Slovenska nacionalna kuharska reprezentanca uspešna v Luksemburgu

Slovenska nacionalna kuharska reprezentanca se je vrnila iz Luksemburga, kjer je med 18. in 22. novembrom 2006 potekala deseta mednarodna razstava gastronomije, kuharske umetnosti in slaščičarskih izdelkov.
V okviru dogodka se je odvijalo tudi svetovno kuharsko tekmovanje Expogast, ki se ga je udeležila tudi Slovenska nacionalna kuharska reprezentanca in dva samostojna razstavljavca iz Slovenije, Miro Rizmondo in Peter Patajac.

Ekipa se je na prvi tekmovalni dan predstavila v pripravi jedi, pripravljenih v sklopu treh kategorij in sicer:

  • kategorijo A sta pripravljala: ploščo za 8 oseb in tople predjedi Igor Jagodic Grand hotel Toplice Bled), finger food in hladne jedi pa Borut Jakič (IZC Perla HIT Nova Gorica);
  • kategorijo B sta pripravljala: ploščo za 2 osebi in svečani meni s petimi hodi Matjaž Cotič (IZC Perla HIT Nova Gorica), dnevni meni s tremi hodi in vegetarijansko ploščo za 4 osebe pa Danilo Kozar (Naravni park Terme 3000 Moravske toplice);
  • kategorijo C je pripravljala Alenka Kodele (IZC Perla HIT Nova Gorica) – torto za rojstni dan, štiri različne slaščice za eno osebo, izbor pralinejev na sladkorni skulpturi čebelice Maje in fantazijsko sladkorno skulpturo.

    Za svoj ekipni nastop so prejeli bronasto odličje.

    Osrednji del mize je krasila ledena skulptura boginje Venere, ki jo je naredil Miro Rismondo (Grand Hotel Union) in zanjo prejel srebrno odličje.

    Ekipa je drugi tekmovalni dan pripravila meni s tremi hodi za stopet oseb in za svoje delo prav tako prejela bronasto odličje.

    Slovenska nacionalna kuharska ekipa je z zbranimi točkami izboljšala uvrstitev iz leta 2002 in s tem dobila dodatni zagon za še bolj zavzeto in uspešno delo. V veliko pomoč pa so jim bili tudi člani Mladinske nacionalne kuharske reprezentance in pomočniki iz delovnih sredin iz katerih člani prihajajo: Sebastjan Pahor, Sebastjan Velušček, Miroslav Ilinčič, Tina Zupan, Štefan Sraka, Andrej Vidic.

    Slovenske barve je v Luksemburgu zastopala tudi Vojaška kuharska ekipa, ki je osvojila v pripravi vojaškega menija srebrno odličje.

    Reprezentanca deluje v okviru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki pridobiva sponzorska sredstva in s tem omogoča ekipi mednarodne nastope. Ekipo na tekmovanju v Luxemburgu sta spremljala predsednik Društva, Tomaž Vozelj in sekretar Društva Srečko Koklič.

    Tomaž Vozelj
    Predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije