Sorte: merlot, cabernet sauvignon, shiraz
Mulit rdeče je eno izmed prvih vin iz vinorodnega okolia Gorika Brda, ki je bilo predstavljeno kot zvrstno vino. Sorta merlot predstavlja največji dele sestave rdečega Mulita.
Tako merlot kot cabernet sauvignon imata v Gorikih Brdih tradicijo. Shiraz kot predstavnik moderneje kulture svoje korenine ele utrjuje.
Čas trgatve kot pomemben dejavnik zrelosti grozdja je od letine do letine drugačen, zato je treba redno spremljati parametre zrelosti. V povprečju je prvi teden v oktobru najprimerneji čas za obiranje merlota, teden kasneje pa doseeta cabenet sauvignon in shiraz optimalno zrelost. Po trgatvi poteka ločena maceracija (vrenje v stiku z jagodno koico) grozdja. Nadaljnje vrenje poteka v inox posodah. Ob prvem pretoku se vino pretoči v 225l sode francoskega porekla. Donegovanje v sodih poteka dve leti. Preden je vino ponujeno triču, zori e leto v steklenici.
Senzorični opis vina
-Barva: Srednje intenzivna, rubinasto rdeča
-Aroma: Vonj rdečih sadeev z noto začimb
-Okus: Globok, fin z neno noto barika, ki ne prevladuje nad ubranostjo sortnih značilnosti
Vino serviramo pri temperaturi med 16-18°C, priporočamo, da je vino pred serviranjem odprto eno uro.
Staranje: Vino dosega zrelost z leti, zato ga lahko staramo več let.
Etiketa: Grafika, delo akademske slikarke Nade Lukeič, se vizualno pribliuje podobi nummulitesov-fosilnih ostankov z značilno spiralasto obliko polkove lupine.
Etiketo rdečega Mulita prepoznamo po napisu rdeče.
Kmetija Prinčič
Kozana 11
5212 Dobrovo v Gorikih Brdih
Tel/fax: +386 5 30 41 272
e-mail: tomaz.princic@siol.net
Podrobneje o vinih Mulit na http://www.mulit.si/