Kuharska reprezentanca izjemna priložnost za mlade kuharje

Znana imena izbora članov za mladinsko kuharsko reprezentanco Slovenije
9. junija je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje potekal izbor članov za mladinsko kuharsko reprezentanco Slovenije, ki bo zastopala našo državo v svetovnem merilu. V svojih strokovnih spretnostih se je pomerilo 10 dijakov srednjih šol za gostinstvo in turizem Slovenije, ki so uspešno prišli skozi prvi krog izbora letos maja na Brdu pri Kranju, v katerem je komisija z mladimi kuharji opravila razgovor in preverila njihovo spretnost v hladni kuhinji.

V Celju pa so se kandidati na podlagi žreba razdelili v dve ekipi in vsaka skupina je iz razpoložljivega materiala pripravila svoj meni s tremi hodi za osem oseb.

Naloga odgovornih za izbor je bila precej težka, saj so mladi bodoči kuharji pokazali izredno veliko spretnosti in strokovnega znanja. ťVsi kandidati so pokazali osebno zainteresiranost, saj jim članstvo v ekipi pomeni poseben izziv, v katerem vidijo pridobivanje dodatnih izkušenj v stroki od starejših kolegov in možnosti izmenjav v mednarodnem merilu od svojih sovrstnikov. Seznam imen verjetno še ni dokončen, saj je do prvega mednarodnega nastopa še dovolj časa in članstvo v ekipi je odvisno predvsem od kandidatov samih, kako se bodo odzivali na obveznosti, vezane na samo pripravo ekipe,Ť je o izboru povedal Srečko Koklič, sekretar Združenja za turizem in gostinstvo pri GZS in kontinentalni direktor za J Evropo pri Svetovni kuharski zvezi (WACS).

V ožji izbor za sestavo ekipe so se prebili:

Primož VODEB, dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, končuje 4. letnik izobraževalnega programa 3+2, delovno prakso je pridobival v Hotelu Žonta v Šentjurju pri Celju, mentor in strokovni učitelj Andrej Voh.

Štefan SRAKA, dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki končuje četrti letnik izobraževanja, zaposlil se bo v Termah 3000 Moravske Toplice, izobraževanje bo nadaljeval ob delu. Strokovno znanje je pridobival pod strokovnim vodstvom strokovne učiteljice Zdenke Tompa.

Dejan PAVLIČ, zaključuje izobraževanje na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto, po šolanju se bo zaposlil v Zdravilišču Krka, Grad Otočec, z izobraževanjem bo nadaljeval kasneje ob delu.

Andrej VIDIC, dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica, končuje 4. letnik srednjega izobraževanja, šolanje bo nadaljeval na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled, štipendist Sava Turizem Bled, hotel Park Bled.

Franc HOZJAN, dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Končuje 3. letnik; program gostinska dela – smer kuhar. Izobraževanje bo nadaljeval, delovne izkušnje si je oz. si jih še vedno nabira v podjetju Gostinstvo Velenje in gostišču Rimljanka v Šempetru. Pri strokovnem delu ga spremlja in usmerja mentor Andrej Voh.

Lojze ČOP, zaključil izobraževanje na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Zagorje, strokovno sta ga usmerjala strokovni učitelj Teo Gosak in mentor v delovnem procesu Jernej Podpečan. Lojze prihaja iz domačega družinskega podjetja Gostilna Čop PODHUM in se bo po šolanju zaposlil v domačem podjetju.

Dodatne informacije in gradiva:
Srečko Koklič, sekretar Sekcije kuharjev in slaščičarjev (Združenje za turizem in gostinstvo pri GZS), kontinentalni direktor za J Evropo pri Svetovni kuharski zvezi (WACS); GSM: 041 727 925, e-naslov: srecko.koklic@gzs.si