V torek, 8. novembra je potekala gala izobraevalna degustacija Prestige TOP 30, ki jo je e estič organiziral Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino. Več kot 230 vinoljubov je uivalo ob 30 povabljenih vinih in kulinaričnem izboru kuharskih mojstrov. Letonjo degustacijo je v modernih in izjemno opremljenih prostorih dvorane Plečnik gostil kongresni center Hotela Mons.
esto vinsko zgodbo 30 najboljih so predstavili eminentni strokovnjaki in specialisti za vinarstvo dr. Julij Nemanič, mag. Anton Vodovnik in Tadeja Vodovnik Plevnik. Z izrednim besednim zakladom in odličnimi primerjavami ter izbrano vinsko retoriko so predstavili in podrobno opisali vseh trideset iz strani enologov in sommelierjev povabljenih vin. Letos je komisija ob upotevanju vseh standardov Prestige TOP 30 SloVino povabila med 30 velikanov 3 penine, 8 rdečih vin, 9 belih suhin vin in 10 slajih vin vključno z vini posebnih kakovosti. Vinarji katerih vina so bila povabljena prihajajo iz vseh slovenskih vinorodnih deel. Med predstavljenimi vini so se tako znala vina največjih slovenskih kleti, kakor tudi majhnih zasebnih vinarjev.
Slogan dogodka ťNaj nas Vino drui!Ť so vzeli zelo resno tako strokovna javnost in ljubitelji, ki so tiri ure uivali in izpolnjevali svoja znanja o vinu. Vabljena vina, ročno izdelani stekleni kelihi serije Zdravljica iz Steklarne Rogaka in vrhunska sommelierska postreba so navduevali tudi amerikega in turkega ambasadorja, ki sta se s svojim spremstvom udeleila prireditve. Dogodka se je udeleilo veliko eminentnih gostov. Posebej je potrebno izpostaviti sommelierje, enologe, hotelirje, vinske trgovce in novinarje. Ob tej prilonosti so se zelo izkazali kuharski mojstri Hotela Mons pod vodstvom Janeza etine. Pripravili so bogato izbiro ribjih, mesnih in zelenjavnih kuharskih umetnin. e posebej pa so goste navduile domiselne sladice, ki so bile primerno spremstvo slajim vinom.
V Zavodu SloVino so prepričani, da lahko le vinu dostojne prireditve pripomorejo k dvigu vinske in namizne kulture. Ne nepomembno je dejstvo, da navkljub poskuenim 30 vinskim vzorcem ni bilo med obiskovalci niti enega, ki bi ga lahko označi kot opitega. Kar lahko tejemo kot dokaz, da je mono pripraviti vinske zgodbe, ki dejansko sluijo svojemu osnovnemu namenu osvečanju zainteresirane javnosti o zdravem in kakovostnem druenju vina in hrane. Posebej za 6. Prestige Top 30 je bila izdana tudi knjiica poimenovana Vinski dnevnik, v katero lahko vinoljubi vpisujejo svoja vinska doivetja. Spisek vseh vin in fotografije iz prireditve najdete na www.slovino.com.