Boične praznike 2006 so ljudje preivljali različno, saj je tudi Boiček trgal
BOIČNO VINO DESERT ZA POSEBNE PRILONOSTI
Na Vinogradnitvu Kocuvan so pripravili 1. boično trgatev in s tem nadaljevali tradicijo posebnih trgatev ob enem največjih krčanskih praznikov
Med najbolj uveljavljenimi posezonskimi trgatvami na območju Radgonsko kapelskih goric je nedvomno Boična, ki je e od leta 1992 potekala vsako leto v vinogradih podjetja Kapela d.d., vinogradnitvo in vinarstvo. In potem, ko je po desetih Boičnih trgatvah, pred nekaj leti omenjeno vinogradniko podjetje prenehalo s svojo trgatvijo, katera je vedno potekala v vinogradu pri cerkvi sv. Magdalene na Kapeli, se je sedaj nael naslednik.
V ugledni vinogradniki druini Kocuvan iz Sovjaka so namreč e nekaj časa iskali prost termin in razmiljali kdaj bi imeli svojo posebno trgatev. In sedaj so jo nali, njena prva izdaja pa ni bila niti malo boična ali zimska temveč je potekala v lepem in sončnem vremenu ter v izvrstnem vzduju.
Vse se je prav na boični dan, najprej začelo doma pri Kocuvanovih (oba gasilskem domu Sovjak), kjer so se tevilni trgači odlično okrepčali, nadaljevalo pa v glavnem vinogradu Kocuvanovih, ob krajevnem klopotcu (trti ametna črnina – z mariborskega Lenta ter Radgonska ranina) v znani vinorodni vasi Sovjak nad Blagukim jezerom. Na priblino 20 arov vinograda, je bilo potrebno potrgati okoli 800 trsov sorte laki rizling, kjer je grozdje bilo odlično ohranjeno. In čeprav je grozdja bilo kar veliko, je tevilčno močna zasedba trgačev, ob podpori pesmi in vrhunske kapljice ter ob prijetnem klepetu, hitro potrgala (in pobrala) več sto kilogramov grozdja, katerega so nekoliko pozneje odpeljali na stiskanje v domačo stiskalnico in klet. Tam je potem nastal pravi vinski desert, le za malenkost je zmanjkalo sladkobe, da bi stisnili suhi jagodni izbor. Toda domači so bili zadovoljni tudi z dobrih 300 litrov vrhunskega jagodnega izbora z okoli 35 (oz. skoraj 150 oekslov) odstotkov sladkorja. Domači nam povedo, da bodo boično vino doolali in potem napolnili v posebne unikatne stekleničke, najverjetneje velikosti 0,25 litra, kar ne bo teko prodati.
Sicer pa celi boični dan, na Sovjaku, so za prijetno vzduje, ob dobri kulinariki in vrhunski kapljici, med drugim skrbeli tudi pevci Njivskega kvinteta iz Velenja. Mi pa smo v klepetu z Jakobom Kocuvanom ter njegovim sinom Joetom izvedeli, da sodni njihova vinogradnika kmetija med najstareje v Sovjaku, saj so se z vinogradnitvom ukvarjale tevilne generacije Kocuvanovih prednikov. Razpolagajo z okoli pet hektarjev vinograda (20.000 trsov), radi bi jih kupili e nekaj, a al v njihovem okolju ni naprodaj, dam dlje pa ne bi radi li. Ves pridelek Kocuvanovi e vrsto let prodajo brez teav, saj običajno pridelujejo za znanega kupca, predvsem buteljčno vino vrhunske kakovosti. In če je temu tako potem niti pri ceni ni teav. Običajno so vse grozdje potrgali v normalni jesenski trgatvi, sedaj pa imajo tudi posebno boično, ki bo tradicionalno vsako leto. Druino Kocuvan, poleg očeta Jakoba in sina Joeta, sicer tvorijo tudi tri enske, in sicer mama Cecilija ter hčerki Anamarija in Kristina. Vsi delajo vse, na celotni kmetiji pa ima glavno besedo mama Cecilija, Jakob je zaposlen tudi v Avstriji, otroci tudirajo. Jakoba e posebej veseli, da se je sin edinec Joe odločil za vinogradniko smet na Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru. Tako je prepričan, da vinogradnitvo Kocuvan e nekaj generacij ne bo zamrlo. Tudi hčerki sta pridni, vsi trije pa anjejo uspehe tudi na različnih tekmovanjih v poznavanjih vin in podobnih reči s področja vinogradnitva in vinarstva. Joe, ki počasi prevzema druinsko vinogradnitvo, je med drugim osvojil visoko priznanje tudi v Parizu.
Vesel sem, da vse gre po načrtih, in zato vse skupaj prepučam mladim, saj so bolje izobraeni in vedo kako je potrebno delati. Jaz jim predvsem pomagam finančno pri nakupu potrebne opreme in drugih reči, nam je ponosno razlagal oče Jakob, ki je enako kot tudi mladi gospodar Joe, letino 2006 ocenil kot odlično. Pravi desert pa je priel e sedaj s prvo boično trgatvijo. Te se je med drugimi gosti udeleil tudi upan občine Sveti Jurij ob čavnici Anton Slana, ki je pohvalil druino Kocuvan. al je tudi pri nas premalo ljudi , ki bi se ustrezno potegovali za dopolnilne dejavnosti na kmetijah in bi kako drugače iskali trne nie za svoje uspeno poslovanje. In tukaj bi mnogim lahko vzorniki bili prav Kocuvanovi, ki so na tem področju zelo uspeni. Samo taki, torej tisti, ki bodo pripravljeni, bodo uspeni tudi pri pridobivanju ustreznih sredstev iz različnih skladov, je med drugim dejal upan Slana, ki je sicer tudi vodja kmetijsko svetovalne slube za radgonsko območje, in kot taken dejansko pozna razmere na področju kmetijstva na tem območju.
Kakorkoli e, na območju Radgonsko kapelskih goric, kjer je dejansko veliko uspenih vinogradnikov in vinogradniko vinarskih delnikih drub, so e ustaljene tevilne ťnenavadneŤ trgatve, ki so povezane z taknim in drugačnim jubilejem, ter cerkvenim ali dravnim praznikom. Te potekajo vedno, med sv. Miklavem (6.12.) in Svečnico (2.2.), poleg Radgonskih goric d.d., ki so gostitelji ravno Miklaveve in svečnične trgatve, pa so uveljavljene tudi: Lucijina, Boična, tefanova, Silvestrova, trgatev Treh kraljev ipd. In tokrat se je posebnim prazničnim trgatvam pridruila e ena, ki bo poslej tradicionalno v radgonsko kapelskih goricah. Za to je poskrbel podpredsednik Drutva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, ugledni vinogradnik iz Sovjaka, Jakob Kocuvan, se je namreč skupaj z druino odločil, da bo poslej vsako leto pripravil Boično trgatev, kar bo ob določeni količini vrhunske kapljice, imel lepo prilonost za srečanje s poslovnimi partnerji in prijatelji. In če jim letos ni uspelo trgati v mrazu in po snegu, potem bo to prihodnje leto ali kdaj pozneje.
Besedilo: Oste Bakal