Matevž Visočnik iz gostilne PEC na TV M

Matevž Visočnik iz gostilne PEC pripravlja jedi v živo v oddaji Vroče poletje. Najbolj atraktivne recepte objavljamo na naši spletni strani.

FLAMBIRAN ANANAS

Sestavine za 4 osebe:

kristalni sladkor 5 jedilnih žlic
sok polovice limone
sveže stisnjen sok oranže ali juice 12 cl.
Grand manier 4 cl. lahko tudi Triple sec

V ponvi karameliziramo sladkor (lahko dodamo par kapljic vode-lepše porumeni), dodamo sok polovice limone. Pustimo, da karamel rahlo porumeni , prilijemo pomarančni sok. V pripravljeno omako položimo kocke ananasa, ter prilijemo (flambiramo) z Grand manier-om, kateri doda aromo jedi.

LIMONIN SORBE

Sestavine za 4 osebe:

limonin sladoled na vodni osnovi 8 kepic
limonina vodka 4 cl.
sok male limone
suha penina
coctail češnje 4 kom.
vejice mete
rezine limone 4 kom.

Kepice sladoleda gladko razmešamo skupaj z penino. Penine dodamo toliko da dobimo gosto tekočo zmes. Prilijemo še limonin sok ter vodko. Nalijemo v kozarce, dekoriramo z vejico mete, kandirano češnjo in rezino limone. Dodamo še slamico.

POPEČEN PRŠUT NA MLEČNI POLENTI

Sestavine za 4 osebe

Instant polenta
maslo 3 jedilne žlice
mleko 1dcl.
rezine pršuta 20 kom.
rdeče vino 1dcl.
olivno olje

Skuhamo polento, jo solimo ter dodamo 2 žlici masla in 1dcl. mleka. Nato rezine pršuta popečemo na olivnem olju, zalijemo z rdečim vinom ter dodamo preostanek masla da se rahlo zgosti. Ne solimo, ker je popečen pršut že zelo slan sam po sebi! Serviramo.

RIŽOTA Z RAKCI IN BELUŠMI

Sestavine za 4 osebe:

olivno olje
čebula 1 srednja
riž 35 dag
vermouth ( Martini ) sladki 1dcl.
goveja juha 3dcl. (lahko nadomestite z vodo)
voda za zalivanje
zeleni beluši 10 kom
rakci ( če niso sveži jih prej odtalimo) nato stehtamo 150 g
maslo 2 žlici
sol
peteršilj

Na olju popražimo čebulo ter riž, da posteklenita, nato dobro mešamo, dodamo martini in zalivamo z govejo juho in vodo. Po 10min. kuhanja dodamo narezane in predhodno malo olupljene beluši. Dobro mešamo in zalivamo sproti. Vršičke belušev shranimo in jih dodamo proti koncu skupaj z rakci. Tik pred koncem dodamo sol,maslo,rakce. Dodamo sesekljan peteršilj. Postrežemo.

KAVA PEC

Sestavine za 4 osebe:

črna kava 3dcl.
mleko 1dcl.
čokoladni liker 4cl.
rumenjaki 4 jajc
sladkor 3 žlice
stepena smetana

Črno kavo za spoznanje sladkamo in dodamo čokoladni liker ter mleko. Rumenjake penasto umešamo skupaj z sladkorjem. Ne prevročo kavo nalijemo v steklene kozarce, dodamo na vrh penasto umešane rumenjake in okrasimo z stepeno smetano in zrnci kave.

BOROVNIČEVA HLADNA JUHA

Sestavine za 4 osebe:

borovnice 2/3
borovničev sok 1/3
liker (pinot de charentes) 4cl.
kisla smetana za bogatejši okus

Borovnice zmiksamo v električnem mešalniku skupaj z borovničevim sokom in likerjem. Precedimo skozi cedilo ter rahlo sladkamo če je to potrebno ( v primeru ne dovolj zrelih borovnic). Postrežemo ohlajeno.

HRUSTLJAVA SKUTA Z VIŠNJEVIM PRELIVOM

Sestavine za 4 osebe:

ovseni kosmiči 100g
maslo 55g
sladkor 30g zlatega sladkorja
skuta pasirana 200 g
1kom.(lonček) kisle smetane
triple sec liker 3cl.
sok ½ limone
nariban olup limone ½ limone
med

V kozici razpustimo maslo in sladkor. Dodamo ovsene kosmiče in med mešanjem 4-5 min segrevamo na srednje močni vročini, da kosmiči pozlatijo.Odstavimo in pustimo da se nekoliko ohladijo. Medtem skuto zmešamo s kislo smetano in sladkamo po okusu pretežno z medom(cvetličnim). Dodamo še sok limone in naribamo pol lupine limone. Prilijemo še liker ter dodamo malo naribanega stroka vanilije. Dobro premešamo.

višnjeva omaka:

Vzamemo vložene višnje ter jih ločimo od soka. Sok shranimo. Karameliziramo sladkor, zalijemo z sokom višenj ter zgostimo z gustinom. Dodamo višnje. ki smo jih poprej ločili od soka. Ohladimo.

V steklene kozarce damo na dno nekaj kosmičev nato prekrijemo s skuto ter na vrh prelijemo še višnjevo omako. Okrasimo lahko s stepeno smetano.

NABODALCA POTOČNIH RAKCEV

Sestavine za 15 nabodalc:

slanina 15 rezin
repki potočnih rakcev (izluščeni) 15 kom.
suhe slive brez koščic 15 kom.

Suhe slive zarežemo do ¾ in jih nadevamo z repki ter zavijemo v slanino. Vse skupaj prebodemo s špilo. Na kratko popečemo v ponvici z vseh strani. Lahko si naredimo stojalo iz polovice melone, ki jo obrnemo na prerezan del. Nabodala zapičimo v melono tako da je suha sliva z rakci v slanini na zgornjem delu nabodala.