Najboljšo kislo juho so skuhali vinogradniki

Okoli 4000 obiskovalcev na 10. ťRadgonski nočiŤ
Nuša Derenda in „Toti štirje“ več ur zabavljali številne veseljake iz Pomurja in drugih delov Slovenije ter iz sosednje Avstrije.
Minulo soboto pozno popoldan se je začela, in v zgodnjih nedeljskih jutranjih, na svoji že stari lokaciji – na radgonski tržnici in okrog nje končala sedaj že zelo uveljavljena, že jubilejna 10. po vrsti tradicionalna turistično – zabavna prireditev ťRadgonska nočŤ.

Tokrat je tudi vreme bilo naklonjeno organizatorjem, tako da ni bila potrebna nobena odpoved, le nekaterim je ponoči bilo malo bolj mrzlo. Toda tudi za to so mnogi našli „zdravilo“, pa tudi hujših kršitev javnega reda in miru ni bilo. Po splošni oceni se je prijetnega druženja in zabave udeležilo nad 4.000 ljudi od blizu in daleč, s te in one strani reke Mure, torej iz Slovenije in sosednje Avstrije, in to to kljub dejstvu, da je le nekaj 10 metrov stran potekal tudi zabavni program v okviru 44. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma, nekaj 100 metrov stran, na ribniku v Podgradu pa tudi nočni „deveturni ribiški maraton“, v regiji pa je bilo tudi veliko drugih prireditev. Kakorkoli že, s tem se je ponovno potrdilo, da je prireditev ťradgonska nočŤ, ob tradicionalne kresovanju, osrednja turistično zabavna prireditev v občini Gornja Radgona.

Za prijetno zabavo obiskovalcev vseh starosti so poskrbeli člani ansambla „Toti štirje“ in pevka Nuša Derenda, steklo je tudi več sto litrov vina, piva in drugih pijač. Letos na „Radgonski noči“ ni potekala podelitev priznanj iz turistične akacije ťMoja dežela čista, lepa in urejenaŤ, kjer običajno nagradijo posameznike in cele vasi iz občine Gornja Radgona. Omenjena priznanja bodo namreč izročili pozneje, ravno tako niso izbirali „naj orjaka“ radgonske noči, kar je v minulih letih bila velika atrakcija.

Ne glede na vse pa so udeleženke in udeleženci tekmovali v pripravi in kuhanju kisle štajerske juhe. In sploh, ob pogledu na dodobra zaseden prireditveni prostor smo lahko ugotovili, kako se je ponovno potrdilo, da je prireditev ťRadgonski nočŤ prava zadeva za popestritev mrzlo – vročih poletnih dni – in noči, tokrat četrtič pa se je Radgončanom pridružilo še več kot 150 pohodnikov, ki so prišli peš iz 12 kilometrov oddaljene Negova, s čem se Negovčani ťoddolžujejoŤ Radgončanom, ki tudi že vrsto let pešačijo na Negovsko noč…

In ko so Negovčani prihajali na prireditveni prostor v Gornji Radgoni, je tam že bila skuhana in komisijsko ocenjena kisla štajerska juha. Tokrat je namreč tekmovalo 13 ekip iz Gornje Radgone in okolice, najbolj oddaljena pa je bila ekipa „Mariborski mojstri“ (Igor Novak in Miha Čonč) iz Maribora. Za prijetno vzdušje kuharjev na odprtem ognju in mnogih opazovalcev, je v svojem slogu skrbel humorist „Antun aus Tirol“ (Emil Šmid), največ dela pa je čakalo strokovno komisijo, katero je vodila ugledna strokovna profesorica kuhanja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih Zdenka Tompa. Tekmovalne ekipe so skuhale različne (rdeče, bele, redke, goste…) kisle juhe, a kot kaže so vse bile odlične, saj mnogi niso mogli niti poskusiti zanimivo domačo jed. Na koncu se je izpostavilo, da je zmagala ekipa Vinogradniška kmetija Medvešček – Škrobar z Radenskega Vrha, za katero sta tekmovala oče Andrej Medvešček in hčerka Mateja Medvešček-Škrobar. Na 2. mesto se je uvrstila ekipa PGD Podgorje (Brigita Čufar, Nadja Kaučič) iz Apaške doline, na 3. mesto pa ekipa Mesarije Gomboc iz Šratovcev (Aleš Miljevič in Branko Trstenjak). Vse ostale ekipe so delile 4. mesto, vsi najboljši in sploh udeleženci pa so prejeli lepe nagrade, katere sta podelila radgonski župan Anton Kampuš ter predsednik TD Gornja Radgona Roman Sluga. Radgonsko turistično društvo pa je podelilo še posebno nagrado za najlepše urejen in dekoriran delovni prostor (štand). Pripadla je PGD Podgorje, ki je tako prejel dve priznanji.
Besedilo: Oste Bakal