Pri Bratuevih na Aenskem Vrhu so pripravili II. novoletno trgatev. Stisnili so ťvinski desertŤ s skoraj 50% sladkorja.
Na tradicionalni novoletni trgatvi, ki poteka vsakega 2. januarja v letu, se je zbralo okoli 40 prijateljev in znancev, ki so po visokem snegu, natrgali grozdje laki rizling za okoli 150 litrov suhega jagodnega izbora.
Gornja Radgona – Na območju Radgonsko kapelskih goric, kjer je dejansko veliko uspenih vinogradnikov in vinogradniko vinarskih delnikih drub, so e ustaljene tevilne ťnenavadneŤ trgatve, ki so povezane z taknim in drugačnim jubilejem, ter cerkvenim ali dravnim praznikom. Te potekajo vedno, med sv. Miklavem (6.12.) in Svečnico (2.2.), poleg Radgonskih goric d.d., ki so gostitelji ravno Miklaveve in svečnične trgatve, pa so uveljavljene tudi: Lucijina, Boična, tefanova, Silvestrova, trgatev Treh kraljev ipd. Od lani pa je zraven tudi novoletna trgatev, za katero sta se odločila mlada, čedalje bolj uspena in cenjena vinogradnika Peter in Simona Bratua iz Aenskega Vrha v radgonsko kapelskih goricah. In drugo tovrstno trgatev so Bratuevi pripravili v ponedeljek (2.1.2006), torej ravno pravnji čas, ko so se petencialni trgači ťspočiliŤ po naporni novoletni noči. Okoli 40 prijateljev, sorodnikov, sosedov in znancev mlade Bratueve druine, ki slovi tudi kot ena redkih na tem območju, kjer e imajo tri sinove (Matej, Tomi, Andrej), se je tako zbralo, da bo potrgalo grozdje sorte laki rizling, katerega je mladi vinogradnik Peter, jeseni pustil na trsih in z mreami začitil pred ptiči in srnami.
Sama trgatev je potekala ob nadvse prijetnem vzduju in pravi zimski idili, saj je na okoli 50 centimetrov snega, e naprej nasipavalo novi sneg. A to ni nikogar motilo, morebiti pa je nekoliko teav imel sam kuhar Darko, ki je najprej moral pripraviti pravo mesno-vinsko tajersko kislo upo, katero je postregel e pred odhodom v vinograd. Hkrati se je na ranju vrtel oddojek, in ob pogledu na vse to ter ob tevilnih drugih pravih domačih dobrotah, ki so oblagale mize kar v vinogradu, ob vrhunski kapljici, ki so jo Bratuevi stisnili e oktobra lani, ter ob domačemu harmonikarju, ki je s svojim mehom e popestril dogajanje, je grozdje z okoli 300 trsov hitro bilo pospravljeno. Iz njega bodo čez nekaj dni stisnili priblino 150 litrov pravega vinskega eliksirja, ki je bil tudi pravi desert, saj je poskusni iztisnjeni mot ťtehtalŤ nad 40 odstotkov sladkorja, pravzaprav oeksle sploh niso mogli izmeriti, ker je sladkoba presegala zmonosti ustrezne napravice za meritev. Ker pa je grozdje bilo mokro so ga pobrali v posebne mreaste vreče, kjer se bo najprej odcedil, saj elijo obdrati samo kvaliteto in ne ťvodeno vinoŤ, ki bi ga sicer bilo nekoliko več.
ťPresenetljivo je, kako je letos grozdje zdravo in so jagode praktično v celoti ostale ne trsih, tako da kljub obilnemu snegu ni bilo teav s pobiranjem. Sicer pa je novoletna trgatev pravzaprav lepa prilonost, da se v tem prazničnem času srečamo s prijatelji, znanci, svojci in sosedi, kajti čedalje se vsi skupaj nekako bolj odtujujemo in to ni dobro. Izkazalo se je, da gre za koristno srečanje in druenje zato smo se e lani odločili, da bo to naa tradicionalna trgatev vsakega 2. januarja v letuŤ, nam je z zadovoljstvom razlagal mladi vinogradnik Peter Bratua, ki je kljub mladosti e osvojil tevilna najvija priznanja na ocenjevanju svojih vin, katera pridelujejo na dobra tri hektarja vinogradov.
In gotovo je, da bodo priznanja poela tudi ťnovoletna vinaŤ, letos naj bi to, enako kot lani, bil suhi jagodni izbor. Sicer pa, Bratuevi e vedno niso ustekleničili niti lanske novoletne trgatve, saj je tovrstna vina potrebno nekoliko dalj časa negovati in olati
Fotografije so vidne v fotogaleriji SloVino.com s klikom tukaj
Besedilo in foto: Oste Bakal