Traminec Nobl – zmagovalec iz Ptujske kleti

Traminec Nobl iz Ptujske kleti se je potem, ko je dobil že celo serijo visokih mednarodnih odličij, zdaj uvrstil še na vrh lestvice kakovosti slovenskih belih vin. Strokovna komisija letošnjega devetega Slovenskega festivala vin, ki poteka v Ljubljani, je polnitev traminca Nobl letnika 2005 ocenila z najvišjo oceno. S tem je postal absolutni zmagovalec med vsemi polnitvami, ki jih je ocenjevala strokovna komisija.
Ker so ocenjevalci v kategoriji belih vin vrednotili vse polnitve, od suhih do polsladkih, je najvišja ocena za traminec Nobl 2005 iz Ptujske kleti, kot suho vino, vredna izjemno veliko. Na eni strani potrjuje, da je Ptujska klet s tehnološko prenovo začela pošiljati na trg vino, ki je v svetovnem trendu vinskih okusov. Ti trendi so sicer zajeli tudi že Slovenijo, nadvse pomembno pa je, da jih tudi enološka stroka prepoznava kot kakovost brez primere.

Bojan Kobal, enolog Ptujske kleti, danes ni skrival zadovoljstva nad prestižem, ki mu je za vino, ki ga je skletaril, pripadel tako med potrošniki kot med strokovnjaki. ťGre za traminec iz vinogradov Slovenskih goric. S kombinacijo klasičnih in sodobnih kletarskih tehnik ter njegovim nekajmesečnim zorenjem v sodih barriq smo donegovali traminec, ki v steklenice prinaša vso čarobnost slovenskogoriške pokrajine in njenih naravnih vinogradniških danosti. Pa ne samo to, nadgradili smo jo s skrbnim zorenjem v ptujskih kleteh, ki mu je dalo še pridih večstoletne kletarske tradicije starodavnega mesta. Nadvse sem vesel, da je strokovna komisija slovenskih enologov, ki veljajo za najstrožje na globalni ravni, najprej odkrila, nato pa še najvišje ocenila prednosti in kakovost, ki jih ta traminec nosi v sebi,Ť je ob novici o visoki oceni za traminec nobl 2005 iz Ptujske kleti komentiral enolog Bojan Kobal.

Nad kontinuiteto visokih odličij za ptujska vina na mednarodni in nacionalni ravni je navdušen tudi Andrej Sajko, direktor Ptujske kleti. ťGre za traminec, ki je v svoji kategoriji že prejel šampionsko odličje letošnjega gornjeradgonskega ocenjevanja. To pomeni, da visoka odličja za naša vina niso več naključje, ampak da smo v Ptujski kleti z našim znanjem, izkušnjami in kletarskimi veščinami spet prevzeli neke vrste primat na poti zagotavljanja vrhunskih vinskih okusov za sodobni življenjski stil. Zdaj se bomo še bolj potrudili, da to spoznajo tudi potrošniki in ljubitelji vin po svetu,Ť je danes poudaril Andrej Sajko.

Traminec Nobl 2005 iz Ptujske kleti je z najvišjo oceno na Slovenskem festivalu vin postal prvak v državi, kjer je pridelan in donegovan in kjer ga potrošniki tudi največ popijejo.