Vročica mladih vin se ohlaja !?

Smem ponuditi mlado vino?
Lahko, seveda, ampak ni dolgo nazaj smo ga že poiskusili in ali ni že proti koncu… ? Se glasi odgovor gosta. Nekako takole se počasi v gostinskih lokalih ohlaja vročica mladih vin.

Pa vendarle ali je prav da po dveh tednih prodaja mladega vina naglo začne padati ?

Mislim da se zgodba mladih vin še zdaleč ne bi smela končati. Vina so lahko v prodaji še do konca Januarja naslednjega leta. Sicer pa to sploh ni bistveno. Kaj hočem povedati je to, da je mlado vino, vino kot vsako drugo in si ne zasluži tako hitrega zaključka. Privoščimo mu vsaj da dostojno dočaka NOVO LETO ki prihaja. Morda je res hitro na tržišču, pa vendarle ima tudi to svoj čar ali ne? Koliko nas kakšen teden ali dva pred prihodom mladega vina z nestrpnostjo in zanimanjem spremlja novice o mladem vinu ? O tem kaj vinarji pripravljajo letos, kakšne so novosti, etikete, kdo bo vse letos ponudil … Ob tem pa se, vsaj sommelierji sprašujemo kako, s kakšnimi prijemi, akcijami, ponudbami, zgodbami tudi letos lansirati vino med naše goste itd. Preveč je bilo narejenega da bi se končalo v tako kratkem času.

Ne bi smeli biti zadovoljni s tem da smo kot mali otroci, ki ko dobijo svojo novo igračko na njo hitro pozabijo in že imajo v trgovini nagledano drugo.

Iskoristimo prednosti, ki nam jih mlado vino ponuja !

In koliko je šele jedi s katerimi se mlada vina lepo ujemajo. Smo jih že vse poiskusili ? Tudi v kombinaciji s hrano? Zato tako kot do sedaj uživajmo v njihovi družbi še v veselem decembru ki prihaja. Še boljša bodo…!

Besedilo Matevž Visočnik


Matevž Visočnik, sommelier II
**************************
Gostilna Pec – Lovro Visočnik s.p.
Sp. Selnica 1, 2352 Selnica ob Dravi
tel.: 02/ 674 03 56, fax: 02/ 674 03 57
e-mail: gostilnapec@siol.net
web page: http://www.gostilnapec.si