Zlata radgonska penina žanje mednarodne uspehe

Zagreb: Šampionka ťVinovite 2006 iz Gornje Radgone

Medtem ko se je Zlata radgonska penina, lani in mnogo let nazaj zapovrstjo, okitila z naslovom slovenskega šampiona, ter osvojila mnoga najvišja odličja na največjih domačih in svetovnih ocenjevanjih, se to nadaljuje tudi letos. Z več velikih mednarodnih ocenjevanj iz tujine prihajajo namreč razveseljive novice o vrhunskih dosežkih slovenskega "šampanjca" iz Gornje Radgone.

In zadnji vrhunski dosežek je zabeležen v hrvaški prestolnici Zagrebu, kjer je Zlata radgonska penina v konkurenci več sto ocenjenih tihih in penečih vin na ťVinoviti 2006Ť osvojila najvišji naslov šampion. Poleg naslova šampion, pa so radgonski vinogradniki v Zagrebu, za svoje zlate penine različnih letnikov in kategorij, osvojili še zlato, dve srebrni in bronasto medaljo. Dosegli pa so tudi nekaj odličnih uvrstitev za svoja tiha vina, še zlasti: rulandec, ranino – ciconio ter muškatni silvanec.

Ob uspehu v Zagrebu pa so radgonski vinogradniki pred tem dosegli vrhunske rezultate tudi na ťGast-u 2006Ť v Splitu. In vse to dodatno odpira možnosti še večjega prodora Zlate radgonske penine in sploh radgonskih vin na zahtevnem hrvaškem, zlasti dalmatinskem in hrecegovskem tržišču. Sicer pa so (bodo) radgonski vinarji s svojimi vrhunskimi vini, čigava prodaja je tudi letos zelo uspešna, v letu 2006 nastopili na še mnogih drugih mednarodnih in domačih ocenjevanjih.

Med njimi kaže omeniti: Bordeaux, London, Ljubljano, Ptuj, Gornjo Radgono, Zagreb, Beograd, Prešov, Bruselj, Novi Sad…, kjer prav tako kaže pričakovati odlične dosežke kakovostnih radgonskih vin. Kot pravi direktor radgonskih goric d.d. Franc Škrobar, ki je še posebej zadovoljen z letošnjimi dosežki na zagrebški
ťVinovitiŤ, in na splitskem ťGast-uŤ, je zanj sploh izjemno pomembno južno evropsko tržišče, še zlasti Dalmacija, kjer ob dobri turistični sezoni prodajo zelo veliko svojih vin, tako penečih kot tihih.
Besedilo in foto: Oste Bakal