Zelen – Vipavska posebnost je osvojila svetovne degustatorje. Vinska klet VIPAVA 1894 je na mednarodnem ocenjevanju vin Vinalies internationales 2006 v Parizu v Franciji osvojila srebrno medaljo.
ťNe vemo, ali ga drugej posnajo, ali kako ga imenujejo?Ť se o zelenu sprauje Matija Vrtovec v svoji Vinoreji iz leta 1844 in dodaja: ťSelen, pri naf tako imenovan s pofebno shlahtnim duhamŤ.
Od takrat je zelen kot lahtno vino enakega imena prisoten tudi v vipavski vinogradniki kulturi.

Vinska klet VIPAVA 1894 je na mednarodnem ocenjevanju vin VINALIES INTERNATIONALES 2006 v Parizu v Franciji, ki je pod okriljem Zveze francoskih enologov, v konkurenci med svetovnimi belimi vini, osvojila srebrno medaljo za vino ZELEN Lanthieri, letnik 2004.
Skrivnost, ali je e kje na svetu trta, ki bi, bi jo lahko imeli za zelen, pa čeprav pod drugim imenom, e ni razjasnjena. Toda kolikor daleč sega kolektivni spomin, je zelen doma na Vipavskem predvsem v zgornjem delu doline in nikjer drugod.
Trto so vinogradniki gojili na prisojnih vinogradnikih legah, na njej pa je bilo le malo grozdov. Ker je dajala dobro, toda malo, je niso nikoli mnoično zasajali. Vino istega imena je bila pijača plemstva, duhovčine in premonih posestnikov.
Vino je slamnato rumene barve s poudarjenimi zelenkastimi odtenki. Lahko govorimo o aromatični sorti, ki neno dii, izraeni so sadni toni jabolka, hruke. Vipavci so včasih imenovali vino zelen kar diava, ker napolni prostor, kjer ga pijejo. Izraen sortni značaj omogoča čudovita sortna vina. Polnost okusa priča o bogati sestavi ekstrakta, ki se v ustih dalj časa kae s spročanjem sladko-kislih zaznav v lepem ravnoteju. Vsebnost alkohola sooblikuje hrbtenico vina in mu daje pečat krepkosti. Končni vtis po poirku, tj. počasen odhod, potrjuje bogato sestavljenost in harmonijo vina.
Zato zelen lahko označimo kot sorto s spotljivo preteklostjo in uspeno prihodnostjo.
Matja Trot
