Praznik jeseni in traminca pritegnil množice

Na Kapeli so pripravili 13. „jesensko prireditev“

Tradicionalno prireditev je letos nekoliko zmotil dež, a so kljub temu že poskusili tudi novi mošt.
Osrednja prireditev, ki jo v sodelovanju s turističnima društvoma Klopotec Kapela in Radenci že tradicionalno vsako jesen prireja Društvo vinogradnikov Kapela občina Radenci, je „Praznik jeseni in traminca“. In tovrstna letošnja prireditev je potekala minulo soboto (16.9.) na Kapeli, vse skupaj pa se je začelo že dopoldne z zanimivimi vinogradniškimi igrami. Še posebej zanimiva pa je bila razstava tramincev, katere so na ogled prinesli številni vinogradniki iz širšega območja podravske vinorodne dežele ter tudi iz drugih delov Slovenije in celo iz Hrvaške. Izvrstno so se izkazale tudi ženske iz TD Klopotec Kapela, ki so se pripravile odlično razstavo kulinarike iz domačega okolja. Pripravili so tudi kulturni program, kateri se je nadaljeval z družabnim srečanjem v družbi ansambla Mortal… Žal pa je vsem skupaj nekoliko ponagajal dež, ki je praktično celi dan namakala Radgonsko – Kapelske gorice, a kljub temu je prišlo na Kapelo veliko obiskovalcev iz okolice ter tudi iz okolice Krškega, odkoder je pripeljal en avtobus. Iz Radencev je peš prišla večja skupina pohodnikov, lahko pa bi omenili tudi številne druge organizirane in individualne obiskovalce od blizu in daleč. In vsi oni so kljub slabemu vremenu, med drugimi dobrotami lahko poskusili tudi novo vino – mošt letnik 2006 ter so se prepričali, da bo letnik spet izvrsten…

Kakorkoli že, vinogradniki in ljubitelji vina z območja radenske občine so se pred slabimi tremi leti odločili za ustanovitev svojega Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela občina Radenci. Dotlej so bili organizirani v okviru radgonskega vinogradniškega društva, ki pa je bilo zelo številno, zato ni moglo uspešno opravljati vseh funkcij. Z ustanovitvijo samostojnega društva so želeli dati večji poudarek predvsem izobraževanju svojih članov, ki v manjših skupinah zagotavlja boljše rezultate. Z ustanovitvijo samostojnega društva sodelovanja z radgonskim društvom niso in ne bodo prekinili, saj načrtujejo celo ustanovitev zveze vinogradniških društev na območju Radgonsko-Kapelskih goric, v katero se bodo povezali tudi vinogradniki iz občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki prav tako razmišljajo o ustanovitvi samostojnega društva. Zveza naj bi skrbela predvsem za organizacijo večjih prireditev, društva pa v prvi vrsti za izobraževanje svojih članov.

Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela se kljub kratki tradiciji že lahko pohvali s številnimi rezultati. Ob izobraževanju članov vsako leto pripravijo društveno ocenjevanje vin, po vrenju mošta pa organizirajo kletarske večere, na katerih preverjajo kakovost mošta in mladih vin svojih članov. Vsako leto pripravijo strokovni izlet, letos so obiskali hrvaške vinogradnike, lani pa so na Kapeli odkupili vinogradniško hišo, ki jo preurejajo za potrebe društva. Znotraj so jo že preuredili, v kleti pa načrtujejo vinoteko, za kar jim zaenkrat primanjkuje sredstev.
Avtor besedila: Oste Bakal