V hotelu Mons v Ljubljani so se 29. novembra predstavili Italijanski kuharski mojstri in njihove restavracije.
Pobudnik prireditve g. Joko Sirk (La Subida) je povedal, da je to eden od programov ki jih izvajajo. In da s podobnimi prireditvami elijo pokazati na kaen način oni interpretirajo gostinstvo.
Zbralo se je čez 200 gostov, ki so imeli na dveh velikih ekranih monost opazovati tudi dogajanje v kuhinji. Vsaka od restavracij z kuharskim efom pa je pred vsako jedjo razkrila recept in tudi praktično pokazala pripravo jedi.
Vsekakor zanimivo in inovativno…
Udeleenci so imeli monost poiskusiti tiri jedi ter za zaključek e po eno sladico iz vsake od tirih restavracij.
V začetku je goste navduevala polenovka z mocarelo, pečena v posebnem prozornem celofanu (restavracija Vitello d Oro). Kombinacija z vinom pa se je začela z Collio Bianco 2005, Edi Keber.
Sledila je juha iz morskih bogomoljk (restavracija Andora). Spremljava z vinom pa Collio Bianco Klin 2003 ( zvrst Chardonay, Furlanski tokaj, Rebula, Pikolit) proizvajalca Primosic.
Ker pa so efi eleli predstaviti e nekaj svojih večin se je kar hitro na kroniku znael, kot se za Italijo spodobi e raviol nadevan z gosjim nadevom (restavracija La di Petros ) v kombinaciji z Chardonay 2004, Collio proizvajalca Il Carpino.
Vrhunec večera pa je obeleil kronik restavracije La Subida. Jelenji file v kombinaciji z zeliči s karamelizirano repo in z brusnično omako. Seveda ni smel manjkati Merlot Perilla 2000, Collio, proizvajalca Venica & Venica.
Za sladki zaključek pa so vse tiri restavracije pripravile e vsaka svojo sladico. Ob tem pa se je na mizi bohotilo vino suenega grozdja Verdac 2001, Eugenio Collavini.
Mogoče je italijanska predstavitev tudi prilonost, da slovenski gostinci in vinarji razmislimo o inovativnih monostih promocije na ciljnih trgih.
Besedilo Matev Visočnik
Matev Visočnik, sommelier II
**************************
Gostilna Pec – Lovro Visočnik s.p.
Sp. Selnica 1, 2352 Selnica ob Dravi
tel.: 02/ 674 03 56, fax: 02/ 674 03 57
e-mail: gostilnapec@siol.net
web page: http://www.gostilnapec.si