V podjetju Radgonske gorice so opravili predzadnje dejanje letnika 2006

ťSONČNIŤ SVETI MIKLAVŽ JE POSTREGEL Z IZJEMNO KAPLJICO
Na 16. Miklavževi trgatvi, pri 16 stopinjah se je javnosti prvič predstavil novi direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič.
Čeprav je namesto belega, snežnega in mrzlega sv. Miklavža, danes (sreda, 6.12.) nad Radgonsko – Kapelskimi goricami, bilo sončno in zelo toplo (16 stopinj), to niti malo ni motilo zanimivega dogajanja.

Tako je na dan, ko je godoval sv. Miklavž bilo izjemno veselo in zanimivo v vinogradu podjetja Radgonske gorice d.d. na Janževem Vrhu. Potem ko so že konec septembra in v oktobru, ter v začetku novembra, opravili z normalno ter predikatno in pozno trgatvijo, ter napolnili okoli 2,2 milijone litrov nove izjemno kakovostne vinske kapljice, so v podjetju Radgonske gorice d.d. imeli še predzadnje dejanje letošnje v svojih vinogradih. V navzočnosti številnih domačih in tudi tujih gostov, prijateljev in poslovnih partnerjev, je namreč kakšnih 30 zaposlenih, na svečan način opravilo tradicionalno že 16. Miklavževo trgatev, ki je potekala v odličnem vzdušju.

Tudi letos so namreč radgonski vinogradniki v svojem vinogradu na Janževem Vrhu pustili okoli 500 trsih laškega rizlinga, ki pa so ga s posebnimi mrežami zaščitili od ptičev in srn. Po prvih ocenah so radgonski vinogradniki s tem spet stisnili kapljico (dobrih 200 litrov), ki je dejansko nekaj najboljšega kar lahko grozdje ponudi, in to naj bi bil jagodni izbor s kar 36 % sladkorja (154 oekslov).

V podjetju Radgonske gorice d.d. so z omenjeno trgatvijo začeli pred šestnajstimi leti. Takrat so namreč pustili manjši kos vinograda, da bi v poznih jesenskih dneh natrgali grozdje za predikatno vino. In ker jim je bilo vreme nekoliko naklonjeno, tako kot letos, so pustili grozdje na trsih še nekaj časa.

Ko pa so takrat konec novembra menili omenjeno grozdje potrgati, se je vreme “skisalo”, tako da so, na predlog takratnega direktorja Franca Škrobarja pustili grozdje na trsih vse do sv. Miklavža in tako so prišli do vrhunskega Miklavževega vina, saj od tega leta naprej vsako leto potrgajo določeno količino grozdja, na dan sv. Miklavža.

Le eno leto so jim ptiči pozobali prav ves pridelek in je Miklavževa trgatev odpadla.
“Mi smo upravičeno ponosni nad svojim Miklavževim vinom, saj gre dejansko za vrhunsko kapljico, ki jo pri nas v radgonski kleti polnimo v specialne pol literske unikatne steklenice. Zaradi tega vina smo namreč izdelali tudi posebne temu primerne steklenice, ki ponazarjajo stiskalnico, vreteno in utež ter trto zavito okrog kola. Vse to, predvsem pa kakovost vina v takšni steklenici nam omogoča, da steklenice s tovrstnim vinom z lahkoto prodamo, saj jih ljudje kljub nekoliko višji ceni radi kupujejo, kot unikat ali darilo. Šele sedaj, ko bomo potrgali letošnje Miklavževo vino, bomo trgu ponudili lanski izdelek in nimamo nobenih skrbi, da ga hitro ne bi prodali”, nam je po tokratni trgatvi, povedal novi direktor Radgonskih goric d.d. Borut Cvetkovič, ki se je tudi sploh prvič predstavil javnosti.

Cvetkovič je tudi dodal je, da je letošnji letnik sploh zelo kakovosten, po količini pa je le nekoliko nižji kot lani, kar glede na točo in druge nevšečnosti niti ne preseneča. Nekaj tisoč trsov pa so morali tudi posekati zaradi trsne rumenice.

Novi direktor Cvetkovič, ki je zagotovil, da tudi po zamenjavi vodstva in lastniške strukture družbe, ne bodo ukinili Miklavževo in Svečnično trgatev, je tudi dejal, da ni „novi“ v podjetju, saj je pred leti že tam delal, in mu je veliko tega bolj ali manj znanega. Dodal je, da gredo njihova vina trenutno dobro v prodajo, posebej pa naj bi se do konca leta prodalo veliko steklenic zlatih in srebrnih penin ter radgonskih biserov, kar je običaj pred novim letom.
Besedilo in foto: Oste Bakal