Pravilnike za razstave in strokovna tekmovanja gostinsko – turističnih delavcev na 52. gostinsko – turističnem zboru Slovenije, ki bo 17., 18. in 19. oktobra 2005 v Hotelih Bernardin, Portoro je sprejel Organizacijski odbor 52. Gostinsko turističnega zbora Slovenije.
P R A V I L N I K 12 – za tekmovanje vinskih svetovalcev – sommelierjev
Tekmovanja se lahko udeleijo vinski svetovalci – sommelierji in drugi gostinski delavci. Tekmovalec mora opraviti naslednje naloge:
1. PRAKTIČNI DEL:
a) javno opis treh tipičnih sort iz Slovenije,
b) strokovna predstavitev in postreba vin
b) priporočanje jedi k izbranemu vinu.
2. TEORETIČNI DEL:
a) pisni test,
b) priporočanje vina k jedem v sklopu sodobnega menija.
Pred tekmovanjem tekmovalci izrebajo tevilko, ki jih spremlja pri vseh
tekmovalnih nalogah. Nastop je v obeh delih javen, zato mora tekmovalec
nastopiti v obleki sekcije vinskih svetovalcev, oziroma delovni obleki podjetja v katerem je zaposlen.
Strokovna komisija bo tekmovalce ocenila na osnovi naslednjih kriterijev:
Praktični del:
a) od devetih tipičnih vin iz Primorske (refok, merlot, kabernet sauvignon, barbera, syrah, rebula, malvazija, sivi pinot, chardonnay) tekmovalec opie tri izrebane sorte. (barva, bistrost, vonj, okus, preostanek sladkorja, poreklo
),
b) Tekmovalec postree izrebani vzorec vina dvema gostoma v restavraciji (presentiranje, uporaba ustreznih pripomočkov, uporaba ustreznih kozarcev, odpiranje, nalivanje
).
c) Tekmovalec priporoča jedi k izbranemu vinu
2. Teoretični del:
a) pravilnost pisnega teksta, ki zajema poznavanje slovenske in evropske
vinske zakonodaje, ter splono znanje o postrebi vina in drugih pijač.
b) Tekmovalec k sodobnemu meniju s petimi (5) hodi priporoča ustrezna
vina (najmanj 4 različna vina) in samo priporočanje na kratko komentira.
Tekmovanje se bo izvajalo, če bo prijavljenih najmanj pet tekmovalcev.
Tekmovalec bo nagrajen z medaljo in priznanjem, če bo ocenjen z zadostnim
tevilom točk, in sicer prejme:
bronasto medaljo, če dosee 80,00 – 87,50% monih točk;
srebrno medaljo, če dosee 87,51 – 95,00% monih točk in
zlato medaljo, če dosee nad 95,01% monih točk.
ROK PRIJAVE 3. september 2005
Za vse informacije v zvezi s tekmovanjem je pooblačen:
PETER PERTOCI, Srednja ola za gostinstvo in turizem Radenci,
Mladinska ulica 5, 9250 Radenci,
telefon; 02 / 566 19 60 ali 041 / 533 614