Vina Joannes Protner in Vina Steyer – stekleni zamaškiZavod SloVino je skupaj z vinarji – člani koncepta SloVino pripravil predstavitev novosti na naši vinski sceni. Prva predstavitev je potekala v Mariboru konec septembra.
Buteljčne vinske steklenice zaprte s steklenimi zamaški predstavljajo resno alternativo plutovinastim zamaškom, so v debati zaključili vinski svetovalci – sommelierji, ki so se udeležili prve predstavitve te novosti pri nas.

Vinarska branža se že dalj časa ubada z iskanjem nadomestkov za klasične plutovinaste zamaške. Ob vseh znanih prednostih plute, le ta povzroča tudi, da ima od 3 do10 odstotkov vseh s plutovinastim zamaškom zaprtih steklenic težave z vonjem po zamašku. Posledično ima to velike učinke na poslovni uspeh proizvajalcev in povzroča nezadovoljstvo kupcev vrhunskih vin.

Stekleni zamašek je zgoraj omenjene težave v celoti odpravil. Ob tem je še zelo priročen za odpiranje in shranjevanje. Steklenico s steklenim zamaškom odpremo brez odpiračev ali drugih pripomočkov. Že odprto steklenico lahko brez težav z istim zamaškom začepimo nazaj. Napram sintetičnim zamaškom imajo stekleni veliko prednosti tako pri postrežbi kakor tudi pri shranjevanju že odprte steklenice. Posebej pomemben je tudi ekološki vidik steklenih zamaškov. Za sedaj so se stekleni zamaški izkazali predvsem pri vinih, ki so namenjena uporabi v letu ali dveh. Raziskave vplivov tovrstnih zamaškov na staranje oz. daljše arhiviranje vina so šele v teku.

Svetovnemu trendu steklenih zamaškov sta se že letos pridružila dva slovenska vinarja – člana koncepta SloVino.com. Vina Protnerjeve hiše Joannes iz Malečnika pri Mariboru in Vina Steyer iz Plitvice pri Apačah je na trgu mogoče dobiti zaprta s steklenim zamaškom.