Pomurski sejem nadaljuje s projektom Vinska kraljica Slovenije

MAJA IZ VIPAVE BO NASLEDILA MAJO IZ VIPAVE
Enajsto Slovensko vinsko kraljico, 19 – letno študentko z Vipavskega bodo uradno okronali v začetku januarja prihodnje leto.


Maja Benčina – neuradna fotografija novo izbrane kraljice

Potem ko je Maja Cigoj, kot edina doslej dve leti preživela na Slovenskem vinskem dvoru, je sedaj prišlo do izbire nove Slovenske vinske kraljice, ki bo ponovno „kraljevala“ samo eno leto. In posebej zanimivo je, da bo na Slovenskem vinskem dvoru spet Maja, in spet z Vipavskega (okolica Ajdovščine).

V organizaciji Pomurskega sejama d.d. iz Gornje Radgone, so namreč že opravili razpis in izbiro nove Slovensko vinsko kraljico, katero kot nam je zatrdil direktor Pomurskega sejma d.d. Janez Erjavec in predsednik komisije za izbiro kraljice, bodo spet izbirali vsako leto. „Tudi trgatev je vsako leto in zato mora vedno biti prisotna nova kraljic. Tudi v letu 2006 bi bila druga, toda bilo je nekaj objektivnih razlogov, da smo za še eno leto podaljšali mandat vinski kraljici, ki je bila izbrana že na začetku leta 2005. To pa tudi pomeni, da je dosedanja kraljica Maja Cigoj, v primerjavi s predhodnimi, ki so to funkcijo opravljale eno leto, in bodočimi, gospodarila na slovenskem vinskem dvoru, dve leti.

Torej, sedaj smo nadaljevali tradicionalni projekt Vinska kraljica Slovenije, ki v svetu promovira Slovenijo kot izredno vinsko in turistično destinacijo, doma pa skrbi za dvigovanje vinske kulture. In Vinska kraljica Slovenije v letu 2007 bo tako še ena Maja (Benčina), ki enako kot njena predhodnica prihaja z Vipavskega“, nam je povedal Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma d.d.

Tako je torej strokovna komisija, med osmimi kandidatkami iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel, izbrala 19-letno študentko Majo Benčina iz Lože 18 pri Vipavi, ki je tako postala 11. Slovenska vinska kraljica. Maja sicer izvira iz znane vinogradniške družine, saj je njen oče Dušan Benčiča tudi predsednik Društva vinogradnikov Vipava. Ima tudi dva brata, sama pa je študentka farmacije. V počitnicah in sploh v prostem času je turistična vodička, predvsem na angleškem otoku, kar pomeni, da ji predstavitev in promocija slovenskih vin v tujini ne bo delala težav. Maja Benčina iz okolice Vipave, bo krono od Maje Cigoj iz okolice Ajdovščine, prevzela v začetku januarja 2007, ko bo okronana, najverjetneje v Novi Gorici ali celo v okolici Vipave.

Kot rečeno pa je že sedaj v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni, posebna strokovna komisija, katero je vodil direktor sejma Janez Erjavec, novo vinsko kraljico izbirala izmed osmih kandidatk iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel. In med hudi tekmicami je torej zmagala Maja Benčina, ki je komisiji, enako kot vse druge kandidatke, odgovarjala na splošna vprašanja o aktualnih dogodkih doma in v svetu, na vprašanja o vinogradništvu in vinarstvu v Sloveniji in vinarstvu nasploh ter na vprašanja o načinu ponudbe vina. Podala je tudi kratko predstavitev v enem od svetovnih jezikov. Maja Benčina je komisijo prepričala s prijetnim nastopom, v katerim je poleg poznavanja vinogradništva in vinarstva, spoštovanja in ljubezni do vina dokazala tudi visoko stopnjo splošne razgledanosti in komunikativnosti. Tako je Maja postala gospodarica slovenskega vinskega dvora, kot Vinska kraljica Slovenije, za leto 2007.

Po svečani zaobljubi ji je tako dolžnost, da bo leto dni skrbela za promocijo slovenskih vin, vinogradništva, slovenske vinorodne dežele kot zanimive turistične destinacije ter za dvigovanje kulture pitja vina. Na posebnem testiranju prijavljenih kandidatk, kjer je izbrana kraljica z enoletno mandatno dobo, pa so dekleta sploh morala pokazati dobro strokovno znanje s področja vinogradništva, vinarstva in trženja vin, enako pa tudi ustrezno znanje tujih jezikov, kajti odlična slovenska vina je potrebno predstavljati tudi v tujini. Sicer pa, Slovenska vinska kraljica veliko potuje, spoznava nove ljudi, njihove navade in seveda vina. Na teh potovanjih pa zastopa vina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in vseh 14 vinorodnih okolišev, in si v javnosti prizadeva za njihovo razpoznavnost ter širjenje kulture pitja vina, in to na vsakem mestu, še posebej, na prireditvah povezanih z vinom.

Sicer pa, Slovenija kot vinorodna dežela, s tradicijo vinske kulture in pridelave vina že tradicionalno izbira Vinsko kraljico, ki pomaga promovirati slovenska vina, vinogradništvo in lepote slovenske vinorodne dežele. In tako smo od uvedbe projekta "Slovenska vinska kraljica", katerega nosilec je Pomurski sejem d.d. iz Gornje Radgone, pred Majo Benčina, od leta 1996 imeli že deset kraljic. Najprej je to bila Lidija Mavretič iz Bele krajine (1996), sledijo pa Selma Lukač s Koprskega (1997), Katarina Jenžur iz Posavja (1998), Irena Kupljen iz Radgonsko – kapelskih goric (1999), Martina Stegovec z Vipavskega (2000), Jerneja Bratuša iz Noršincev pri Ljutomeru (2001). V letu 2002 je bila kraljica Tjaša Koroša ravno tako iz Ljutomersko – ormoških goric, v letu 2003 pa Simona Štraus iz Šmarsko – virštajnskih goric. Leta 2004 je to bila Vesna Bajuk iz okolice Metlike v Beli krajini, potem v letih 2005 in 2006 Maja Cigoj iz oklica Ajdovščine, sedaj pa je njena naslednica za leto 2007 Maja Benčina!

Besedilo: Oste Bakal