Radgončani bodo letos že enajstič ťmartinovaliŤ ob Radgonski leti

Pričakujejo nad 4000 veseljakov od blizu in daleč.
Ponovno bodo ťokronali naj Martina 2005Ť, ter tudi novo (5.) društveno vinsko kraljico; Kdo ima najstarejšo ťlakoncoŤ?
Čeprav v vinskih kleteh oz. v sodnih že nekaj časa vre, ko se sladki mošt nekoliko pozneje kot lani in tudi kot prejšnja leta spreminja v vino, se bo to ťuradnoŤ zgodilo šele v tem ťMartinovem tednuŤ, ko bodo po številnih mestih in krajih pripravili tradicionalne ťMartinove prireditveŤ.

In ena takšnih, pravzaprav ena največjih na severovzhodu države, bo tudi v Gornji Radgoni, ki sodi med osrednja slovenska vinogradniško – vinarska območja, in kjer bodo ob Sv. Martinu, dnevu ko se bo mošt tudi “uradno” spremenil v vino, ponovno pripravili enkratno martinovanje.

Letos bo to že enajsto po vrsti, sama prireditev, katero ob pomoči številnih društev, podjetij in ustanov, ki so kakorkoli povezani z vinogadništvom in vinarstvom, pripravljajo TD Radgona, Društva vinogradnikov radgonsko kapelskih goric ter Podjetniško razvojna agencija (PORA) Gornja Radgona, pa bo enako kot tudi doslej potekal na platoju pred šampanjsko kletjo podjetja Radgonske gorice d.d., in sicer to soboto 12. novembra od 10. ure naprej vse tja do poznih večernih ur.

Prireditelji so tudi za 11. martinovanje pripravili zelo zanimiv in pisan scenarij, in če bo še lepo vreme bo prireditev spet izjemno uspešna, na njej pa pričakujejo nad 4.000 obiskovalcev – veseljakov, od blizu in daleč. Gre namreč za znano prireditev, katero obišče tudi več deset avtobusov iz drugih delov države ter tudi iz tujine, nekatere agencije pa organizirajo posebne izlete v Gornjo Radgono. Na prireditvi, kjer dejansko nikomur ne bo dolgočasno, bosta pozdravna nagovora imela župan radgonske občine Anton Kampuš, in vitez šampanjca Alojz Filipič ter Andreja Zrnič, dosedanja vinska kraljica Društva vinogradnikov radgonsko – kapelskih goric.

V kulturnem programu bodo nastopili radgonski pihalni orkester, pa harmonikarji, folkolristi, saksofonosti…, manjkalo ne bo humorja z Vinkom Šimkom, pa Dušanom Zogorcem – Duletom in Samom Tušem – Korlom, ki bosta program tudi uradno vodila, za plesni in glasbeni del zabave pa bo skrbela skupina ťSlovenskogoriški kvintet s pevko OlgoŤ.

Prišla bo Radenska konjenica, turistično vlakec bo peljal po vinorodnih goricah ter ob kleteh in še marsikaj bo zraven.

Ob znamenitem krstu moštva, bodo na 11. martinovanju izbrali tudi ťveselega Martina 2005Ť, podelili pa bodo tudi nagrade za najstarejše ťlakoncoŤ, katero bodo prinesli obiskovalci s sabo. In tako kot se spodobi za omenjeni praznik, na prireditvi ne bo manjkalo mošta, mladega in ťstaregaŤ vina, Martinovih gosti in rac, pa številnih drugih specialitet, pečenih kostanjev, turističnih spominkov, srečanja in klepeta s prijatelji in podobno.

Posebnost je tudi v tem, da bodo okronali 5. društveno vinsko kraljico, ki bo nasledila Andrejo Zrnič, ki je minule dve leti bila gospodarica dvora.

Avtor Besedila: Oste Bakal