Skupščina Mednarodnega združenja enologov bo v Sloveniji

Med 8.12. in 11.12.2006 bo v Portorožu potekala skupščina Mednarodnega združenja enologov, ki bo prvič v 40-letni zgodovini združenja v Sloveniji. Strokovno združenje v svojih vrstah združuje 34 enologov delegatov iz 15-ih držav, svetovnih pridelovalk vina.
Združenju predseduje Giuseppe Martelli, podpredsednik združenja pa je Iztok Klenar, glavni enolog kleti Vinakoper, ki v združenju zastopa slovenske enologe.

Mednarodno združenje enologov – Union Internationale des Œnologues je bilo ustanovljeno 24. aprila 1965 in je v lanskem letu praznovalo svojo 40-letnico obstoja. Naraščajoča potreba po povezovanju enologov in pomembnost, ki ga je poklic enologa v času pridobival, so botrovali k nastanku združenja. Države ustanoviteljice združenja so bile Argentina, Čile, Španija, Francija, Italija in Portugalska.

Danes združenje v svojih vrstah združuje 34 enologov delegatov, ki v združenju zastopajo svoje države. Delegati prihajajo iz 15-ih držav, največjih svetovnih pridelovalk vina. Te so: Nemčija, Velika Britanija, Argentina, Avstrija, Brazilija, Kanada, Čile, Hrvaška, Španija, Francija, Grčija, Italija, Portugalska, Slovenija, Švica in Urugvaj.

Sedež združenja je v Parizu, z dvema pomožnima sedežema v Madridu (Španija) in Milanu (Italija). Bistvo združenja je zastopanje profesionalne integritete enološkega poklica in preprečevanje uporabe tega naziva v napačne namene. Prav tako si enologi v združenju redno izmenjujejo svoja enološka znanja in tako bistveno pripomorejo k uveljavljanju novih enoloških postopkov v vinarstvu.

Člani združenja se letno srečujejo na kongresih Mednarodnega združenja enologov. Kongres združenja bo letos potekal v Sloveniji.