Tradicionalno srečanje vinskih botrov Vinakoper

V hramu vinske kleti Vinakoper d.o.o. so se včeraj na tradicionalnem martinovem srečanju zbrali vsi dosedanji botri in botre refoška oziroma malvazije. Že od leta 1998 v kleti gojijo zanimiv običaj vinskega krsta ob Sv. Martinu.

Krščenca, vina iz avtohtonih istrskih vinskih sort refošk in malvazija, imata vsako leto tudi svojega botra, ljubitelja vina, ki je predstavnik gospodarstvenikov, gostincev, medijev, kulturnikov, glasbenikov… Od začetka običaja je minilo že osem let, v katerih se je zvrstilo kar 16 vinskih botrov.

Ob priložnostnem srečanju pa sta lanskoletna vinska botra Franko Parovel (boter refoška 2005) in Ana Žerjal (botra malvazije 2005) prevzela 60 steklenic svojega varovanca, vrhunskega refoška oziroma malvazije letnika 2005.

Srečanje je minilo v prijetnem vzdušju ob pogovoru o vinu in pomenu, ki ga ima dejavnost vinogradništva za prostor Slovenske Istre. Da je bilo vzdušje še bolj pristno je poskrbel Slavko Ivančič, boter refoška 2002, s svojo kitaro in ubrani glasovi prisotnih.

S svojimi dolžnostmi sta se seznanila tudi letošnja vinska botra, Pavel Lovrečič za refošk in Tomislav Gorša za malvazijio, ki bosta svoja varovanca krstila v soboto, 11.11.2006, na Sv. Martina, v šotoru pred kletjo Vinakoper, kjer poteka že tradicionalno Martinovanje.