Matev Visočnik iz gostilne PEC pripravlja jedi v ivo v oddaji Vroče poletje. Najbolj atraktivne recepte objavljamo na nai spletni strani.
FLAMBIRAN ANANAS
Sestavine za 4 osebe:
kristalni sladkor 5 jedilnih lic
sok polovice limone
svee stisnjen sok orane ali juice 12 cl.
Grand manier 4 cl. lahko tudi Triple sec
V ponvi karameliziramo sladkor (lahko dodamo par kapljic vode-lepe porumeni), dodamo sok polovice limone. Pustimo, da karamel rahlo porumeni , prilijemo pomarančni sok. V pripravljeno omako poloimo kocke ananasa, ter prilijemo (flambiramo) z Grand manier-om, kateri doda aromo jedi.
LIMONIN SORBE
Sestavine za 4 osebe:
limonin sladoled na vodni osnovi 8 kepic
limonina vodka 4 cl.
sok male limone
suha penina
coctail čenje 4 kom.
vejice mete
rezine limone 4 kom.
Kepice sladoleda gladko razmeamo skupaj z penino. Penine dodamo toliko da dobimo gosto tekočo zmes. Prilijemo e limonin sok ter vodko. Nalijemo v kozarce, dekoriramo z vejico mete, kandirano čenjo in rezino limone. Dodamo e slamico.
POPEČEN PRUT NA MLEČNI POLENTI
Sestavine za 4 osebe
Instant polenta
maslo 3 jedilne lice
mleko 1dcl.
rezine pruta 20 kom.
rdeče vino 1dcl.
olivno olje
Skuhamo polento, jo solimo ter dodamo 2 lici masla in 1dcl. mleka. Nato rezine pruta popečemo na olivnem olju, zalijemo z rdečim vinom ter dodamo preostanek masla da se rahlo zgosti. Ne solimo, ker je popečen prut e zelo slan sam po sebi! Serviramo.
RIOTA Z RAKCI IN BELUMI
Sestavine za 4 osebe:
olivno olje
čebula 1 srednja
ri 35 dag
vermouth ( Martini ) sladki 1dcl.
goveja juha 3dcl. (lahko nadomestite z vodo)
voda za zalivanje
zeleni belui 10 kom
rakci ( če niso svei jih prej odtalimo) nato stehtamo 150 g
maslo 2 lici
sol
peterilj
Na olju popraimo čebulo ter ri, da posteklenita, nato dobro meamo, dodamo martini in zalivamo z govejo juho in vodo. Po 10min. kuhanja dodamo narezane in predhodno malo olupljene belui. Dobro meamo in zalivamo sproti. Vričke beluev shranimo in jih dodamo proti koncu skupaj z rakci. Tik pred koncem dodamo sol,maslo,rakce. Dodamo sesekljan peterilj. Postreemo.
KAVA PEC
Sestavine za 4 osebe:
črna kava 3dcl.
mleko 1dcl.
čokoladni liker 4cl.
rumenjaki 4 jajc
sladkor 3 lice
stepena smetana
Črno kavo za spoznanje sladkamo in dodamo čokoladni liker ter mleko. Rumenjake penasto umeamo skupaj z sladkorjem. Ne prevročo kavo nalijemo v steklene kozarce, dodamo na vrh penasto umeane rumenjake in okrasimo z stepeno smetano in zrnci kave.
BOROVNIČEVA HLADNA JUHA
Sestavine za 4 osebe:
borovnice 2/3
borovničev sok 1/3
liker (pinot de charentes) 4cl.
kisla smetana za bogateji okus
Borovnice zmiksamo v električnem mealniku skupaj z borovničevim sokom in likerjem. Precedimo skozi cedilo ter rahlo sladkamo če je to potrebno ( v primeru ne dovolj zrelih borovnic). Postreemo ohlajeno.
HRUSTLJAVA SKUTA Z VINJEVIM PRELIVOM
Sestavine za 4 osebe:
ovseni kosmiči 100g
maslo 55g
sladkor 30g zlatega sladkorja
skuta pasirana 200 g
1kom.(lonček) kisle smetane
triple sec liker 3cl.
sok ½ limone
nariban olup limone ½ limone
med
V kozici razpustimo maslo in sladkor. Dodamo ovsene kosmiče in med meanjem 4-5 min segrevamo na srednje močni vročini, da kosmiči pozlatijo.Odstavimo in pustimo da se nekoliko ohladijo. Medtem skuto zmeamo s kislo smetano in sladkamo po okusu preteno z medom(cvetličnim). Dodamo e sok limone in naribamo pol lupine limone. Prilijemo e liker ter dodamo malo naribanega stroka vanilije. Dobro premeamo.
vinjeva omaka:
Vzamemo vloene vinje ter jih ločimo od soka. Sok shranimo. Karameliziramo sladkor, zalijemo z sokom vienj ter zgostimo z gustinom. Dodamo vinje. ki smo jih poprej ločili od soka. Ohladimo.
V steklene kozarce damo na dno nekaj kosmičev nato prekrijemo s skuto ter na vrh prelijemo e vinjevo omako. Okrasimo lahko s stepeno smetano.
NABODALCA POTOČNIH RAKCEV
Sestavine za 15 nabodalc:
slanina 15 rezin
repki potočnih rakcev (izlučeni) 15 kom.
suhe slive brez kočic 15 kom.
Suhe slive zareemo do ¾ in jih nadevamo z repki ter zavijemo v slanino. Vse skupaj prebodemo s pilo. Na kratko popečemo v ponvici z vseh strani. Lahko si naredimo stojalo iz polovice melone, ki jo obrnemo na prerezan del. Nabodala zapičimo v melono tako da je suha sliva z rakci v slanini na zgornjem delu nabodala.