz Maribora, mag. Boris Beloglavec iz Maribora, dr. Gerhard Schubert iz Zagreba, Harald Stocker, Landeskammer für Land- u. Forstwirt-schaft Steiermark iz Graza ter Ing. Rupert Hochegger, Landeskammer für Land- u. Forstwirt-schaft Steiermark iz Graza.

O rezultatih ocenjevanje bo Pomurski sejem obvestil javnost na posebni novinarski konferenci, na 43. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu pa bo moč številna nagrajena vina tudi poskusiti. Pred sejemsko prireditvijo bo 26. avgusta 2005 potekalo še Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije.