Ljubljana Na Slovenskem festivalu vin je v treh dneh, od četrtka, 17. novembra, do sobote, 19. novembra 2005, 114 slovenskih in tujih vinarjev ponudilo prek 300 vrst vinskih vzorcev. Organizatorji so letos zabeleili rekordno tevilo obiskovalcev.
Prvi dan Festivala sta zaznamovali dve ocenjevanji. 9-članska strokovna komisija je zbirala prvaka med belimi in rdečimi vini. Med belimi vini je slavil Chardonnay 2004 (PIRO Jakončič Marjan), med rdečimi pa Merlot Brjač 1999 (Kmetija Kocijančič Zanut). Svojega favorita med Zeleni 2004 je zbrala 8članska komisija slovenskih sommelierjev. Med 14 prijavljenimi Zeleni 2004 so naziv najboljega podelili vinarju Stojanu Trotu.
Drugi festivalski dan je zaznamovalo e eno tekmovanje, Medijski Bakhos. Komisiji 14 novinarjev so predsedovali Igor Savič, Duan Brejc in Stane Terlep. Med 25 prijavljenimi vzorci so novinarji izbrali pansko vino RESERVE 1998 (Allied Domecq Agencies, d.o.o.).
Festival je v treh dneh obiskalo prek 3.000 vinoljubov. Pokazali so veliko zanimanje za predavanja, delavnice in vodene degustacije. Izstopala so predvsem vodena degustacija 10-ih najbolje ocenjenih vin na strokovnem ocenjevanju, predavanje o intimnem trikotniku sirov, čokolad in vina ter delavnica, na kateri je Drutvo vinogradnikov in kletarjev Slovenske Istre predstavilo avtohtone okuse Slovenske Istre. Obiskovalci so spoznali e rdeče vino z modrim poreklom, se druili ob vinu in hrani, se seznanili z londonsko metodo opisovanja vin, stili penin, degustirali so lahko tajerska vina izpod steklenega zamaka, iskali ravnoteje sestavin in harmonije, spoznali slovenska vina za romantike, realiste in idealiste ter podrobneje spoznali čare Rebule.
Na zaključni slovesnosti, kjer so se poleg organizatorjev in sodelujočih vinarjev zbrali tevilni novinarji in ostali sodelujoči pri pripravi prireditve, je za odlično razpoloenje zbranih poskrbel Radio Veseljak. Obiskovalci letonjega Festivala so izbrana vina pokuali iz kozarcev Franel. Za postrebo je skrbela Srednja ola za gostinstvo in turizem Celje.
Prireditev so pripravili:
ORGANIZATOR:
Infos d.o.o., Ljubljana
SOORGANIZATOR:
Hotel Slon