Prvič so tekmovali v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe za pokal ťSejma LovŤ

Na izjemno idejo so prišli organizatorji sejma Lov, 4. mednarodnega sejma lova, ribolova, turizma in aktivnosti v naravi. Na razstavnih površinah Pomurskega sejma d.d. v Gornji Radgoni, so se namreč odločili popestriti sejemsko dogajanje, in so pripravili 1. mednarodno tekmovanje v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe, kar je pritegnilo veliko pozornost, tako tekmovalnih ekip iz cele Slovenije, ter Madžarske, Vojvodine in Republike Srbske v BiH.
ZMAGI ZA KOČEVSKE MEDVEDE IN KULINARIČNO HIŠO ŠKERJANC
ťKulinarikiŤ iz Trzina so slavili v kuhanju ribje čorbe, ťMedvediŤ pa v kuhanju lovskega golaža ter v skupni oceni obiskovalcev.

Kljub dejstvu, da je šlo za prvo tovrstno tekmovanje, se je prijavilo nad 30 ekip, na samo prireditev pa je prišlo 26 izmed vseh prijavljenih ekip (nekaj jih je nastopilo izven konkurence), ki so potrdile odlično znanje in sposobnosti v pripravi omenjenih jedi. In zato niti ne preseneča, da sta mednarodni strokovni komisiji imeli izjemno težavno delo. Pa čeprav so se vsi želeli izkazati s svojimi vrhunskimi izdelki, pa je za mnoge udeležence to bila tudi promocija, tako da je prireditev v celoti uspela.

To so potrdili tudi številni obiskovalci, več tisoč jih je bilo iz najmanj desetih držav, ki so bili navdušeni nad načinom priprave dveh vrst jedi, ter nad splošnim vzdušjem na prireditvi, katero je v svojem duhovitem slogu, ťmoderiralŤ znani humorist Korl.

Kot nam je povedal eden izmed
pobudnikov omenjene prireditve, ki bo postala tradicionalna v času mednarodnega sejma Lov v Gornji Radgoni, Stane Omerzu iz Centra za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma ťRacoon d.o.o.Ť, je tekmovanje namenjeno predvsem promociji kakovostnih in zdravih jedi iz rib in divjačine. ťNašim ljudem moramo pokazati, da pri ribah in divjačini gre za zdravo hrano, toda samo če je ta pravilno in kakovostno pripravljena. In ravno tovrstna tekmovanja ljudi, ki se spoznajo na pripravo tovrstnih jedi, je pravšnjo za promocijo ribjih in divjačinskih jedi.

Mislim, da je Pomurski sejem d.d. s to akcijo naredil pravo potezo, samo tekmovanje pa bo gotovo iz leta v leto pridobivalo na veljaviŤ, nam je povedal Stane Omerzu, ki je mimogrede bil tudi predsednik strokovne ocenjevalne komisije za ocenjevanje ribje čorbe. Poleg njega sta bila še člana Bela Horvat in Miran Hernaus. In čeprav je omenjena komisija ocenila le sedem ribjih čorb, so ocenjevalici imeli veliko težav pri določitvi treh prvih mest, kajti vsi tekmovalci so pokazali odlično znanje. Na koncu je zmagala ekipa Kulinarične hiše Škerjanc iz Trzina, v postavi: Gorazd Škerjanc, Primož Jeretina, Mojca Zavodnik, Klavdija Javornik. Na 2. mesto se je uvrstila madžarska ekipa „Gemenc Hungary“ v postavi: dr. Gyoergy Novics, Erika Kalinka, Zsivko Blazsev, na tretje mesto pa sta se uvrstili ekipi Racoon dream team iz Ljubljane, v postavi Lidija Omerzu, Dušan Gaberc, Aleksandar Đukič, ter ekipa „Afriški som“ iz Maribora, v postavi: Ivan Sok in Branko Korpar.

Bistveno več dela je imela strokovna ocenjevalna komisija za ocenjevanje lovskega golaža, v sestavi: Bela Kardoš, predsednik ter člana Branko Železen in Zdenka Božičnik, ki je morala oceniti 17 izdelkov. Po tehtnem premisleku je na koncu zmagala ekipa „Kočevski medvedi“ iz Kočevja, v sestavi: Savo Mutič, Emil Cetinski in Zlatko Petan. Fantje so se izkazali tudi z gostoljubnostjo s svojimi divjačinskimi in drugimi suhomesnatimi izdelki, s čem so pritegnili tudi obiskovalce. Ob tem so se „Kočevski medvedi“ predstavili tudi kot izvrstni muzikanti, a vse to ne bi pomagalo, če njihov lovski golaž ne bi bil dejansko najboljši. Takoj za njimi se je uvrstila Lovska družina Loče (Poljčane) v postavi: Franc Jerebinšek, Primož Krajnc in Aleksander Kokot, ter ekipa „Lovski dober tek“ s Koroške v postavi: Ivan Rezar, Marjana Rezar, Ivan Mori, Jože Kotnik

Na prizorišču je potekalo tudi ocenjevanje obiskovalcev, med katere je bilo razdeljenih 200 ocenjevalnih listkov. Tudi obiskovalci so bili enotnega mnenja s strokovno komisijo in so podelili nagrado publike ekipi ťKočevskih medvedovŤ.


Besedilo Oste Bakal