V četrtek, 30. junija, je potekala na dvorcu Zemono predstavitev vin Konzorcija zelen , letnika 2004. Na degustaciji je sodelovalo 14 vzorcev vin, katere je predstavil somellier Ale krlj. Celoten program je povezovala Lara Samec, za kulturni program, pa so poskrbeli fantje iz noneta Burea.
Skrivnost, ali je e kje na svetu trta, ki bi jo lahko imeli za zelen, pa čeprav pod drugim imenom, e ni razjasnjena. Toda kolikor daleč sega kolektivni spomin, je zelen doma na Vipavskem – predvsem v zgornjem delu doline – in nikjer drugod.
Matija Vrtovec sorto uvrča med " bolj lahtne " bele sorte. Od takrat je zelen kot lahtno vino enakega imena prisoten tudi v strokovni vipavski vinogradniki kulturi.
Trto so gojili na prisojnih vinogradnikih legah, na njej pa je bilo le malo grozdov. Ker je dajala dobro, toda malo, je niso nikoli mnoično zasajali. Vino istega imena je bila pijača plemstva, duhovčine in premonih posestnikov.
Vino je slamnato rumene barve s poudarjenimi zelenkastimi odtenki. Lahko govorimo o aromatični sorti, ki neno dii, izraeni so sadni toni jabolka, hruke. Vipavci so včasih imenovali vino zelen kar diava, ker napolni prostor, kjer ga pijejo.
Izraen sortni značaj omogoča čudovita sortna vina. Polnost okusa priča o bogati sestavi ekstrakta, ki se v ustih dalj časa kae s spročanjem sladko-kislih zaznav v lepem ravnoteju.
Vsebnost alkohola sooblikuje hrbtenico vina in mu daje pečat krepkosti. Končni vtis po poirku, tj. počasen odhod, potrjuje bogato sestavljenost in harmonijo vina zato zelen lahko označimo kot sorto s spotljivo preteklostjo in uspeno prihodnostjo
Besedilo posredoval Matja Trot