Ugledni italijanski kuharski mojstri ter vinarji v Sloveniji

V hotelu Mons v Ljubljani so se 29. novembra predstavili Italijanski kuharski mojstri in njihove restavracije.
Pobudnik prireditve g. Joško Sirk (La Subida) je povedal, da je to eden od programov ki jih izvajajo. In da s podobnimi prireditvami želijo pokazati na kašen način oni interpretirajo gostinstvo.

Zbralo se je čez 200 gostov, ki so imeli na dveh velikih ekranih možnost opazovati tudi dogajanje v kuhinji. Vsaka od restavracij z kuharskim šefom pa je pred vsako jedjo razkrila recept in tudi praktično pokazala pripravo jedi.

Vsekakor zanimivo in inovativno…

Udeleženci so imeli možnost poiskusiti štiri jedi ter za zaključek še po eno sladico iz vsake od štirih restavracij.

V začetku je goste navduševala polenovka z mocarelo, pečena v posebnem prozornem celofanu (restavracija Vitello d Oro). Kombinacija z vinom pa se je začela z Collio Bianco 2005, Edi Keber.

Sledila je juha iz morskih bogomoljk (restavracija Andora). Spremljava z vinom pa Collio Bianco Klin 2003 ( zvrst Chardonay, Furlanski tokaj, Rebula, Pikolit) proizvajalca Primosic.

Ker pa so šefi želeli predstaviti še nekaj svojih veščin se je kar hitro na krožniku znašel, kot se za Italijo spodobi še raviol nadevan z gosjim nadevom (restavracija La di Petros ) v kombinaciji z Chardonay 2004, Collio proizvajalca Il Carpino.

Vrhunec večera pa je obeležil krožnik restavracije La Subida. Jelenji file v kombinaciji z zelišči s karamelizirano repo in z brusnično omako. Seveda ni smel manjkati Merlot Perilla 2000, Collio, proizvajalca Venica & Venica.

Za sladki zaključek pa so vse štiri restavracije pripravile še vsaka svojo sladico. Ob tem pa se je na mizi bohotilo vino sušenega grozdja Verdac 2001, Eugenio Collavini.

Mogoče je italijanska predstavitev tudi priložnost, da slovenski gostinci in vinarji razmislimo o inovativnih možnostih promocije na ciljnih trgih.

Besedilo Matevž Visočnik


Matevž Visočnik, sommelier II
**************************
Gostilna Pec – Lovro Visočnik s.p.
Sp. Selnica 1, 2352 Selnica ob Dravi
tel.: 02/ 674 03 56, fax: 02/ 674 03 57
e-mail: gostilnapec@siol.net
web page: http://www.gostilnapec.si