Zdravilne učinkovine v vinih Bizeljskega podokoliša

V modri frankinji iz Bizeljskega so izmerili najvišje vrednosti bioaktivnega resveratrola v državi in med najvišjimi vrednostmi na svetu. Prav tako so izredno visoke vrednosti antocianov v bizeljskih rdečih vinih.
Zgornje trditve so predstavili dr. Andreja Vanzo, dr. Mitja Kocjančič in Janez Šekoranja na tiskovni konferenci na Bizeljskem. Rezultat preliminarne študije, ki so jo opravili na KIS Ljubljana je pokazal presenetljive rezultate. Nekateri bizeljska vina presegajo povprečne vrednosti resveratrola. Njihova vrednost je celo do 19,6g/l. Prikazane vsebnosti imajo velik potencial in lahko vinarje navdajajo z velikim upanjem.

Sedaj je čas za širše in obsežnejše raziskave za utrditev in širšo potrditev zdravilnih učinkov v slovenskih vinih. Za nadaljevanje študij, ki bi lahko naša vina pozicionirala v sam svetovni vrh "zdrave naravne prehrane" bodo vinarji nedvomno potrebovali tudi širšo pomoč.

Vse navedeno gre v prid staremu reku, ki pravi: Kozarec izbranega vina, zaužitega ob jedi vsak dan je dobro, zdravo in koristno za dušo in telo".