Ljubiteljski mesarji z odličnimi izdelki

V Spodnjih Ivanjcih so pripravili 4. salamiado. Letošnja nekoliko daljša in nekoliko bolj mrzla zima z veliko snega je kot kažejo rezultati ocenjevanja mesnih izdelkov na 4. salamiadi v Spodnjih Ivanjcih pri Gornji Radgoni, bila po godu dozorevanju takšnih in drugačnih salam, klobas in drugih mesnih dobrot.Tokrat so največ uspeha imeli: Jože Hamler, Mirko Kaučič in Milan Fleissinger

Posebni organizacijski odbor iz Spodnjih Ivanjcev, ki ga vodita Dani Močnik in Ivan Šenekar, je namreč konec minulega tedna, z organizacijo omenjene salamiade, nadaljeval z zanimivo prireditvijo, ki iz leta v leto pritegne večji interes ljubiteljskih mesarjev ter tudi drugih obiskovalcev, ki poleg oglede lahko brezplačno poskusijo izdelke, ki jih posebna komisija ocenjuje. In tako je bilo tudi tokrat, ko je potekalo še 4. tovrstno medobčinsko ocenjevanje domačih mesnih dobrot, na katero so lahko ljubiteljski mesarji, poleg domačih klobas in salam, na ocenjevanje prinesli tudi druge doma narejene izdelke iz mesa.

Na ocenjevanju v gostišču Šenekar v Spodnjih Ivanjcih je tako posebna strokovna komisija iz Srednje živilske šole v Mariboru z Viktorjem Postružnikom na čelu, ocenila natanko 50 (lani: 48, predlani:38) trajnih in poltrajnih mesnih izdelkov, predvsem salam in klobas. Zraven pa so drugič bili tudi domači ocvirki, pečenice, meso iz tünke, svinjski vrat v ťbunkiŤ, suha slanina, zaseka, ocvirkov namaz ipd. In prav vsi prinašalci teh vzorčnih izdelkov so bili nagrajeni, ne le za korajžo temveč še posebej za nesporno kakovost.

Delo komisije je bilo sila zahtevno, saj so morali tokrat poskusiti in oceniti veliko vrhunskih trajnih ali poltrajnih domačih salam, in to zunanji izgled, sestavo prereza, barvo prereza, teksturo, vonj in okus. Komisija strokovnjakov je imela tudi izjemno težko nalogo, saj so ljubiteljski mesarji prinesli dejansko izvrstne izdelke, še posebej pa so se sline cedile obiskovalcem, ki so lahko občudovali lepoto, ob razglasitvi rezultatov pa se je brezplačno gostila cela armada obiskovalcev. Nedvomno je tudi, da je komisija, glede na udeležence, imela zelo stroge kriterije, a je kljub temu morala priznati, da so bili izdelki v veliki večini odlični. Predsednik komisije Viktor Postružnik nam je dejal, da so izdelki izvrstni, predvsem glede na to, da proizvajalci doma nimajo takšne tehnologije kot v velikih industrijah. Dodal je tudi, da s tovrstnim ocenjevanjem kaže nadaljevati, kajti iz leta v leto bo svoje izdelke prineslo še več izdelovalcev, ki so vedno bolj kakovostni. Je pa pripomnil, da je komisija nekoliko razočara, ker ljubiteljski mesarji pri pridelavi domačih klobas in salam uporabljajo preveč kemičnih primesi in aditivov. ťOdličen mesni izdelek lahko naredimo tudi če mesu dodamo samo sol, poper, česen, kumino, majaron in druge domače začimbe. Ravno na to še posebej opozarjamo vse, ki prinesejo svoje dobrote na ocenjevanje. In že v primerjavi z lanskim letom, je letos stanje bilo boljše, v bodoče pa naj bi se nenehno izboljševaloŤ, je povedal predsednik ocenjevalne komisije Postrušnik, ki je kljub vsemu zadovoljen z kakovostjo izdelkov, katere so ocenjevali.

Vsekakor pa sta ko gre za samo ocenjevanje (skupno je bilo deset kategorij) še posebej zadovoljni: Jože Hamler, Mirko Kaučič in Milan Fleissinger, ki so dosegli največ uspeha. Sploh pa je bilo ocenjevanje sila izenačeno, kar potrjuje kakovost, saj so ponekod po dva izdelka osvajala najvišja mesta. Končni vrstni red, trajne salame: 1. Mirko Kaučič in Jože Hamler, 3. Mirko Kaučič (oba Gornji Ivanjci) itd; poltrajne klobase: 1 Jože Hamler (Gornji Ivanjci), 2. Feliks Postružnik, 3. Viljem Postušnik (oba Spodnji Žerjavci) itd; poltrajne salame: 1. Srečko Mulec (Radvenci), 2. Milan Fleissinger (Stavešinci) in Alojz Knuplež (Osek) itd. Pri ostalih vzorčnih mesnih dobrotah pa so razglasili samo zmagovalce, in sicer: Mrežasti vrat ťbunkaŤ – Lea Kraner (Cogetinci); meso iz tünke – Milan Fleissinger (Stavešinci); mesna slanina – Erik Močnik (Ivanjski Vrh); ocvirkov namaz – Irena Kur (Kunova); poltrajna klobasa v zaseki – Silva Šenekar (Spodnji Ivanjci); tajna klobasa – Vinko Šenekar (Grabonoš); zaseka – Mirko Kaučič (Gornji Ivanjci).

Organizatorji so vsem udeležencem podelili posebna priznanja in tudi lepe nagrade, organizatorja Dani Močnik in Ivan Šenekar, pa sta nam tudi povedala, da sta zadovoljna z udeležbo ljubiteljskih mesarjev iz Pomurja in Slovenskih goric, ter tudi iz širšega območja. Ob tem Šenekar trdi, da to ni nobena konkurenca, temveč samo dopolnilo tradicionalne pomurske salamiade, ki vsako leto poteka v Radencih, in letos bo to soboto, 18. marca, na njej pa pričakujejo nad 100 udeležencev…
Besedilo in foto: O.Bakal