Zelen Lanthieri letnik 2004 – srebrna medalja v Franciji

Zelen – Vipavska posebnost je osvojila svetovne degustatorje. Vinska klet VIPAVA 1894 je na mednarodnem ocenjevanju vin Vinalies internationales 2006 v Parizu v Franciji osvojila srebrno medaljo.
ťNe vemo, ali ga drugej posnajo, ali kako ga imenujejo?Ť se o zelenu sprašuje Matija Vrtovec v svoji Vinoreji iz leta 1844 in dodaja: ťSelen, pri naf tako imenovan s pofebno shlahtnim duhamŤ.

Od takrat je zelen kot žlahtno vino enakega imena prisoten tudi v vipavski vinogradniški kulturi.

Vinska klet VIPAVA 1894 je na mednarodnem ocenjevanju vin VINALIES INTERNATIONALES 2006 v Parizu v Franciji, ki je pod okriljem Zveze francoskih enologov, v konkurenci med svetovnimi belimi vini, osvojila srebrno medaljo za vino ZELEN Lanthieri, letnik 2004.

Skrivnost, ali je še kje na svetu trta, ki bi, bi jo lahko imeli za zelen, pa čeprav pod drugim imenom, še ni razjasnjena. Toda kolikor daleč sega kolektivni spomin, je zelen doma na Vipavskem – predvsem v zgornjem delu doline – in nikjer drugod.
Trto so vinogradniki gojili na prisojnih vinogradniških legah, na njej pa je bilo le malo grozdov. Ker je dajala dobro, toda malo, je niso nikoli množično zasajali. Vino istega imena je bila pijača plemstva, duhovščine in premožnih posestnikov.

Vino je slamnato rumene barve s poudarjenimi zelenkastimi odtenki. Lahko govorimo o aromatični sorti, ki nežno diši, izraženi so sadni toni jabolka, hruške. Vipavci so včasih imenovali vino zelen kar dišava, ker napolni prostor, kjer ga pijejo. Izražen sortni značaj omogoča čudovita sortna vina. Polnost okusa priča o bogati sestavi ekstrakta, ki se v ustih dalj časa kaže s sproščanjem sladko-kislih zaznav v lepem ravnotežju. Vsebnost alkohola sooblikuje hrbtenico vina in mu daje pečat krepkosti. Končni vtis po požirku, tj. počasen odhod, potrjuje bogato sestavljenost in harmonijo vina.

Zato zelen lahko označimo kot sorto s spoštljivo preteklostjo in uspešno prihodnostjo.

Matjaž Trošt