Prvi dan 8. Slovenskega festivala vin

Ljubljana – Slovensko srečanje vinarjev in ljubiteljev vina, Slovenski festival vin, je včeraj ob 15. uri svečano odprl svoja vrata. Trodnevna prireditev bo potekala od 17. do 19. novembra 2005 v ljubljanskem Hotelu Slon, vsak dan od 15. do 21. ure, v soboto od 13. do 19. ure. Prvi dan je zaznamovala svečana otvoritev, strokovno ocenjevanje festivalskih vin in ocenjevanje Zelenov.
Ljubitelje žlahtne kapljice je na svečani otvoritvi prvi nagovoril prdsednik programskega odbora doc. dr. Mojmir Wondra, nato sta spregovorila direktor podjetja Infos d.o.o., Ljubljana g. Rado Stojanovič in županja Mestne občine Ljubljana ga. Danica Simšič. Otvoritve se je udeležilo veliko število ljudi tako iz gospodarskega kot tudi političnega življenja.

Komisija devetih strokovnjakov, pod vodstvom doc. dr. Mojmirja Wondre, je prvi dan festivala izbrala in razglasila prvaka med rdečimi in belimi vzorci vina, ki se predstavljajo na 8. slovenskem festivalu vin. Prvak med belimi vini je postal CHARDONNAY 2004 (PIRO – Jankončič Marjana), med rdečimi vini pa MERLOT BRJAČ 1999 Kmetije Kocijančič Zanut.

Konzorcij Zelen Vipava je letos na Festival prijavil štirinajst Zelenov 2004. Novost letošnjega Festivala je bil izbor najboljšega Zelena. V komisiji ocenjevalcev so bili štirje goriški in štirje mariborski sommelierji, ki so izbrali svojega favorita. Zmago je slavil vinar Stojan Trošt.

Zabeležili smo veliko zanimanje za izobraževalne dogodke, ki potekajo vsak dan festivala v Restavraciji Ljubljana. Včeraj so se odvila tri predavanja (Rdeče vino z modrim poreklom, Druženje vina in hrane, Kako opišemo vino po metodi londonske šole WSET) in vodena degustacija 10-ih najbolje ocenjenih vin na strokovnem ocenjevanju, ki sta jo vodila doc. dr. Mojmir Wondra in doc. dr. Tatjana Košmerl, profesorja Biotehniške fakultete. Slednja je po velikem številu prijavljenih zagotovo najbolj izstopala.

Organizator, Infos d.o.o., Ljubljana in soorganizator, Hotel Slon, sta bila z obiskom prvega dne Festivala zelo zadovoljna. Veliko zanimanje za prireditev potrjuje, da je postala osrednji dogodek, kjer se zbirajo vinoljubi.

NA 8. SLOVENSKEM FESTIVALU VIN STA BILA IZBRANA PRVAKA MED RDEČIMI IN BELIMI VZORCI VINA, KI SE PREDSTAVLJAJO NA 8. SLOVENSKEM FESTIVALU VIN

17. novembra, ob 14. uri, je strokovna komisija pod vodstvom doc. dr. Mojmirja Wondre izbrala prvaka med rdečimi in belimi vzorci vina, ki se predstavljajo na 8. slovenskem festivalu vin!

Strokovno komisijo so sestvaljali:

1. doc.dr. Mojmir Wondra

2. doc.dr. Tatjana Košmerl

3. prof.dr. Slavica Šikovec

4. dr. Mitja Kocjančič

5. Dušan Brejc, univ.dipl.ing.

6. Katarina Merlin, univ.dipl.ing.

7. Leonida Gregorič, univ.dipl.ing.

8. Mirjam Košuta, univ.dipl.ing.

9. Andreja Brglez, univ.dipl.ing.

Izbrani nagrajenci pa so naslednji:

BELA VINA:

1. CHARDONNAY 2004, PIRO – Jankončič Marjan
2. TRAMINEC NOBL 2004, Ptujska klet
3. STEYER MARK CUVEE 2002, Steyer vina


RDEČA VINA:

1. MERLOT BRJAČ 1999, Kmetija Kocijančič Zanut
2. CAMPO VIEJO GRAND RESERVE 1998, Španija, Allied Domecq Agencies d.o.o.
3. MERLOT 2003, Kristal vin, Goriška Brda


Natisnite zgornji kupon in ga predložite ob nakupu vstopnice za 8. Slovenski festival vin – deležni boste 10% popusta.