GTZ – pravilnik za tekmovanje vinskih svetovalcev – sommelierjev

Pravilnike za razstave in strokovna tekmovanja gostinsko – turističnih delavcev na 52. gostinsko – turističnem zboru Slovenije, ki bo 17., 18. in 19. oktobra 2005 v Hotelih Bernardin, Portorož je sprejel Organizacijski odbor 52. Gostinsko turističnega zbora Slovenije.

P R A V I L N I K 12 – za tekmovanje vinskih svetovalcev – sommelierjev
Tekmovanja se lahko udeležijo vinski svetovalci – sommelierji in drugi gostinski delavci. Tekmovalec mora opraviti naslednje naloge: 
1. PRAKTIČNI DEL:
a) javno opis treh tipičnih sort iz Slovenije,
b) strokovna predstavitev in postrežba vin
b) priporočanje jedi k izbranemu vinu.

2. TEORETIČNI DEL:
a) pisni test,
b) priporočanje vina k jedem v sklopu sodobnega menija.
 
Pred tekmovanjem tekmovalci izžrebajo številko, ki jih spremlja pri vseh
tekmovalnih nalogah. Nastop je v obeh delih javen, zato mora tekmovalec
nastopiti v obleki sekcije vinskih svetovalcev, oziroma delovni obleki podjetja v katerem je zaposlen.
 
Strokovna komisija bo tekmovalce ocenila na osnovi naslednjih kriterijev:

Praktični del:
a) od devetih tipičnih vin iz Primorske (refošk, merlot, kabernet sauvignon, barbera, syrah, rebula, malvazija, sivi pinot, chardonnay) tekmovalec opiše tri izžrebane sorte. (barva, bistrost, vonj, okus, preostanek sladkorja, poreklo…),
b) Tekmovalec postreže izžrebani vzorec vina dvema gostoma v restavraciji (presentiranje, uporaba ustreznih pripomočkov, uporaba ustreznih kozarcev, odpiranje, nalivanje…).
c) Tekmovalec priporoča jedi k izbranemu vinu

2. Teoretični del:
a) pravilnost pisnega teksta, ki zajema poznavanje slovenske in evropske
vinske zakonodaje, ter splošno znanje o postrežbi vina in drugih pijač.
b) Tekmovalec k sodobnemu meniju s petimi (5) hodi priporoča ustrezna
vina (najmanj 4 različna vina) in samo priporočanje na kratko komentira.

Tekmovanje se bo izvajalo, če bo prijavljenih najmanj pet tekmovalcev.

Tekmovalec bo nagrajen z medaljo in priznanjem, če bo ocenjen z zadostnim
številom točk, in sicer prejme:
bronasto medaljo, če doseže 80,00 – 87,50% možnih točk;
srebrno medaljo, če doseže 87,51 – 95,00% možnih točk in
zlato medaljo, če doseže nad 95,01% možnih točk.
 

ROK PRIJAVE 3. september 2005
 

Za vse informacije v zvezi s tekmovanjem je pooblaščen:
PETER PERTOCI, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci,
Mladinska ulica 5, 9250 Radenci,
telefon; 02 / 566 19 60 ali 041 / 533 614