Ocenjevanje vin konzorcija Zelen

V četrtek, 30. junija, je potekala na dvorcu Zemono predstavitev vin Konzorcija zelen , letnika 2004. Na degustaciji je sodelovalo 14 vzorcev vin, katere je predstavil somellier Aleš Škrlj. Celoten program je povezovala Lara Samec, za kulturni program, pa so poskrbeli fantje iz noneta Burea.
Skrivnost, ali je še kje na svetu trta, ki bi jo lahko imeli za zelen, pa čeprav pod drugim imenom, še ni razjasnjena. Toda kolikor daleč sega kolektivni spomin, je zelen doma na Vipavskem – predvsem v zgornjem delu doline – in nikjer drugod.

Matija Vrtovec sorto uvršča med " bolj žlahtne " bele sorte. Od takrat je zelen kot žlahtno vino enakega imena prisoten tudi v strokovni vipavski vinogradniški kulturi.

Trto so gojili na prisojnih vinogradniških legah, na njej pa je bilo le malo grozdov. Ker je dajala dobro, toda malo, je niso nikoli množično zasajali. Vino istega imena je bila pijača plemstva, duhovščine in premožnih posestnikov.

Vino je slamnato rumene barve s poudarjenimi zelenkastimi odtenki. Lahko govorimo o aromatični sorti, ki nežno diši, izraženi so sadni toni jabolka, hruške. Vipavci so včasih imenovali vino zelen kar dišava, ker napolni prostor, kjer ga pijejo.

Izražen sortni značaj omogoča čudovita sortna vina. Polnost okusa priča o bogati sestavi ekstrakta, ki se v ustih dalj časa kaže s sproščanjem sladko-kislih zaznav v lepem ravnotežju.

Vsebnost alkohola sooblikuje hrbtenico vina in mu daje pečat krepkosti. Končni vtis po požirku, tj. počasen odhod, potrjuje bogato sestavljenost in harmonijo vina zato zelen lahko označimo kot sorto s spoštljivo preteklostjo in uspešno prihodnostjo

Besedilo posredoval Matjaž Trošt