Na 32. kongresu WACS v Aucklandu smo slovenski kuharji dočakali tudi uradno potrditev, da smo priznani v svetovni kuharski organizaciji z izvolitvijo Srečka Kokliča za kontinentalnega direktorja june Evrope.
Ob prejetem povabilu za kandidaturo, nismo dolgo razmiljali, saj mnenje, da odgovorimo na prejeto poto s povabilom e ne pomeni predsedovanja. Glede na majhnost, katero vedno izpostavljamo v izgovor pred prevzemom odgovornosti smo postavili na preizkus. Zgodilo pa se je tisto, kar nismo pričakovali.
Po osebni predstavitvi in predstavitvi dela nae sekcije so bile izpeljane volitve. Malce napetosti je vseeno bilo pri čakanju na rezultatov. e pred imenom in priimkom, je generalni sekretar L. Edwin Brown prisotne seznani, da imamo novega kontinentalnega direktorja za juno Evropo, kateri je postal Srečko Koklič, sprva nisem dojemal kaj se dogaja, sledil je aplavz prisotnih in čestitke. Predsedujemo članicam WACS za juno Evropo: Portugalska, panija, Francija, Italija, Hrvatska, Ciper, Grčija, Malta, Romunija, Slovenija, Srbija in Črna Gora in Turčija.
Delovni dnevi so bili zelo obseni, saj smo s delom pričenjali pred osmo uro zjutraj in zaključevali s predstavitvami pozno popoldne med peto in esto uro. Seveda pa se je program nadaljeval v bolj spročenih druenjih druabnega programa, kjer smo se druili, izmenjavali mnenja in se seznanjali s kulinariko in vinom deele organizatorke kongresa. Okusi kuhinje deel Oceanije se prepletajo in dopolnjujejo v pripravi jedi. Kvalitetne ribe, morski sadei, ovčetine, govedina, zelenjava, sadje, sladko, kislo, pikantno vse na enem kroniku. Za nas malce nenavadne kombinacije sestavljenih jedi in okusov. Kroniki po izgledu pisani in sestavljeni iz sredine navzgor.
Podana so bila poročila predsedujočih in častnega predsednika WACS Billa Gallagher, ter vseh kontinentalnih direktorjev. Sprejete so bile nove članice v skupino WACS Belorusija, Estonioja, Turčija, Srbija, Črna Gora in Gruzija.
Pomemben del naega dela Evrope je prevzem nalog dosedanjega kontinenta direktorja june Evrope, povezati delovanje dosedanjih in novih dveh članic zdruenja. Sodelovanje na strokovnem področju, izmenjavi izkuenj in priprave ekip za mednarodna tekmovanja.
Po izvolitvi, sem se srečal na prvem uradnem srečanju članov borda WACS, ki so e strinjali prve vtise o izvedbi in vsebini 32. WASC kongresa v Aucklandu. Sam sem bil bolj poslualec, sem pa bil do izvedbe kongresa manj kritičen od ostalih, saj sem kongres spremljal kot udeleenec. Enotnega mnenja smo bili vsi člani, da je potrebno bolj izpostaviti delo mladih in nadgrajevati sodelovanje med generacijami in prenaanjem znanja na mlaje.
Z dosedanjim kontinentalnim direktorjem za juno Evropo Faustom Airoldi sva v spročenem razgovoru pregledala kaj je bilo narejenega v dveh letih njegovega predsedovanja in kako naprej. Predlagal sem, da projekti in dogovori, ki so zastavljeni in potekajo gredo po istih smernicah naprej tako odprtje WACS pisarne v Barceloni, kakor tudi priprave za izvedbo tekmovanja kuharjev za kuharja leta june Evrope, za katerega smo zadoleni področni kontinentalni direktorji. Verjetno bodo pobude in predlogi prili od ostalih članic in nato bom poskual v doglednem času pripraviti predlog dela za naslednje obdobje. Velik problem je v komuniciranju med članicami, ki se ne odzivajo na posredovano poto in ne posredujejo elenih podatkov. Med prvimi razgovori s predsedniki kuharskih sekcij naih članic pa je bilo izraena elja po večjem povezovanju in izmenjavi strokovnega znanja za področje mednarodnih tekmovanj in posredovanje pobud pri oblikovanju pravil tekmovanj. Kot prvo nalogo bom poskual pridobiti podatke o izvajanju tekmovanj po posameznih članicah in pravila tekmovanj. Morda naslednji korak izmenjava tekmovalcev na naih tekmovanjih in tako vzpostaviti stike med sekcijami in kuharji samimi. Idej je e veliko, al pa vedno realizacijo narekujejo finančna sredstva.
Predstavile so se nam tudi tiri kandidature za 34 kongres WACS leta 2010: Čile, Čeka, Kitajska, Sri Lanka. Izvedbo kongresa je po dveh krogih volitev dobil Santiago, Čile.
Srečko Koklič