6. Prestige TOP 30 – najlepši možen uvod v Martinova praznovanja

V torek, 8. novembra je potekala gala izobraževalna degustacija Prestige TOP 30, ki jo je že šestič organiziral Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino. Več kot 230 vinoljubov je uživalo ob 30 povabljenih vinih in kulinaričnem izboru kuharskih mojstrov. Letošnjo degustacijo je v modernih in izjemno opremljenih prostorih dvorane Plečnik gostil kongresni center Hotela Mons.
Šesto vinsko zgodbo 30 najboljših so predstavili eminentni strokovnjaki in specialisti za vinarstvo dr. Julij Nemanič, mag. Anton Vodovnik in Tadeja Vodovnik Plevnik. Z izrednim besednim zakladom in odličnimi primerjavami ter izbrano vinsko retoriko so predstavili in podrobno opisali vseh trideset iz strani enologov in sommelierjev povabljenih vin. Letos je komisija ob upoštevanju vseh standardov Prestige TOP 30 SloVino povabila med 30 velikanov 3 penine, 8 rdečih vin, 9 belih suhin vin in 10 slajših vin vključno z vini posebnih kakovosti. Vinarji katerih vina so bila povabljena prihajajo iz vseh slovenskih vinorodnih dežel. Med predstavljenimi vini so se tako znašla vina največjih slovenskih kleti, kakor tudi majhnih zasebnih vinarjev.

Slogan dogodka ťNaj nas Vino druži!Ť so vzeli zelo resno tako strokovna javnost in ljubitelji, ki so štiri ure uživali in izpolnjevali svoja znanja o vinu. Vabljena vina, ročno izdelani stekleni kelihi serije Zdravljica iz Steklarne Rogaška in vrhunska sommelierska postrežba so navduševali tudi ameriškega in turškega ambasadorja, ki sta se s svojim spremstvom udeležila prireditve. Dogodka se je udeležilo veliko eminentnih gostov. Posebej je potrebno izpostaviti sommelierje, enologe, hotelirje, vinske trgovce in novinarje. Ob tej priložnosti so se zelo izkazali kuharski mojstri Hotela Mons pod vodstvom Janeza Šetine. Pripravili so bogato izbiro ribjih, mesnih in zelenjavnih kuharskih umetnin. Še posebej pa so goste navdušile domiselne sladice, ki so bile primerno spremstvo slajšim vinom.

V Zavodu SloVino so prepričani, da lahko le vinu dostojne prireditve pripomorejo k dvigu vinske in namizne kulture. Ne nepomembno je dejstvo, da navkljub poskušenim 30 vinskim vzorcem ni bilo med obiskovalci niti enega, ki bi ga lahko označi kot opitega. Kar lahko štejemo kot dokaz, da je možno pripraviti vinske zgodbe, ki dejansko služijo svojemu osnovnemu namenu – osveščanju zainteresirane javnosti o zdravem in kakovostnem druženju vina in hrane. Posebej za 6. Prestige Top 30 je bila izdana tudi knjižica poimenovana Vinski dnevnik, v katero lahko vinoljubi vpisujejo svoja vinska doživetja. Spisek vseh vin in fotografije iz prireditve najdete na www.slovino.com.