II. novoletna trgatev

Pri Bratuševih na Aženskem Vrhu so pripravili II. novoletno trgatev. Stisnili so ťvinski desertŤ s skoraj 50% sladkorja.
Na tradicionalni novoletni trgatvi, ki poteka vsakega 2. januarja v letu, se je zbralo okoli 40 prijateljev in znancev, ki so po visokem snegu, natrgali grozdje laški rizling za okoli 150 litrov suhega jagodnega izbora.
Gornja Radgona – Na območju Radgonsko – kapelskih goric, kjer je dejansko veliko uspešnih vinogradnikov in vinogradniško vinarskih delniških družb, so že ustaljene številne ťnenavadneŤ trgatve, ki so povezane z takšnim in drugačnim jubilejem, ter cerkvenim ali državnim praznikom. Te potekajo vedno, med sv. Miklavžem (6.12.) in Svečnico (2.2.), poleg Radgonskih goric d.d., ki so gostitelji ravno Miklavževe in svečnične trgatve, pa so uveljavljene tudi: Lucijina, Božična, Štefanova, Silvestrova, trgatev Treh kraljev ipd. Od lani pa je zraven tudi novoletna trgatev, za katero sta se odločila mlada, čedalje bolj uspešna in cenjena vinogradnika Peter in Simona Bratuša iz Aženskega Vrha v radgonsko – kapelskih goricah. In drugo tovrstno trgatev so Bratuševi pripravili v ponedeljek (2.1.2006), torej ravno pravšnji čas, ko so se petencialni trgači ťspočiliŤ po naporni novoletni noči. Okoli 40 prijateljev, sorodnikov, sosedov in znancev mlade Bratuševe družine, ki slovi tudi kot ena redkih na tem območju, kjer že imajo tri sinove (Matej, Tomi, Andrej), se je tako zbralo, da bo potrgalo grozdje sorte laški rizling, katerega je mladi vinogradnik Peter, jeseni pustil na trsih in z mrežami zaščitil pred ptiči in srnami.

Sama trgatev je potekala ob nadvse prijetnem vzdušju in pravi zimski idili, saj je na okoli 50 centimetrov snega, še naprej nasipavalo novi sneg. A to ni nikogar motilo, morebiti pa je nekoliko težav imel sam kuhar Darko, ki je najprej moral pripraviti pravo mesno-vinsko štajersko kislo župo, katero je postregel že pred odhodom v vinograd. Hkrati se je na ražnju vrtel oddojek, in ob pogledu na vse to ter ob številnih drugih pravih domačih dobrotah, ki so oblagale mize kar v vinogradu, ob vrhunski kapljici, ki so jo Bratuševi stisnili že oktobra lani, ter ob domačemu harmonikarju, ki je s svojim mehom še popestril dogajanje, je grozdje z okoli 300 trsov hitro bilo pospravljeno. Iz njega bodo čez nekaj dni stisnili približno 150 litrov pravega vinskega eliksirja, ki je bil tudi pravi desert, saj je poskusni iztisnjeni mošt ťtehtalŤ nad 40 odstotkov sladkorja, pravzaprav oeksle sploh niso mogli izmeriti, ker je sladkoba presegala zmožnosti ustrezne napravice za meritev. Ker pa je grozdje bilo mokro so ga pobrali v posebne mrežaste vreče, kjer se bo najprej odcedil, saj želijo obdržati samo kvaliteto in ne ťvodeno vinoŤ, ki bi ga sicer bilo nekoliko več.

ťPresenetljivo je, kako je letos grozdje zdravo in so jagode praktično v celoti ostale ne trsih, tako da kljub obilnemu snegu ni bilo težav s pobiranjem. Sicer pa je novoletna trgatev pravzaprav lepa priložnost, da se v tem prazničnem času srečamo s prijatelji, znanci, svojci in sosedi, kajti čedalje se vsi skupaj nekako bolj odtujujemo in to ni dobro. Izkazalo se je, da gre za koristno srečanje in druženje zato smo se že lani odločili, da bo to naša tradicionalna trgatev vsakega 2. januarja v letuŤ, nam je z zadovoljstvom razlagal mladi vinogradnik Peter Bratuša, ki je kljub mladosti že osvojil številna najvišja priznanja na ocenjevanju svojih vin, katera pridelujejo na dobra tri hektarja vinogradov.

In gotovo je, da bodo priznanja požela tudi ťnovoletna vinaŤ, letos naj bi to, enako kot lani, bil suhi jagodni izbor. Sicer pa, Bratuševi še vedno niso ustekleničili niti lanske novoletne trgatve, saj je tovrstna vina potrebno nekoliko dalj časa negovati in šolati…

Fotografije so vidne v fotogaleriji SloVino.com s klikom tukaj

Besedilo in foto: Oste Bakal