Avtor: Joef Kamenek
Razvoj in irjenje pivske kulture preko sommelierstva sta v eno-gastronomiji, predvsem pa v gostinstvu velik premik do katerega je prilo zaradi napredka v kletarjenju in vinogradnitvu. Z izobraevanjem sommelierjev smo začeli leta 1990 na Srednji oli za gostinstvo in turizem v Mariboru pod okriljem GZS.
Sommelier je poklic prihodnosti. Skrbi za povezavo vina z jedmi, ter pomaga gostu pri izbiri. Uradni slovenski prevod mednarodnega naziva Sommelier je vinski svetovalec.
Pri nas se je začelo somelierstvo razvijati, po letu 1990, ko so ustanovitelji Gospodarska zbornica Slovenije, Kmetijski zavod Maribor, Vinag Maribor s svojo prvo slovensko vinoteko, Srednja ola za gostinstvo in turizem Maribor, Poslovna skupnost za vinogradnitvo in vinarstvo Slovenije začeli izobraevati prve sommelierje na Srednji oli za gostinstvo in turizem v Mariboru.
Poleg imenovanih ustanoviteljev so bili za razvoj in izobraevanje imenovani predavatelji, ki so prihajali iz vrst strokovnjakov s področja eno-gastronomije. Prvi in glavni organizator je bil takratni strokovni sodelavec na GZS, gospod Anton Strajner, ki je skupaj s takratnim ravnateljem, Srednje sole za gostinstvo in turizem Maribor gospodom Marjanom Velnarjem, gospodom Mirom Predtnerjem, gospodom Zdenkom Rajharjem, gospodom Tonetom Vodovnikom, gospodom Janezom Verbotnom, gospodom Joefom Kamenkom in drugimi izpeljali prvo izobraevanje. Skupina je pripravila program, ki je bil potrjen, ter začiten pri pristojnih organih Republike Slovenije.
Začetki so bili seveda zelo teki in veliko je bilo potrebno storiti, da se je ta oblika izobraevanja uveljavila. Zanimanje za ta lepi in spotovani poklic raste iz leta v leto.
Sommelierji vinski svetovalci so zdrueni v svetovno organizacijo , ki je organizirala e več izobraevanj in svetovnih prvenstev sommelierjev na različnih koncih sveta.
V Sloveniji je sommelierstvo pri GZS Slovenije zdrueno v Drutvu gostinskih delavcev Slovenije. V njegovem okrilju deluje kot sekcija, ki jo vodi predsednik g. Magdič Anton, Sommerlier druge stopnje in priznani gostinec iz enčurja pri Kranju.
V dvanajstih letih, od kar izobraujemo vinske svetovalce, je končalo izobraevanje e 360 vinskih svetovalcev, ki so zaposleni neposredno v restavracijah, gostilnah, vinotekah in kleteh, nekateri pa so se začeli posredno ali neposredno ukvarjati z vinom.
Namen izobraevanja je poučiti sluatelje o trti, vinu, povezavi vina z jedmi, uporabi vina v kuhinji in seveda o pravilni postrebi. Danes je zelo pomembna kultura uivanja vina in poskrbeti je potrebno, da je ta pijača postavljena na prvo mesto, ne samo kot pijača, temveč tudi kot zdravilo, če jo uivamo v ustreznih količinah.
Izobraevanje somelierjev poteka na prvi in drugi stopnji, tretja stopnja pa daje sommelierjem mednarodno kvalifikacijo oziroma naziv Sommmelier-profesionel. Priprava in izvedba izobraevalnega programa za naziv Sommelier je v rokah Srednje ole za gostinstvo in turizem Maribor in GZ Slovenije.
Prepričan sem, da bomo s pravilnim pristopom in prizadevnostjo izobrazili e veliko vinskih svetovalcev in s tem kvalitetno izobraen kader.
Cilji sommelierja so jasni. Njegovo poslanstvo je usmerjeno k povezavi vina z jedmi in pravilni postrebi. Stremeti moramo h komercialni ponudbi in prodaji vina, zadovoljiti gosta, biti strokovno podkovani, zastopati interese pridelovalcev, prodajalcev in potronikov ter poznati različne kulinarične in eno-gastronomske kategorije.
Joef Kamenek org. posl.gost. – Sommelier II