Steyer vino iz Radgonskih goric poslej tudi na Švedskem

Skandinavci so navdušeni nad radgonskimi vini
Trenutno tržijo samo vina višjega cenovnega razreda, ki dosegajo ceno tudi 100 in več evrov, ponudili pa bodo tudi ostala vina; Steyer bo poslej v tujino prodajal le tramince, predvsem pa navdušujočo dišečo penino iz traminca, potem še Steyer Mark cuvee in ranino.
V družinskem vinogradniškem gospodarstvu ťSteyer vinoŤ iz Plitvice pri Gornji Radgoni, kjer v dobrih letih pridelajo okoli 100.000 litrov vrhunske kapljice, so že pred leti spoznali, da uspešno delo v vinogradih ter v kleteh ne pomenijo veliko, če pridelka ne znaš ponuditi tržišču.

Zato so v družini ťrazdeliliŤ naloge v vinogradu, v kleti, pri računovodstvu ter v komerciali, predvsem promociji in pravi predstavitvi svojih vin. In ker potrjeno imajo pravo kvaliteto ter pristop, jim ni težko priti na nobeno tržišče. Verjamejo sicer v geslo, da se ťkvaliteta prodaja samaŤ, a so kljub temu vedno tudi sami zraven.

Predvsem je zraven, pri promociji, ponudbi in prodaji ťglavaŤ družine, Danilo Steyer, ki vsekakor ne bi bil tako uspešen brez velike podpore soproge Magde, očeta Jožeta, mame Jožefe in še nekaterih, ki mu vedno stojijo ob strani. In ker lahko vsem omenjenim popolnoma zaupa, da bo doma vse narejeno kot je potrebno, potem si Danilo lahko vzame nekoliko več časa za ťobdelavo tržiščaŤ.

Zato se ťSteyer vinaŤ, poleg številnih promocij v Sloveniji, vedno uspešneje pojavljajo tudi na tujih trgih. Tako so se letos že predstavljali na številnih sejmih, kot so: Gast Split, Praga, Beograd, vinski festival ťInvinoŤ ter na enem največjih strokovnih sejmov ťProweinŤ v nemškem Düsseldorfu. ťLetos nas še čakajo promocije na sejmih v Feldkirchu (Avstrija), ťVinovitaŤ v Zagrebu in ťWievinumŤ na Dunaju. Poleg tega pa smo pred kratkim uspeli prodreti na švedsko tržišče, preko izvoznega podjetja NJ consulting&import, iz Eskilstune, ki ga zastopa in vodi Nenad Jelisic. Naše vino se je uspelo uvrstiti na vinsko karto v treh najboljših restavracij v Stockholmu, kjer trenutno prodajamo tri vina:Steyer Mark cuvée, dišeči traminec exclusive in Kraljevo vino dišeči traminec – ledeno vino. V bodoče bomo vključili v prodajo še dišečo penino in Steyer cuvée.

Prva restavracija je Operakällaren, ki nahaja poleg kraljeve palače. V njo zahaja predvsem visoka buržoazija in znane osebnosti iz celega sveta. Brez predhodne rezervacije ni mogoče dobiti proste mize.

Druga restavracija se imenuje Pontus in the green house. Stoji v najstarejšem delu mesta, ki se ponaša s sedemstoletno tradicijo. V sami restavraciji se nahaja hotel, ki je rezerviran samo njihove stalne goste. Lastnik restavracije je najboljši kuhar na Švedskem Pontus Frithiofsson. Posebnost teh vrhunskih restavracij je, da imajo neprebojna stekla na oknih. Njihovi stalni gostje so predvsem direktorji znanih podjetij kot je Ericson, Astra (znano farmacevtsko podjetje), ABD (izdelujejo robote).

Tretja restavracija pa se imenuje Vassa Eggen. Locirana je poleg marine v Stockholmu. Tukaj se zbirajo mladi poslovneži, saj se največ kupujejo ladje in sklepajo borzni posliŤ, nam je po vrnitvi iz švedske prestolnice navdušeno povedal uspešni vinogradnik iz radgonskih goric Danilo Steyer.

Sam je še posebej navdušen in tudi presenečen, da v bogati skandinavski državi popijejo toliko vina, čeprav ga sami sploh ne pridelujejo. Še bolj zanimivo je, da Švedom prav niče ne pomeni cena, temveč je v ospredju kvaliteta. Sami Švedi sicer, med tednom večinoma delajo, ob vikendih pa ne varčujejo preveč. In zato ne preseneča, da tudi buteljka odličnega Steyerjevega vina stane tudi nad 100 evrov. Skandinavci so menda še posebej navdušeni nad dišečim tramincem ter penino iz traminca, kar je tudi zanj nekaj novega. To pa jim sedaj ponuja ťSteyer vinoŤ, ob vinih iz Francije, Italije, Nove Zelandije, Avstralije, Peruja, Čila, Španije…, pa je sedaj na švedskih mizah tako tudi vrhunska slovenska kapljica.

Dejstvo, da postajajo slovenska vina vse bolj prepoznavna in uspešna tudi na zahtevnih tujih trgih, kjer je vrhunska kapljica zelo cenjena, pa potrjujejo v zadnjem času tudi številni obsežni prispevki v prestižnih evropskih strokovnih revijah namenjenih vinu in vinogradništvu, In še bolj pomembno je, da navadno ne gre za ťsuhoparneŤ reklamne prispevke o naših vinih in vinogradnikih, temveč so to večinoma ťnagradneŤ predstavitve, ki jih spodbujajo takšni in drugačni vrhunski dosežki na širšem evropskem in svetovnem območju. In med vinogradniki, ki doseže takšne rezultate je tudi ťSteyer vinoŤ.

Oste Bakal