Rumeni muškat, trgatev 25. december 2005 – Vinogradništvo Kaloh Stolni Vrh

Če se družina odloči za delo v vinogradu na največji družinski praznik to veliko pove o njenem odnosu do vinograda in vina. Trgatev, to prijetno opravilo so Kalohovi opravili kar na božični dan. Njihove božične trgatve je bil deležen rumeni muškat iz vinograda na Stolnem Vrhu, kjer se nahaja tudi vinska klet družine Kaloh.

25. decembra so s trgatvijo začeli ob 10.00 uri. Nabirali so skoraj izsušene grozdne jagode rumenega muškata. Grozde so nabirali v plastične zabojčke. Od koder so jih brači prenesli do stiskalnice.

Teža pridelka je bila le okoli 10% teže, ki bi jo nabrali, če bi se odločili za normalno trgatev v jeseni. Ne smemo pozabiti tudi na vse možne rizike, ki bi lahko uničili neobrano grozdje. Pa vendar je bila narava Kalohovim tokrat naklonjena in je dovolila vinogradniku, da je pokazal vse svoje znanje pri delu v vinogradu čez vse leto.

Rezultat te sinergije je naprešanih nekaj manj kot 80 litrov zelo zelo sladkega mošta za kar so morali obrati nekaj več kot 400 trt.

Iz sladkega mošta bo šele čez leto nastalo vino in še malo kasneje bo to vino na voljo sladokuscem. Seveda le tistim, ki si bodo pravočasno zagotovili kakšno od stekleničk te božične vinske posebnosti.

Ko sem na dan trgatve govoril z gospodarjema Danico in Antonom Kalohom kar nista mogla skrivati navdušenja nad pridelkom. Z velikim entuziazmom in upravičenim ponosom sta v pogovoru povedala: ťŽe, ko smo odkrili trse je med vrstami v vinogradu tako zelo dišalo. Vse okoli in okoli diši. Nekaj neverjetno lepega. Koliko je mošt ťvagalŤ pa ni moreva povedati, ker naš domač fefraktometer ne meri do takšnih višin, in smo morali dati izmeriti gradacijo na za to usposobljeno organizacijo.Ť

Stolni Vrh je od centra Maribora oddaljen le kakšnih pet minut vožnje po asfaltirani cesti. Če se boste najavili pri Kalohovih vas bodo nedvomno z veseljem popeljali v njihov edinstvem vinski tabernakelj, kjer se miza umika velikim vinom. Šele ko gospodar dovoli se miza prikaže kar iz stene. Ko boste v vinski kleti vinogradništva Kaloh ne smete pozabiti poskusiti:
Sauvignon -ledeno vino (trgatev ponoči ob baklah in ob polni luni)
Traminec
Sauvignon
Renski rizling
Rumeni muškat (posebej povprašajte po prvaku – jagodnem izboru)
..in še kakšno dobroto po priporočilu domačih.

Vredno obiska.
Posebej priporočam ljubiteljem vin posebne kakovosti, ljubiteljem slajših vin.

Kontaktne informacije:
Vinogradništvo Kaloh
Stolni vrh
Telefon: (02) 2517311
http://www.slovino.com/kaloh/