Pripravili so zanimivo „vinogradniško srečanje“

POLEG KLINTONA IN ŽAMETNE ČRNINE TUDI RADGONSKA RANINA
Izjemno prijetno in veselo je bilo pri Svetih Treh kraljih v Slovenskih goricah, kjer je v torek (22.8.) potekala zanimiva in nadvse zanimiva ťvinogradniškaŤ prireditev, pravzaprav srečanje lokalnih oblastnikov, gospodarstvenikov in vinskih vitezov.8 FOTOGRAFIJ IZ DOGODKA JE NA OGLED S KLIKOM TUKAJ :::>>Na griču, tik nad Benediktom, kjer stoji tudi znamenita cerkev sv. Trije kralji, je namreč v organizaciji Društva vinogradnikov Benedikt oz. njegovega predsednika in domačega viničarja Zlatka Boraka, potekala slovesnost posvečena avtohtoni vinski sorti „radgonska ranina“. Že letos pomladi so namreč poleg ťČolnikove trteŤ, potomke stare trte „žametne črnine“ z mariborskega Lenta in domače nad 80 let stare trte „klinton“, so namreč zasadili tudi trto „radgonske ranine“ iz bližnjih radgonsko – kapelskih goric, in sedaj imajo tri trte, ki imajo že letos različne prinose. Največ je klintona, potem nekoliko starejše žametne črnine in najmanj, še ne leto dni stare radgonske ranine. Toda več kot očitno je, da bo tudi „radgončanka“ kmalu popolna, kajti odlično se je prijela in tokrat so ji postavili posebno obeležje.

V ospredju so, ob navzočnosti številnih pomembnih vinogradniških gostov, lokalnih politikov in gospodarstvenikov, z direktorjem Radgonskih goric d.d. Francem Škrobarjem na čelu, bila botra radgonske ranine, župan in podžupan Benedikta Milan Gumzar, Janez Zorko ter viničar Zlatko Borak. Ob postavitvi novega obeležja ter pokušini številnih kakovostnih vin z tega območja, med katerimi tudi „Benedičana“, ni manjkalo niti vesele pesmi v režiji domačega humorista in harmonikarja Danija Rajha, pa tudi kulinaričnih dobrot iz osrčja Slovenskih goric, kjer letos pričakujejo še eno odlično vinsko letino.

Sicer pa, vse skupaj stoji ob cerkvi in kleti pri Svetih Treh krajih (v neposredni bližini rojstne hiše narodnega buditelja in slovenskega domoljuba Dominika Čolnika, ki je živel med leti 1830 in 1893) in kjer so trto z Lenta zasadili lani, prvič pa so je obrezali letos pomladi. Poimenovali so jo ťČolnikova trtaŤ, njena botra, pa sta vinska viteza Franca Škrobar in Janez Erjavec, direktorja Radgonskih goric d.d. in Pomurskega sejama d.d., občinski viničar Benedikta pa Zlatko Borak. Vsekakor ne smemo pozabiti, da je prvo ledeno vino na svetu sploh bilo pridelalo ravno pri Čolniku v Benediktu, in sicer davnega leta 1859. Istega leta se je to zgodilo tudi nekje v Nemčiji o čem so takrat mediji veliko poročali o Benediktu pa ni bilo govora. Zato mu vsaj danes pripada eno častnih mest med pravimi vinoljubi v tem delu države.

8 FOTOGRAFIJ IZ DOGODKA JE NA OGLED S KLIKOM TUKAJ :::>>

Besedilo in foto: (O.B.)