V Spodnjih Ivanjcih so pripravili 4. salamiado. Letonja nekoliko dalja in nekoliko bolj mrzla zima z veliko snega je kot kaejo rezultati ocenjevanja mesnih izdelkov na 4. salamiadi v Spodnjih Ivanjcih pri Gornji Radgoni, bila po godu dozorevanju taknih in drugačnih salam, klobas in drugih mesnih dobrot.Tokrat so največ uspeha imeli: Joe Hamler, Mirko Kaučič in Milan Fleissinger
Posebni organizacijski odbor iz Spodnjih Ivanjcev, ki ga vodita Dani Močnik in Ivan enekar, je namreč konec minulega tedna, z organizacijo omenjene salamiade, nadaljeval z zanimivo prireditvijo, ki iz leta v leto pritegne večji interes ljubiteljskih mesarjev ter tudi drugih obiskovalcev, ki poleg oglede lahko brezplačno poskusijo izdelke, ki jih posebna komisija ocenjuje. In tako je bilo tudi tokrat, ko je potekalo e 4. tovrstno medobčinsko ocenjevanje domačih mesnih dobrot, na katero so lahko ljubiteljski mesarji, poleg domačih klobas in salam, na ocenjevanje prinesli tudi druge doma narejene izdelke iz mesa.
Na ocenjevanju v gostiču enekar v Spodnjih Ivanjcih je tako posebna strokovna komisija iz Srednje ivilske ole v Mariboru z Viktorjem Postrunikom na čelu, ocenila natanko 50 (lani: 48, predlani:38) trajnih in poltrajnih mesnih izdelkov, predvsem salam in klobas. Zraven pa so drugič bili tudi domači ocvirki, pečenice, meso iz tünke, svinjski vrat v ťbunkiŤ, suha slanina, zaseka, ocvirkov namaz ipd. In prav vsi prinaalci teh vzorčnih izdelkov so bili nagrajeni, ne le za korajo temveč e posebej za nesporno kakovost.
Delo komisije je bilo sila zahtevno, saj so morali tokrat poskusiti in oceniti veliko vrhunskih trajnih ali poltrajnih domačih salam, in to zunanji izgled, sestavo prereza, barvo prereza, teksturo, vonj in okus. Komisija strokovnjakov je imela tudi izjemno teko nalogo, saj so ljubiteljski mesarji prinesli dejansko izvrstne izdelke, e posebej pa so se sline cedile obiskovalcem, ki so lahko občudovali lepoto, ob razglasitvi rezultatov pa se je brezplačno gostila cela armada obiskovalcev. Nedvomno je tudi, da je komisija, glede na udeleence, imela zelo stroge kriterije, a je kljub temu morala priznati, da so bili izdelki v veliki večini odlični. Predsednik komisije Viktor Postrunik nam je dejal, da so izdelki izvrstni, predvsem glede na to, da proizvajalci doma nimajo takne tehnologije kot v velikih industrijah. Dodal je tudi, da s tovrstnim ocenjevanjem kae nadaljevati, kajti iz leta v leto bo svoje izdelke prineslo e več izdelovalcev, ki so vedno bolj kakovostni. Je pa pripomnil, da je komisija nekoliko razočara, ker ljubiteljski mesarji pri pridelavi domačih klobas in salam uporabljajo preveč kemičnih primesi in aditivov. ťOdličen mesni izdelek lahko naredimo tudi če mesu dodamo samo sol, poper, česen, kumino, majaron in druge domače začimbe. Ravno na to e posebej opozarjamo vse, ki prinesejo svoje dobrote na ocenjevanje. In e v primerjavi z lanskim letom, je letos stanje bilo bolje, v bodoče pa naj bi se nenehno izboljevaloŤ, je povedal predsednik ocenjevalne komisije Postrunik, ki je kljub vsemu zadovoljen z kakovostjo izdelkov, katere so ocenjevali.
Vsekakor pa sta ko gre za samo ocenjevanje (skupno je bilo deset kategorij) e posebej zadovoljni: Joe Hamler, Mirko Kaučič in Milan Fleissinger, ki so dosegli največ uspeha. Sploh pa je bilo ocenjevanje sila izenačeno, kar potrjuje kakovost, saj so ponekod po dva izdelka osvajala najvija mesta. Končni vrstni red, trajne salame: 1. Mirko Kaučič in Joe Hamler, 3. Mirko Kaučič (oba Gornji Ivanjci) itd; poltrajne klobase: 1 Joe Hamler (Gornji Ivanjci), 2. Feliks Postrunik, 3. Viljem Postunik (oba Spodnji erjavci) itd; poltrajne salame: 1. Srečko Mulec (Radvenci), 2. Milan Fleissinger (Staveinci) in Alojz Knuple (Osek) itd. Pri ostalih vzorčnih mesnih dobrotah pa so razglasili samo zmagovalce, in sicer: Mreasti vrat ťbunkaŤ – Lea Kraner (Cogetinci); meso iz tünke Milan Fleissinger (Staveinci); mesna slanina – Erik Močnik (Ivanjski Vrh); ocvirkov namaz Irena Kur (Kunova); poltrajna klobasa v zaseki Silva enekar (Spodnji Ivanjci); tajna klobasa Vinko enekar (Grabono); zaseka Mirko Kaučič (Gornji Ivanjci).
Organizatorji so vsem udeleencem podelili posebna priznanja in tudi lepe nagrade, organizatorja Dani Močnik in Ivan enekar, pa sta nam tudi povedala, da sta zadovoljna z udelebo ljubiteljskih mesarjev iz Pomurja in Slovenskih goric, ter tudi iz irega območja. Ob tem enekar trdi, da to ni nobena konkurenca, temveč samo dopolnilo tradicionalne pomurske salamiade, ki vsako leto poteka v Radencih, in letos bo to soboto, 18. marca, na njej pa pričakujejo nad 100 udeleencev
Besedilo in foto: O.Bakal