Skupščina Mednarodnega združenja enologov

V Portorožu se je zaključila prva skupščina Mednarodnega združenja enologov (UIOE) v Sloveniji

Portorož, 11.12.2006 – V Portorožu je od petka, 8.12., do danes, 11.12.2006, potekala skupščina Mednarodnega združenja enologov, ki se je prvič v štiridesetletni zgodovini združenja odvijala v Sloveniji.
Predsednik združenja Giuseppe Martelli (Italija) ter slovenski podpredsednik Iztok Klenar sta portoroško skupščino označila za zelo uspešno, saj so na njej sprejeli več pomembnih odločitev. Skupščine se je udeležilo 18 delegatov iz 13-ih držav, pridelovalk vina.

Mednarodno združenje enologov – Union Internationale des Œnologues je bilo ustanovljeno 24. aprila 1965 zaradi naraščujoče potrebe po povezovanju enologov ter z razlogom zaščite enološkega poklica in ohranjanja njegove integritete.

Ustanoviteljice Mednarodnega združenja enologov so bila nacionalna združenja enologov različnih držav, pridelovalk vina (Argentina, Čile, Španija, Francija, Italija in Portugalska).

Danes Združenje v svojih vrstah združuje 34 enologov delegatov, ki v Združenju zastopajo svoje države. Delegati prihajajo iz 15-ih držav, svetovnih pridelovalk vina. Te so: Nemčija, Velika Britanija, Argentina, Avstrija, Brazilija, Kanada, Čile, Hrvaška, Španija, Francija, Grčija, Italija, Portugalska, Slovenija, Švica in Urugvaj.

Člani združenja se letno srečujejo na skupščinah Mednarodnega združenja enologov ter nekajkrat letno na sestankih nadzornega sveta združenja, ki ga sestavljajo predsednik združenja, tajnik združenja, 2 podpredsednika in blagajnik združenja.

Tokratno skupščino je prvič v dolgoletni zgodovini Združenja gostila Slovenija. Na portoroški skupščini se je zbralo 18 delegatov, ki so zastopali stališča enologov iz 13-ih držav (Urugvaj, Brazilija, Argentina, Velika Britanija, Nemčija, Hrvaška, Francija, Italija, Portugalska, Avstrija, Španija, Grčija, Slovenija). Dnevni red skupščine je obsegal glasovanje o zapisniku zadnjega nadzornega sveta združenja, razpravo ovinskih ocenjevanjih, predstavitev nove spletne strani Mednarodnega združenja enologov (www.uioe.org), razpravljali so o ciljih vinskih reform ter o programu dela za naslednje obdobje.

Prav posebno pozornost so delegati namenili razpravi o vrednotenju različnih mednarodnih vinskih ocenjevanj, saj se je njihovo število v zadnjih letih zelo povečalo. Delegati so se odločili, da bodo svoje pokroviteljstvo dodelili le tistim ocenjevanjem, ki v svojem pravilniku upoštevajo načela Mednarodnega združenja enologov, saj le tako lahko zagotavljajo objektivnost in kredibilnost ocenjevanja.

Med obiskom Kopra je delegate v Pretorski palači slavnostno sprejel koprski župan Boris Popovič, ki je poudaril velik pomen, ki ga ima vinogradništvo in vinarstvo za gospodarstvo Slovenske Istre. Na strokovni ekskurziji v kleti Vinakoper in vinski kleti Vipava, na degustacijah vin iz kleti Santomas, Goriška brda ter predstavnic Vinske družbe Slovenije, so delegati spoznali lepo število slovenskih vin. Njihovo zanimanje so pritegnile predvsem avtohtone sorte.

Iztok Klenar, podpredsednik Mednarodnega združenja enologov: ťDelegati združenja so mednarodni strokovnjaki z večletnimi izkušnjami v vinarstvu. Možnost, da smo v Sloveniji gostili skupščino tako izjemne vinarske strokovne javnosti, je pomembna tako z vidika večje prepoznavnosti naših vin, kakor tudi z vidika povečevanja prepoznavnosti Slovenije na vinskem zemljevidu Evrope. Delegati so nad slovenskimi vini izkazali veliko zadovoljstvo. Predvsem opažajo, da se je kakovost slovenskih vin v zadnjih nekaj letih bistveno dvignila in da se lahko postavljajo ob bok ostalim že uveljavljenim državam pridelovalkam vina. Največ navdušenja so pokazali nad slovenskimi avtohtonimi vinskimi sortami, saj ocenjujejo, da imajo prav gotovo v sebi še neizkoriščen tržni potencialŤ.

Slovensko skupščino so delegati označili kot zelo uspešno, člani nadzornega sveta pa se bodo ponovno srečali na mednarodnem ocenjevanju vin v okviru največjega evropskega sejma, posvečenega vinarstvu, italijanskem Vinitalyju., ki bo aprila 2007 v Veroni.

Več informacij o Združenju najdete na novi spletni strani Združenja www.uioe.org.