Licitacija barikov Vinakoper znova v znamenju dobrodelnosti

Koper, 1.12.2005 – Vsakoletna dobrodelna prireditev, licitacija barikov Vinakoper, ki jo koprska klet pripravi v sodelovanju z dobrimi kupci, je letos pritegnila rekordno število dražiteljev, ki so se potegovali za 12 barik sodčkov izbranih sort in leg. Za Pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Izola je bilo danes zbranih 4.365.000 sit.
Prvo licitacijo barikov je koprska klet organizirala leta 1999, ko je na dražbo postavila vino prejšnjega letnika. Tako je bilo tudi letos, ko so se kupci lahko potegovali za 12 barik sodčkov z vinom letnika 2004, med njimi pa so lahko izbirali malvazijo, refošk, shiraz, merlot in cabernet sauvignon. Na letošnji, sedmi licitaciji, se je za svoj sodček potegovalo kar 20 dražiteljev, kar je največ do sedaj.

Pred licitacijo so prijavljeni dražitelji pod strokovnim vodstvom glavnega enologa kleti Vinakoper Iztoka Klenarja poskusili vseh 12 vzorcev vin, ki so prihajali iz različnih leg. Po degustaciji je sledila licitacija, ki jo je vodil Mitja Meršol. Izkazalo se je, da imajo dražitelji zelo jasno izdelane vtise o poskušanih vinih, saj se je licitacija zaključila v manj kot tridesetih minutah. Izhodiščna cena za liter vina, ki bo še nekaj časa zorelo v 225-litrskih barik sodčkih, je znašala 2.200,00 sit. Najvišjo ceno pa si je letos prislužil Cabernet Sauvignon iz vinorodne lege Debeli rtič in sicer rekordnih 7.000 sit za liter.

Sicer pa ima vsakoletna licitacija barikov koprske kleti tudi pomembno dobrodelno značilnost. Vsak tolar, ki je zlicitiran nad izklicno ceno 2.200,00 sit, je podarjen v dobrodelne namene in sicer Pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola. Do letos je bilo tako na licitacijah zbranih že 14.024.250 sit. Dr. Irena Cetin Lovšin se je ob tej priložnosti zahvalila vsem prisotnim in poudarila, da predstavljajo prispevki sponzorjev in donatorjev velik delež letnega proračuna Pediatričnega oddelka SIB. Na letošnji licitaciji je bil za dobrodelne namene skupaj zbranih 4.365.000 sit.