Na izjemno idejo so prili organizatorji sejma Lov, 4. mednarodnega sejma lova, ribolova, turizma in aktivnosti v naravi. Na razstavnih povrinah Pomurskega sejma d.d. v Gornji Radgoni, so se namreč odločili popestriti sejemsko dogajanje, in so pripravili 1. mednarodno tekmovanje v kuhanju lovskega golaa in ribje čorbe, kar je pritegnilo veliko pozornost, tako tekmovalnih ekip iz cele Slovenije, ter Madarske, Vojvodine in Republike Srbske v BiH.
ZMAGI ZA KOČEVSKE MEDVEDE IN KULINARIČNO HIO KERJANC
ťKulinarikiŤ iz Trzina so slavili v kuhanju ribje čorbe, ťMedvediŤ pa v kuhanju lovskega golaa ter v skupni oceni obiskovalcev.
Kljub dejstvu, da je lo za prvo tovrstno tekmovanje, se je prijavilo nad 30 ekip, na samo prireditev pa je prilo 26 izmed vseh prijavljenih ekip (nekaj jih je nastopilo izven konkurence), ki so potrdile odlično znanje in sposobnosti v pripravi omenjenih jedi. In zato niti ne preseneča, da sta mednarodni strokovni komisiji imeli izjemno teavno delo. Pa čeprav so se vsi eleli izkazati s svojimi vrhunskimi izdelki, pa je za mnoge udeleence to bila tudi promocija, tako da je prireditev v celoti uspela.
To so potrdili tudi tevilni obiskovalci, več tisoč jih je bilo iz najmanj desetih drav, ki so bili navdueni nad načinom priprave dveh vrst jedi, ter nad splonim vzdujem na prireditvi, katero je v svojem duhovitem slogu, ťmoderiralŤ znani humorist Korl.
Kot nam je povedal eden izmed
pobudnikov omenjene prireditve, ki bo postala tradicionalna v času mednarodnega sejma Lov v Gornji Radgoni, Stane Omerzu iz Centra za promocijo in pospeevanje portnega ribolova in ribikega turizma ťRacoon d.o.o.Ť, je tekmovanje namenjeno predvsem promociji kakovostnih in zdravih jedi iz rib in divjačine. ťNaim ljudem moramo pokazati, da pri ribah in divjačini gre za zdravo hrano, toda samo če je ta pravilno in kakovostno pripravljena. In ravno tovrstna tekmovanja ljudi, ki se spoznajo na pripravo tovrstnih jedi, je pravnjo za promocijo ribjih in divjačinskih jedi.
Mislim, da je Pomurski sejem d.d. s to akcijo naredil pravo potezo, samo tekmovanje pa bo gotovo iz leta v leto pridobivalo na veljaviŤ, nam je povedal Stane Omerzu, ki je mimogrede bil tudi predsednik strokovne ocenjevalne komisije za ocenjevanje ribje čorbe. Poleg njega sta bila e člana Bela Horvat in Miran Hernaus. In čeprav je omenjena komisija ocenila le sedem ribjih čorb, so ocenjevalici imeli veliko teav pri določitvi treh prvih mest, kajti vsi tekmovalci so pokazali odlično znanje. Na koncu je zmagala ekipa Kulinarične hie kerjanc iz Trzina, v postavi: Gorazd kerjanc, Primo Jeretina, Mojca Zavodnik, Klavdija Javornik. Na 2. mesto se je uvrstila madarska ekipa Gemenc Hungary v postavi: dr. Gyoergy Novics, Erika Kalinka, Zsivko Blazsev, na tretje mesto pa sta se uvrstili ekipi Racoon dream team iz Ljubljane, v postavi Lidija Omerzu, Duan Gaberc, Aleksandar Đukič, ter ekipa Afriki som iz Maribora, v postavi: Ivan Sok in Branko Korpar.
Bistveno več dela je imela strokovna ocenjevalna komisija za ocenjevanje lovskega golaa, v sestavi: Bela Kardo, predsednik ter člana Branko elezen in Zdenka Boičnik, ki je morala oceniti 17 izdelkov. Po tehtnem premisleku je na koncu zmagala ekipa Kočevski medvedi iz Kočevja, v sestavi: Savo Mutič, Emil Cetinski in Zlatko Petan. Fantje so se izkazali tudi z gostoljubnostjo s svojimi divjačinskimi in drugimi suhomesnatimi izdelki, s čem so pritegnili tudi obiskovalce. Ob tem so se Kočevski medvedi predstavili tudi kot izvrstni muzikanti, a vse to ne bi pomagalo, če njihov lovski gola ne bi bil dejansko najbolji. Takoj za njimi se je uvrstila Lovska druina Loče (Poljčane) v postavi: Franc Jerebinek, Primo Krajnc in Aleksander Kokot, ter ekipa Lovski dober tek s Koroke v postavi: Ivan Rezar, Marjana Rezar, Ivan Mori, Joe Kotnik
Na prizoriču je potekalo tudi ocenjevanje obiskovalcev, med katere je bilo razdeljenih 200 ocenjevalnih listkov. Tudi obiskovalci so bili enotnega mnenja s strokovno komisijo in so podelili nagrado publike ekipi ťKočevskih medvedovŤ.
Besedilo Oste Bakal