Uspešen zaključek 8. Slovenskega festivala vin

Ljubljana – Na Slovenskem festivalu vin je v treh dneh, od četrtka, 17. novembra, do sobote, 19. novembra 2005, 114 slovenskih in tujih vinarjev ponudilo prek 300 vrst vinskih vzorcev. Organizatorji so letos zabeležili rekordno število obiskovalcev.
Prvi dan Festivala sta zaznamovali dve ocenjevanji. 9-članska strokovna komisija je zbirala prvaka med belimi in rdečimi vini. Med belimi vini je slavil Chardonnay 2004 (PIRO – Jakončič Marjan), med rdečimi pa Merlot Brjač 1999 (Kmetija Kocijančič Zanut). Svojega favorita med Zeleni 2004 je zbrala 8–članska komisija slovenskih sommelierjev. Med 14 prijavljenimi Zeleni 2004 so naziv najboljšega podelili vinarju Stojanu Troštu.

Drugi festivalski dan je zaznamovalo še eno tekmovanje, Medijski Bakhos. Komisiji 14 novinarjev so predsedovali Igor Savič, Dušan Brejc in Stane Terlep. Med 25 prijavljenimi vzorci so novinarji izbrali špansko vino RESERVE 1998 (Allied Domecq Agencies, d.o.o.).

Festival je v treh dneh obiskalo prek 3.000 vinoljubov. Pokazali so veliko zanimanje za predavanja, delavnice in vodene degustacije. Izstopala so predvsem vodena degustacija 10-ih najbolje ocenjenih vin na strokovnem ocenjevanju, predavanje o intimnem trikotniku sirov, čokolad in vina ter delavnica, na kateri je Društvo vinogradnikov in kletarjev Slovenske Istre predstavilo avtohtone okuse Slovenske Istre. Obiskovalci so spoznali še rdeče vino z modrim poreklom, se družili ob vinu in hrani, se seznanili z londonsko metodo opisovanja vin, stili penin, degustirali so lahko štajerska vina izpod steklenega zamaška, iskali ravnotežje sestavin in harmonije, spoznali slovenska vina za romantike, realiste in idealiste ter podrobneje spoznali čare Rebule.

Na zaključni slovesnosti, kjer so se poleg organizatorjev in sodelujočih vinarjev zbrali številni novinarji in ostali sodelujoči pri pripravi prireditve, je za odlično razpoloženje zbranih poskrbel Radio Veseljak. Obiskovalci letošnjega Festivala so izbrana vina pokušali iz kozarcev Franel. Za postrežbo je skrbela Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje.

Prireditev so pripravili:

ORGANIZATOR:
Infos d.o.o., Ljubljana

SOORGANIZATOR:
Hotel Slon