Sauvignon Noblesse iz Ptujske kleti šampion 31. Odprtega državnega ocenjevanja vin v okviru MKŽS v Gornji Radgoni

Sauvignon Noblesse, šampionski zmagovalec na nedavnem ocenjevanju vin v Gornji Radgoni v kategoriji suhih vin, za Ptujsko klet ni le nosilec najvišjega odličja na renomiranem ocenjevanju, ampak zdaj še strokovna potrditev najbolj želenih vinskih okusov.
V Ptujski kleti, kjer so šampionskega odlikovanca predstavili še na današnji tiskovni konferenci, so se namreč že pred leti odločili, da na osnovi potrošniških trendov vzpostavijo tehnološke pogoje za donegovanje suhih vin. Na ta način so ptujska vina postala iskana na mednarodnem vinskem trgu, na Slovenskem pa vzbudila zanimanje pri najširšem krogu potrošnikov. Zdaj se je usmeritev v donegovanje vin brez ostanka sladkorja potrdila za pravilno tudi na osnovi ocen domačih in zato najstrožjih vinskih ocenjevalcev, ki so ptujska vina na ocenjevanju v Gornji Radgoni odlikovali z nadpovprečnimi ocenami. Sauvignon noblesse, letnik 2004, pa so izbrali celo za šampiona v kategoriji suhih vin.

Tako so potrdili dejstvo, ki so prav to vino v zadnjih mesecih že odkrili nekateri vinski poznavalci in trgovci v Evropi. Ptujska klet je namreč že bila deležna vrste povpraševanj po sauvignonu noblesse, tako da so sklenili že nekaj kupčij v državah EU neposredno po predstavitvah v Dϋsseldorfu, Londonu, Vino forumu in drugod. ťŽe večkrat smo doživeli, da so nekatera ptujska vina bila zapažena v tujini, na domačih ocenjevanjih pa niso dobila najvišjih ocen. Tokrat pa se je zgodilo, da je sauvignon noblesse prejel šampionsko odličje na osrednjem domačem vinskem ocenjevanju, hkrati pa je deležen izjemne pozornosti tudi v tujini. To za nas pomeni, da smo vzpostavili takšno tehnologijo donegovanja vin na poti od vinograda do steklenice, ki ustreza prevladujočemu okusu tako potrošnikov kot strokovnjakov. Tak dosežek pa predstavlja optimiranje delovanja vseh poslovnih funkcij v Ptujski kleti. Prepričan sem, da bomo vztrajali na tej poti in tako pokazali, da se vrednote tradicije ptujskega kletarstva najbolje izražajo v sodobnih in želenih vinskih okusih,Ť je na današnji tiskovni konferenci poudaril Andrej Sajko, direktor Ptujske kleti.

Sicer pa so v Ptujski kleti letos zadovoljni tudi s svojim poslovanjem. Že v prvi polovici leta so presegli svoj poslovni načrt. Prodali so 1,25 milijonov litrov vina, pri čemer pa je najpomembnejše, da so nadaljevali s trendom hitrejšega povečevanja prodaje vrhunskih in kakovostnih vin. Program namiznih polnitev je upadel na minimalne količine, bistveno pa se je letos povečalo tudi število obiskovalcev Ptujske kleti, ki predstavlja eno od najpomembnejših ptujskih turističnih znamenitosti. Tako v Ptujski kleti uresničujejo svojo strategijo, potrošnikom pa zagotavljajo vinske okuse, prilagojene njihovim povpraševanjem, ki odražajo najsodobnejše vinske potrošniške trende. Sauvignon noblesse 2004 je tipični predstavnik prevladujoče enološke in poslovne strategije ter filozofije Ptujske kleti, ki so ga posebej predstavili na današnji tiskovni konferenci.