9. Slovenski festival vin zaključen

18. novembra 2006 se je uspešno zaključil 9. Slovenski festival vin, katerega je obiskalo preko 2400 ljubiteljev vina. S 140 različnimi slovenskimi in tujimi vinarji in kar 344 vrhunskimi vini je letošnji festival, ki je potekal od 16. do 18. novembra v Hotelu Slon, presegel vsa pričakovanja.
Obiskovalci so po treh dneh degustiranja, spoznavanja in izpopolnjevanja znanja o vinu izbrali najbolj všečno belo in rdeče vino, med belimi Sauvignon – polsladko proizvajalca Herge in med rdečimi Merlot, vinarja Ronk Stojka Kristančiča. Že prvi dan festivala je strokovna komisija med belimi vini izbrala Traminec, letnik 2005 iz Ptujske kleti ter med rdečimi vini Cabernet Franc, letnik 2005 Emerana Reye iz Goriških Brd. Sommelierji kot posebna strokovna komisija so izbrali najbolj všečen Refošk, in sicer Refošk vinarja Borisa Bordona.

Medijski Bakhosi s strani novinarjev so bili letos podeljeni v treh kategorijah. Za najbolj všečno vino je Medijskega Bakhosa prejelo podjetje Dveri Pax, za Sauvigonon – suhi jagodni izbor. Za mlado vzhajajočo zvezdo, ki je namenjena pridelovalcu vina, ki s svojim izvirnim pristopom in kakovostjo napoveduje trende prihodnosti je Medijskega Bakhosa prejel Oton Reya. Za posebne dosežke pri pridelavi in promociji vina, Slovenije kot vinske dežele ali popularizaciji vinske kulture pa je Medijskega Bakhosa prejel vinar Marjan Simčič.

Festival pa ni bil namenjen samo degustiranju vin, ampak tudi izobraževanju, kar so potrdile številčne udeležbe na predavanjih in delavnicah. Obiskovalci so bili najbolj navdušeni nad delavnicami o pristopih k spajanju vina in hrane, vodeni degustaciji 10-ih najbolje ocenjenih vin na strokovnem ocenjevanju in z delavnico o razliki med vonjem in aromo vina.

Degustacije vin so dopolnila čokoladna potovanja podjetja De novo. Barilla pa je obiskovalce postregla s slanimi prigrizki in testeninami ter omakami vseh okusov.

Dijaki Srednje gostinske šole Celje, pod vodstvom profesorja in sommelierja Edvarda Kužnerja, so bili ves čas v veliko pomoč vinarjem na festivalu. Vinoteka Provin pa je obiskovalce oskrbela s profesionalnimi degustacijskimi kozarci Spigelau.

Z uspešno zaključenim festivalom sta organizator podjetje Infos in soorganizator Hotel Slon že z mislimi pri 10. jubilejnem Slovenskem festivalu vin.