V Policah je Svečnica "trgala" chardonnay suhui jagodni izbor.
Tokrat skoraj 50 odstotkov sladkorja v motu potrjuje, da gre za pravi desert.
V četrtek, torej na samo Svečnico (praznik Jezusovega darovanja v templju), je kljub turobnem in meglenem ter času primerno mrzlemu vremenu, bilo sila zanimivo in veselo na območju radgonsko kapelskih goricah. Kako tudi ne, ko pa so radgonski vinogradniki, tisti iz podjetja Radgonske gorice d.d., pripravili e zadnje dejanje povezano z lanskim vinskim letnikov.
Pripravili so namreč 9. tradicionalno ťSvečnično trgatevŤ, in sicer v svojem vinogradu v Policah nad Gornjo Radgono. In dokler so eni trgali suhe sladke in zmrznjene grozdne jagode, so nekateri drugi vinogradniki v sosečini e obrezovali trte in jih tako pripravljali za novi vinski letnik. Kot rečeno pa je omenjena Svečnična trgatev, ko so potrgali grozdje s 520 trsov sorte chardonnay, je bila hkrati tudi zadnja, izmed tevilnih posebnih trgatev, v iztekajoči se zimi, na območju Radgonsko kapelskih goric, in najbr sploh v Sloveniji.
Radgonski vinogradniki, ki so v letniku 2005 tudi dejansko imeli izvrsten letnik tako po kvaliteti, kot nekoliko manj po kvantiteti, saj jim je mraz in e druge vremenske nevečnosti nekoliko zdesetkali pridelek, in so tako pridelali nekaj nad tri milijona litrov vina, so vsem tem ob Svečnici, dodali e okoli 100 litrov (z nekaj manj kot 50 % sladkorja) izvrstne kapljice. In tukaj gre za desertno kapljico, katero polnijo v unikatne 0,2 litrske stekleničke, ki imajo obliko sveče, namenjene pa so predvsem za unikatna poslovna darila in lasne potrebe,. Da gre za izvrstno kapljico pa so se mnogi poslovni partnerji in gosti podjetja Radgonske gorice prepričali takoj po trgatvi, ko so na degustaciji v kleti, ob obilno obloenih mizah in drugih vrhunskih vinih in peninah, poskusili tudi tovrstni pridelek iz prejnjih let.
Omeniti sicer kae, da bi letos ob svečnični trgatvi bilo pridelka nekoliko več, če radgonskim vinogradnikom, kljub močni začiti z mreami ne bi nekoliko ponagajale srne in ptiči, ki so se kar dobro posladkali in kar dobro prerdečili sladke grozdne jagode. Ob tem pa je grozdje nekoliko odpadalo in so posuene jagode morali pobirati tudi iz snega. In tako je na trsih ostalo le okoli 500 kilogramov grozdja iz katerih so takoj po trgatvi stisnili okoli 100 litrov odličnega vina, ki bo nosilo naziv svečnično vino – suhi jagodni izbor. Gre tudi za vino, ki bi lahko bilo tudi ťledenoŤ, saj je grozdje več dni bilo zmrznjeno tudi pod minus 20 stopinj, a kaj ko se je te dni temperatura dvignila do minus pet.
In kot nam je dejal direktor Radgonskih goric d.d. Franc korbar, ťTukaj gre dejansko za nekaj največ, kar grozdje lahko ponudi. Mi samo pravilno ravnamo s pridelkom, dobro ga olamo in potem ni bojazni, da spet ne napolnimo vrhunsko kapljico, kjer zaradi nadpovprečno kakovostne vinske kapljice nimajo teav s prodajo. Ob tem pa je to prava prilika, da se srečamo s poslovnimi partnerji in prijatelji in skupaj nazdravimo novemu vinskemu letniku. Sicer pa, če bi samo e nekaj dni zdralo tako mrzlo vreme, kot je bilo večji del januarja, bi to bila ledena trgatev, a kljub temu smo izjemno zadovoljni. Nam je pomembno, da se trga na Svečnico, letos pa e tako in tako imamo nekaj ledenega vina, saj smo okoli 10. januarja v vinogradu v blinjih Zbigovcih, trgali avtohtono radgonsko raninoŤ.
krobar nam je tudi zaupal, da kljub vsem teavam gredo njihova vina dobro v prodajo, saj se tudi oni borijo za kulturno pitje vina, ne pa za napijanje in povzročanje kode. Nekoliko pa ga je strah, da bi se lahko tudi v februarju in pozneje v marcu nadaljevalo nadopvprečno mrzlo vreme in če bi temu bilo tako bi spet občutili izpad pridelka in s tem prihodka. Sicer pa omeniti kae, da je krobarju in njegovim sodelavcem, v drubi tevilnih gostov in prijateljev, za doprinos h kakovosti slovenskih vin ter njegovi promociji, zahvalil mag. Anton Vodovnik, ugledni vinogradniko vinarski strokovnjak z KGZ Maribor, ki tudi sicer veliko pomaga vsem vinogradnikom zlasti z območja Vinorodne deele Podravje.
Fotografije iz Svečnične trgatve so na ogled s klikom tukaj :::>>>
Avtor besedila in fotografij: Oste Bakal
Svečnica oz. praznik Jezusovega darovanja v templju
Praznovanje svečnice (2.2.) je sicer posvečeno prazniku Jezusovega darovanja v templju, in zato potekajo tudi praznične svete mae v vseh treh slovenskih kofijah. Na ta dan redovniki in redovnice sicer praznujejo tudi dan Bogu posvečenega ivljenja, ki ga je uvedel pape Janez Pavel II., posvečene osebe pa so poklicane k refleksiji ter obnovitvi in potrditvi svoje posvetitve. Namen dneva posvečenega ivljenja je izraziti hvalenost za dar redovnitva v posvečenem ivljenju, pribliati Bojemu ljudstvu spoznanje in spotovanje posvečenega ivljenja ter opozoriti na nenadomestljivost poslanstev posvečenih oseb.
Oste Bakal