Trgatev Vino Steyer

ŽE PETIČ VINO IZ NAJVEČJEGA AMPELOGRAFSKEGA VRTA V DRŽAVI
Pri Steyerjevih so minuli konec tedna trgali s 130 različnih vinskih sort in selekcij iz šestih držav.
Med botri v "krščenem vinogradu" na Plitvičkem Vrhu je letos slavilo Steklarstvo Marjana Benda iz Mozirja; Kučanov mošt je „meril“ 123 oekslov, najslajši pa 145.

Izjemo veselo in razigrano je bilo konec minulega tedna pri Vinogradništvu Steyer, znani vinogradniško vinarski družini iz Plitvice pri Gornji Radgoni, ki sodi med najuspešneje ne le na območju Radgonsko – kapelskih in Slovenskih goric, temveč nasploh v Podravski deželi vinski. Kot je znano so se pri njih že poleti 1999, odločili za nekaj nenavadnega. Med svojimi vinogradi na Plitivčkem Vrhu, neposredno ob glavni cesti med Mariborom in Gornjo Radgono, so namreč zasadili poseben ťvinogradniški vrtŤ. Gre za nekaj povsem novega na tem območju, in sicer za t.i. ťAmpelografski vrtŤ, poleg pa še krščeni vinograd, v katerem je zbirka okoli 130 različnih selekcij in sort vinske trte (v Sloveniji je mimogrede uradno priznanih, priporočljivih in dovoljenih 37 sort), ki uspevajo Podravski in drugih dveh slovenskih vinorodnih deželah, ter tudi v sosednjih državah: Italiji, Avstriji, Madžarski in Hrvaški, ter celo v Nemčiji. Gre tudi za največji tovrstni vrt v Sloveniji, vsake sorte ali selekcije je po pet sadik, kar pomeni, da Steyerjevi, ki sicer letno pridelajo več deset tisoč litrov vrhunske kapljice, in so eni redkih v državi, ki nikoli nimajo težav s prodajo, iz novega nasada količinsko nimajo posebno velikega pridelka.

Vsekakor pa je prav zanimivo sedaj, ko so imeli jubilejno, peto (hkrati pa drugo, ko so praktično vsi trsi rodni) trgatev v svojem omenjenem vrtu, in prav vsi so presenečeni, da denimo merlot, malvazija, refošk ter številna druga sredozemska in nemška sorta, uspeva tudi v Radgonsko kapelskih goricah, kjer, kot nam je povedala mlada solastnica približno 12 hektarjev Steyerjevih vinogradov Magda Steyer, vsaki trs ima še posebno nego in splošno pozornost. Vsak izmed omenjenih trsov v t.i. ťKrščenem vinograduŤ ima svojega botra (gre predvsem za znane Slovence), ki je trs posadil, sedaj pa zanj skrbi ali pa je to prepustil prizadevnemu Steyerju starejšemu. In kako uspešen je Steyerjev ampelografski vrt in ťKrščeni vinogradŤ se je tudi tokrat na celodnevnem srečanju pri Steyerjevih prepričalo več deset botrov, poslovnih partnerjev in prijateljev, ki so se udeležili omenjene pete trgatve, kjer so eni trsi bili bolj druga pa manj radodarni. Nekaj jih je prerdečilo tudi vreme, nekaj pa v zadnjih dneh tudi srne, saj so jagode izjemno sladke. Poleg trgatve in drugih aktivnostih, pa so ob dobri hrani v ospredju bile pokušine vrhunskih Steyerjevih vin, med katerimi tudi iz ampelografskega vrta.

ťMislim, da je naša četrta trgatev uspešna, in da zadovoljuje vse prisotne, ravno to pa je tudi namen tega druženja. Poleg druženja pa je vsekakor bilo potrebno tudi nekaj narediti, v prvi vrsti potrgati grozdje s svojega trsa. In za botre to ni bilo težko, eni pa so bolj drugi manj zadovoljni z letino, enako kot tudi mi, ki smo mimogrede letos imeli dobro letino, tako po kakovosti kot po količini. Ne glede na pridelek vsakega našega botra, pa smo pridelek dali na tehtnico, ob tem pa smo tudi izmerili tudi prisotnost sladkorja, tako da smo lahko razglasili najuspešnejšega botra. In to je letos v seštevku količine natrganega grozdja in sladkorne stopnje: Marjan Benda (Steklarstvo Benda) iz Mozirja, ki je natrgal 1.5 kg grozdja, ki je merilo 130 oekslov (mimogrede doslej je dvakrat slavil: Edo Smuk iz ljubljanskega hotela Slon; po enkrat pa: Borut Žerjal iz družbe Provin Ljubljana ter Karel Krajgher iz Slovenj Gradca, ki je tudi uspešen komercialist pri prodaji vina). Tokrat je tako kristalni vrč pripadel steklarju Bendu. Najslajše vino je tokrat imel omenjeni Žerjal (chardonnay), ki je „tehtal“ kar 145 oekslov, bivši predsednik Milan Kučan, ki je mimogrede moral potrgati tudi pridelek svojega nekdanjega generalnega sekretarja, sedaj veleposlanika v Makedoniji Marjana Šiftarja, ter „turističnega“ novinarja Draga Bulca, ki sta bila odsotna, se je moral zadovoljiti z „le 123 0e.

Potem ko so potrgali krščeni vinograd in ampelografski vrt so posebej ločili belo in rdeče grozdje iz katerega je nastalo okoli 150 (lani rekordnih: 200) litrov rdečega in okoli 400 (lani: 500) litrov belega vina, katerega bodo došolali in ga napolnili v ťVina prijateljstvaŤ, v 0,50 litrskih steklenicah . To vino (najbrž bo izbor) ni za prodajo temveč je samo za prijatelje, kot nam je povedal mladi in uspešni vinogradnik Danilo Steyer, ki bo letošnjo trgatev končal šele sredi novembra… „Leta 1999 smo tudi pri nas uresničili idejo, da bi lahko v lasnem vinogradu opazovali več sort vinske trte. Tako smo zasadili 130 različnih sort in klonov. Zbrali smo večino tega kar cepijo naši trsničarji, nekaj sort pa smo dobili tudi iz sosednjih in še nekaterih držav. Zbirko smo še naprej dopolnjevali s sortami iz drugih vinogradniških področjih Evrope. Naš cilj je zbrati čim več zanimivih sort z vseh celin na svetu, tako da bo zbirka zanimiva za širši krog ljudi, ki si želijo kaj več izvedeti o vinski trtiŤ, nam je povedal Danilo Steyer, ki skupaj s soprogo Magdo in svojo družino v celoti obdeluje in tudi strokovno obvlada ne le krščeni, temveč tudi pravi 12 hektarski vinograd.

Besedilo in foto: Oste Bakal