Na Slovenski festival vin

Eno najpomembnejših slovenskih srečanj vinarjev in ljubiteljev vina, 9. Slovenski festival vin, je včeraj s svečano otvoritvijo ob 13. uri, odprl svoja vrata. Tridnevna prireditev poteka od 16. do 18. novembra 2006 v Hotelu Slon v Ljubljani, danes in jutri od 13. do 21. ure.
Na večernem srečanju vinarjev in novinarjev so bila razglašena najboljša vina izbrana med strokovnimi ocenjevalci in medijskimi ocenjevalci. Po strokovnih ocenah je prvo mesto med belimi vini dosegel Traminec 2005 iz Ptujske kleti d.o.o., med rdečimi vini pa Cabernet franc 2005 vinarja Emerana Reye iz Goriških Brd.

Podeljeni so bili tudi Medijski Bakhosi, kjer se je tradicionalnemu priznanju Medijski Bakhos za najbolj všečno vino po mnenju novinarjev, ki ga je letos prejel Dveri-Pax d.o.o za suhi jagodni izbor, pridružila Medijski Bakhos za vzhajajočo zvezdo, ki je namenjen pridelovalcu vina, ki s svojim izvirnim pristopom in kakovostjo napoveduje trende prihodnosti in Medijski Bakhos za posebne dosežke pri pridelavi in promociji vina, Slovenije kot vinske dežele ali popularizaciji vinske kulture. Prvi je šel v roke Otonu Reye, drugi pa Marjanu Simčiču.

Prvi dan festivala je potekal v sproščenem vzdušju, druženju obiskovalcev s priznanimi enologi in drugimi strokovnjaki, pokušanju in spoznavanju vin ter bogatenju znanja o vinu.

Pričel se je s slovesno otvoritvijo, kjer je obiskovalce, vinarje in strokovnjake najprej nagovoril direktor festivala Rado Stojanovič, slovesno otvoritev pa sta s pozdravnimi govori dopolnila nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan in predsednik programskega odbora festivala doc. dr. Mojmir Wondra.

Veliko zanimanja so obiskovalci namenili tudi izobraževalnim dogodkom, pri čemer sta po udeležbi izstopali delavnici Pristop k spajanju vina, Jožeta Rozmana in vodena degustacija 10-ih najbolje ocenjenih vin na strokovnem ocenjevanju, ki sta jo vodila doc. dr. Mojmir Wondra in doc. dr. Tatjana Košmerl, profesorja Biotehniške fakultete.

V naslednjih dveh dneh se bo zvrstilo kar nekaj zelo zanimivih delavnic in predavanj, med najzanimivejšimi in najbolj zaželenimi so Teran in pršut, Stili penin, Razlika med vonjem in aromo vina, Vino in cigare ter Ljubezen se začne pri 14-ih.

Tako organizator festivala Infos kot soorganizator Hotel Slon sta bila zelo zadovoljna z obiskom, saj je festival požel veliko zanimanja, kar potrjuje, da je postal osrednji dogodek, kjer se zbirajo vinoljubi.